Τριχόπτωση θεραπεία για γυναίκες για την αντιμετώπισή της

Τριχόπτωση Θεραπεία για Γυναίκες

Πολλές είναι οι γυναίκες που παρουσιάζουν τριχόπτωση από μικρή κιόλας ηλικία. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό ποικίλλουν.

Υπάρχουν πολλές αιτίες σχετικά με το θέμα αυτό. Κάποιες είναι ψυχοσωματικές, άλλες οφείλονται σε ιατρικούς παράγοντες ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι καθημερινές συνήθειες κάθε ατόμου.

Το σημαντικό όμως είναι ότι υπάρχει θεραπεία!

Αραίωση μαλλιών σε γυναίκες: τι την προκαλεί και ποιες θεραπείες υπάρχουν

Ανακαλύψτε ποιες είναι οι αιτίες που κρύβονται πίσω από την τριχόπτωση και πώς αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ένας αναλυτικός οδηγός με όλες τις λεπτομέρειες για όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γυναικεία τριχόπτωση και τις θεραπείες της.

Γυναικεία τριχόπτωση αίτια

Εγκυμοσύνη

Στην εγκυμοσύνη οι γυναίκες βιώνουν πολλές ορμονικές μεταβολές, οι οποίες επηρεάζουν και το τριχωτό της κεφαλής. Η άνοδος των οιστρογόνων και της προγεστερόνης καθιστούν τις τρίχες πιο λεπτές και εύθραυστες. Η γυναικεία αραίωση μαλλιών λοιπόν εμφανίζεται πολύ έντονα σε τέτοιες περιπτώσεις που αφορούν μεταβολές ορμονών.

Θυρεοειδής

Στην πάθηση του θυρεοειδή οι ορμόνες που παράγει παρεμποδίζουν τη φυσιολογική αναπαραγωγή των κυττάρων. Αυτό φυσικά επηρεάζει και την παραγωγή υγιών τριχών.

Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν θυροειδή μετά την εγκυμοσύνη τους. Για αυτό οι συχνές επισκέψεις στο γιατρό κατά τη διάρκεια των εννέα αυτών μηνών είναι πολύ σημαντική.

Εμμηνόπαυση

Μια ακόμη περίοδος στην οποία οι ορμόνες των γυναικών μεταβάλλονται είναι η εμμηνόπαυση. Η αραίωση των μαλλιών και η τριχόπτωση είναι πολύ συχνά προβλήματα εκείνη την περίοδο.

Η πτώση των οιστρογόνων επηρεάζει σημαντικά τα τριχοθυλάκια (κάθε ένα συγκρατεί 3 με 4 τρίχες) με αποτέλεσμα να πέφτουν πολλές τρίχες. Αυτές που δεν πέφτουν γίνονται πιο λεπτές και σπάνε πιο εύκολα.

Άγχος

Αν η καθημερινότητα μιας γυναίκας είναι γεμάτη άγχος και ανησυχίες τότε μπορεί να επηρεαστούν και τα μαλλιά της. Η γυναικεία τριχόπτωση είναι πολύ συχνή σε τέτοιες περιπτώσεις και χρειάζεται σίγουρα κάποια αγωγή.

Ηλικία

Όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι, όπως γκριζάρουν τα μαλλιά τους, έτσι και οι τρίχες τους γίνονται πιο λεπτές και εύθραυστες. Λόγω αυτού πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν με την πάροδο του χρόνου αραίωση. Η γυναικεία τριχόπτωση λοιπόν από μια ηλικία και μετά είναι αναμενόμενη.

Ανθυγιεινές συνήθειες

Κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα, η χρήση ναρκωτικών ουσιών και πολλές ακόμη τέτοιες ανθυγιεινές συνήθειες επηρεάζουν τα μαλλιά σας. Προκαλούν κυρίως αφυδάτωση και παρεμποδίζουν ιχνοστοιχεία να εισέλθουν στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής.

Ακόμη και η παράλειψη κατανάλωσης σημαντικών θρεπτικών συστατικών όπως οι πρωτεΐνες και βιταμίνες οδηγούν στα ίδια αποτελέσματα των ανθυγιεινών συνθηκών. Προσοχή όμως! Η υπερκατανάλωση βιταμινών, η καταπόνηση του οργανισμού με δίαιτες και υπερβολική σωματική άσκηση θα έχει εξίσου αρνητικά αποτελέσματα.

Υπερβολικό styling

Η περιποίηση των μαλλιών είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα. Υπάρχουν εκατοντάδες κρέμες και λάδια και πολλά ακόμη προϊόντα που υπόσχονται να επαναφέρουν την απαλότητα και τη λάμψη των μαλλιών σας και όχι μόνο.

Η υπερβολική χρήση όμως κάποιων προϊόντων ή αγορές προϊόντων που δεν ταιριάζουν στο δικό σας τύπο μαλλιών, η υπερβολική θερμότητα, το λανθασμένο λούσιμο των μαλλιών είναι κάποιες από τις συνήθειες οι οποίες είναι επιβλαβής για τα μαλλιά σας.

Όλα τα παραπάνω, ανάμεσα σε άλλα, μπορεί να προκαλέσουν λέπτυνση των τριχών, αραίωση και ξηροδερμία με αποτέλεσμα να σας πονάει το δέρμα σας στο τριχωτό της κεφαλής και να χάνετε μεγάλη ποσότητα τριχών.

Αναιμία

Η ασθένεια αυτή πολλές φορές φαίνεται να επηρεάζει τα μαλλιά σας. Συγκεκριμένα η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει λέπτυνση της τρίχα με αποτέλεσμα τα μαλλιά να είναι πιο εύθραυστα και να σπάνε οι τρίχες ευκολότερα.

