Η Αγγελική Θεοδωρίδη προτείνει έξυπνα tips για τη διαμόρφωση των χώρων σας.

Στη διακόσμηση, ένα είναι το μυστικό… Ο αυθορμητισμός. Η διαμόρφωση ενός χώρου, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα συναρπαστικό παιχνίδι συνδυασμών.
Όπως ανέφερε και ο Martino Zanotta ( Διευθύνων Σύμβουλος μεγάλου ιταλικού οίκου ), “ To design, δεν είναι πολυτέλεια αλλά τρόπος ζωής ”.Έτσι, λοιπόν, το να σχεδιάζει κανείς ένα χώρο μέσα από τη βοήθεια ενός ειδικού, δεν είναι πολυτέλεια αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε πιο σωστά τις αδυναμίες του χώρου σας, να αξιολογήσετε τις ανάγκες του και να τις ιεραρχήσετε.
Η γλυκιά φθινοπωρινή ατμόσφαιρα, μας εμπνέει για ένα ανανεωμένο σκηνικό με απαλά χρώματα αλλά και με αποχρώσεις του γκρι, που κρύβει μέσα του λάμψεις και λευκές σκιές, προσφέροντας ηρεμία και κομψότητα στη διακόσμηση.
Ο ιδανικός χώρος για να ξεκινήσετε την ανανέωση του χώρου σας είναι το σαλόνι–καθιστικό, αφού είναι ο χώρος που οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε ή να υποδεχτούμε κόσμο, ειδικά τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές.Για να μπορέσετε να διευκολυνθείτε, θα πρέπει αρχικά να καταγράψετε τις ανάγκες που υπάρχουν για το συγκεκριμένο χώρο και στη συνέχεια να τις ιεραρχήσετε. Για να γίνει αυτό σωστά, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τη διαμόρφωση όλου του σπιτιού. Σε χώρους μικρούς, πολλές φορές και ενιαίους, όπως είναι κουζίνα–σαλόνι, οι ανάγκες που δημιουργούνται είναι τελείως διαφορετικές από αυτές που υπάρχουν όταν ο χώρος απομονώνεται.

Αρχικά, λοιπόν, ξεκινήστε έχοντας σαν αρχή να αφήσετε έξω από το χώρο σας οτιδήποτε περιττό και βολευτείτε άνετα σε ένα περιβάλλον που έχει τη δική σας σφραγίδα. Μη γεμίζετε το χώρο σας με πολλά περιττά διακοσμητικά ή έπιπλα, τα οποία δεν έχουν καμία χρησιμότητα και απλώς επιβαρύνουν το χώρο. Για παράδειγμα, σε ένα χώρο που η κουζίνα και το σαλόνι είναι ενιαία, μη βάζετε και τραπεζαρία και τραπέζι στην κουζίνα! Είναι προτιμότερο να πάρετε μία μικρή αλλά ανοιγόμενη τραπεζαρία και να τη χρησιμοποιείτε καθημερινά αλλά και όταν θέλετε να κάνετε ένα τραπέζι.

Το κλειδί στη διακόσμηση, είναι το παιχνίδι των συνδυασμών. Ο συνδυασμός διαφορετικών στυλ -από διαφορετικούς αιώνες, φιλοσοφίες, είδη τέχνης- προσθέτει νέα δημιουργικότητα και πάθος στο χώρο σας. Η μόδα προστάζει την επιστροφή στη φύση! Τα μοτίβα της φύσης, κλαδιά, φύλλα, φυσικοί κορμοί αποτυπώνονται τόσο στα σχέδια των επίπλων όσο και στα υφάσματα. Τολμήστε να τα χρησιμοποιήσετε για να διακοσμήσετε το χώρο σας.
Αξιοποιήστε την κομψότητα και την εκλεπτυσμένη συμπεριφορά του γκρι, του εκρού, του λευκού και του μπεζ. Προσθέστε γύρω τους μεταλλικές λάμψεις ή ζεστές αποχρώσεις του ξύλου, ανανεώνοντας το χώρο σας με σικ τρόπους.

Να θυμάστε, ότι η πρόσμιξη των τονικών διαβαθμίσεων ενός χρώματος, αποφέρει πάντοτε θεαματικό αποτέλεσμα. Μπορείτε να το εμπλουτίσετε με ετερόκλητα υλικά και υφάσματα με διαφορετική υφή. Συνδυάστε το ξύλο με το μέταλλο, το δέρμα με το μαλλί, ακόμη και το βαμβακερό με το βελούδο. Βάψτε το σαλόνι σας με αποχρώσεις του γκρι, είτε πιο ζεστές είτε πιο ψυχρές (μην ξεχνάτε ότι ένα χρώμα από μόνο του δεν είναι ποτέ ψυχρό, αλλά εξαρτάται από τον τόνο που θα διαλέξετε π.χ. αν θα έχει μέσα κόκκινο ή μαύρο, αυτό το κάνει θερμό ή ψυχρό). Οι αποχρώσεις του χρώματος αυτού, αφενός θα δείξουν το χώρο σας πιο μεγάλο αφετέρου συνδυάζονται πολύ όμορφα με τα ξύλινα δάπεδα ή με τα laminate δάπεδα.

TIPS :

• Αξιοποιήστε κάθε τοίχο!
Οι γύψινες κατασκευές μπορούν να μεταμορφώσουν έναν τοίχο πολύ εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, σε σχέση με μια επιπλοσύνθεση ή μια βιβλιοθήκη. Μια τέτοια κατασκευή σας δίνει τη δυνατότητα, ανάλογα με το σχήμα που θα έχει, να “φιλοξενήσει” πολλά αντικείμενα. Επιπλέον, μπορεί να βαφτεί σε ό,τι χρώμα επιθυμείτε, να ντυθεί με ταπετσαρία ή με ψηφιακή εκτύπωση, καθώς επίσης και να φωτιστεί, πράγμα το οποίο θα μειώσει τον όγκο της κατασκευής.

• Επενδύστε σε πολυμορφικά αντικείμενα.
Μπορείτε να επιλέξετε την κατασκευή ενός πολυμορφικού αντικειμένου. Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε μία σύνθεση που να παραπέμπει σε σκάλα. Με το κλιμακωτό αυτό ύψος, μέρη αυτής της σύνθεσης θα λειτουργούν σαν αποθηκευτικός χώρος (συρτάρια) και άλλα σαν ράφια. Επίσης, μπορείτε να δημιουργήσετε μία κατασκευή καναπέ-μπουφέ. Ένα έπιπλο, δηλαδή, που η πλάτη του θα είναι πιο ψηλή και θα έχει ντουλάπια, ενώ ακριβώς μπροστά μπορεί να υπάρχει μία ξύλινη βάση που να λειτουργεί σαν αποθηκευτικός χώρος και πάνω θα μπούνε μαξιλάρες στην πλάτη και τη βάση. Με το πολυμορφικό αυτό αντικείμενο, από τη μία μπορείτε να διαχωρίσετε νοητά το χώρο του καθιστικού με της τραπεζαρίας ή και με την κουζίνα και, παράλληλα, αποκτάτε επιπλέον αποθηκευτικό χώρο.

• Αξιοποιήστε σωστά παλιά έπιπλα.
Χρησιμοποιήστε παλιά έπιπλα, όπως μία παλιά ντουλάπα ή έναν παλιό μπουφέ, σαν καναπέ. Μπορείτε να μειώσετε το ύψος τους, να τα τρίψετε και να τους αλλάξετε χρώμα. Βάλτε πάνω τους μαξιλάρια κι έτσι θα έχετε ένα καινούργιο έπιπλο, ανακυκλώνοντας το παλιό σας και προσδίδοντάς του καινούργια χρήση!

Ντύστε τα δάπεδά σας!
Μία πολύ ωραία, γρήγορη και οικονομική λύση, είναι να ντύσετε το σαλόνι σας με laminate δάπεδο. Το δάπεδο αυτό, που παραπέμπει σε ξύλινο δάπεδο, υπάρχει στο εμπόριο σε διαφορετικές υφές και χρώματα. Ο χώρος δείχνει πολύ μεγαλύτερος, αφού το laminate δάπεδο δεν έχει ενώσεις. Παράλληλα, δεν καταστρέφει το ήδη υπάρχον δάπεδο, γιατί τοποθετείται κουμπωτό πάνω από αυτό και μπορείτε να το αφαιρέσετε ανά πάσα στιγμή!

Φωτίστε σωστά το χώρο σας.
Τον φωτισμό θα πρέπει να τον λάβετε σοβαρά υπόψη σας! Είναι αυτός που ουσιαστικά αναδεικνύει ένα χώρο. Για να έχετε μία πιο “σκηνογραφική” ατμόσφαιρα στο χώρο σας , θα πρέπει να τοποθετήσετε καί επιδαπέδια καί επιτραπέζια φωτιστικά σε διάφορα σημεία, έτσι ώστε να τονίσετε ή να ατονήσετε μία περιοχή ανάλογα με την περίσταση. Επιλέξτε φωτιστικά που πραγματικά να σας βοηθούν στο σωστό φωτισμό του χώρου και να θυμάστε πως το design δεν πρέπει να κλέβει τα σκήπτρα από το φως.

• Συνδυάστε με τόλμη.
Είναι πολύ ωραίο, τη διακριτική μονοχρωμία να τη “σπάτε” με ένα κομμάτι με εκκεντρικό ντεσέν , συνδυάζοντας έτσι ετερόκλητα στοιχεία που δένουν εκφραστικά και αρμονικά σε κάθε χώρο. Διαλέξτε μία ταπετσαρία για να ντύσετε έναν τοίχο με έντονο χρώμα και τοποθετήστε μπροστά ένα έπιπλο σε παλ απόχρωση για να κάνει αντίθεση. Επάνω στον καναπέ, τοποθετήστε ένα μεγάλο μονόχρωμο ριχτάρι και συνδυάστε πολλά μαξιλάρια με διαφορετικά μεγέθη, χρώμα και ντεσέν.

Ο χώρος θα πρέπει πάντα να έχει τη δική σας σφραγίδα, για να νιώθετε όμορφα ζώντας σε αυτόν. Ανανεώνοντας ένα χώρο, πέραν από αυτόν, ανανεώνετε σίγουρα και τη δική σας διάθεση! Οι αλλαγές δεν πρέπει να σας προσθέτουν επιπλέον άγχος, είναι προτιμότερο να τις κάνετε σταδιακά και να τις χαίρεστε, όχι να σας επιβαρύνουν! Άλλωστε, η πιο κατάλληλη στιγμή να αλλάξει κανείς το χώρο του είναι όταν έχουν βρεθεί οι ισορροπίες…

Αγγελική Θεοδωρίδη

Αρχιτέκτων Εσωτερικού Χώρου

 πηγή: www.mylady.gr