Πολυκυστικές ωοθήκες

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ακόμη μια πάθηση στην οποία εμφανίζονται διαταραχές στα επίπεδα των ορμονών.  Αυτό συμβαίνει καθώς οι ωοθήκες παράγουν περισσότερη τεστοστερόνη από όσο μπορεί να απορροφήσει ο οργανισμός και έτσι επηρεάζονται και οι τρίχες των μαλλιών.

Η θεραπεία για την καταπολέμηση της ασθένειας θα βοηθήσει και στην επαναφορά των μαλλιών σας στη φυσιολογική τους κατάσταση.

Κληρονομικότητα

Εάν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας πάσχει από τριχόπτωση ή αν έχει κάποια από τις παραπάνω ασθένειες που την προκαλούν τότε καλό θα ήταν να είστε αρκετά προσεκτικές σχετικά με αυτό το θέμα. Μιλήστε με το γιατρό σας, κάντε τις κατάλληλες εξετάσεις και ελέγξτε αν έχετε πιθανότητες να εμφανίσετε και εσείς κάτι από αυτά και τι ποσοστό.

Λοιπής ιατρικοί λόγοι

Η λήψη φαρμάκων όπως αντικαταθλιπτικά και αντιθρομβωτικά, οι λοιμώξεις και φυσικά οι ακτινοθεραπείες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τόσο την ποσότητα των τριχών σας όσο και την ποιότητα. Είναι πολύ σύνηθες στις παραπάνω περιπτώσεις οι ασθενείς μεγάλο μέρος των μαλλιών τους αν όχι το μεγαλύτερο όπως συμβαίνει στις ακτινοθεραπείες για παράδειγμα.

Αραίωση μαλλιών στις γυναίκες αντιμετώπιση

Υγιεινός τρόπος ζωής

Στην τριχόπτωση θεραπεία για γυναίκες, και από τις καλύτερες μάλιστα, είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ακολουθήστε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, βάλτε την άσκηση στη ζωή σας και αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και γενικότερα τις βλαβερές ουσίες.

Τροφές οι οποίες βοηθούν και όσους έχουν πρόβλημα με το θυροειδή τους είναι το άπαχο κοτόπουλο, τα καρύδια, το ελληνικό γιαούρτι και γενικότερα τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη. Επίσης θρεπτικά συστατικά που βοηθούν είναι η βιοτίνη και ο ψευδάργυρος. Άρα αναζητήστε τροφές πλούσια σε αυτά.

Περιποίηση μαλλιών

Η σωστή περιποίηση των μαλλιών σας είναι το Α και το Ω ώστε να προλάβετε την τριχόπτωση. Στην τριχόπτωση γυναίκες βρίσκουν αποτελέσματα δημιουργώντας μια ρουτίνα λουσίματος και χρήσης προϊόντων που είναι κατάλληλα για τις ανάγκες του τριχωτού της κεφαλής τους. Υπάρχουν βέβαια ειδικά για τη γυναικεία τριχόπτωση προϊόντα που μπορεί να βοηθήσουν.

Σε περίπτωση λοιπόν που έχετε ήδη εμφανίσει τριχόπτωση γυναικεία μπορείτε να κόψετε πιο κοντά τα μαλλιά σας ώστε να μειώσετε το βάρος τους. Δε συνίσταται η χρήση περούκας, μόνο σε ακραίες περιπτώσεις μιας και δεν αφήνετε το κεφάλι σας να αναπνεύσει.  

Σημαντικό κομμάτι της περιποίησης είναι να μην τραβάτε τα μαλλιά σας, να επιλέγετε χτενίσματα που δεν σπάνε την τρίχα, να προσέχετε τι λαστιχάκια χρησιμοποιείτε και φυσικά να αποφεύγετε τη θερμότητα.

Laser

Μια θεραπεία τριχόπτωσης για γυναίκες είναι το laser. Οι συνεδρίες laser υπόσχονται να αυξήσουν τόσο το πάχος της τρίχας σας όσο και το μήκος της. Η ακτινοβολία είναι πολύ χαμηλή με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποιος κίνδυνος για όσο το χρησιμοποιείτε.

Θα πρέπει να κάνετε κάποιο ραντεβού ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και στους πρώτους 2 με 3 μήνες τα αποτελέσματα θα είναι εμφανή.

Μεσοθεραπεία

Στην τριχόπτωση θεραπεία για γυναίκες δεν υπάρχει μόνο μία. Μια ακόμα επιλογή σας είναι η μεσοθεραπεία.

Η μεσοθεραπεία είναι η έγχυση πολυβιταμινούχων φαρμακευτικών σκευασμάτων στις περιοχές της κεφαλής οι οποίες εμφανίζουν αραίωση. Το είδος των σκευασμάτων επιλέγεται με βάση τις ανάγκες των ασθενών και τους λόγους για τους οποίους απέκτησαν τριχόπτωση.

Η θεραπεία αυτή διαρκεί 8 μήνες. Διεξάγεται μία συνεδρία το μήνα για έως και 8 μήνες, ενώ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι ασθενείς θα παρατηρήσουν την αλλαγή στα μαλλιά τους.

Τριχόπτωση γυναίκες και αποτελέσματα: τι ισχύει για εσένα;

Απώλεια μαλλιών γυναίκες και… πανικός; Εννοείται πως όχι!

Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι να την αντιμετωπίσετε. Επιλέξτε τον κατάλληλο για εσάς και για τις ανάγκες των μαλλιών σας και δείτε την τριχόπτωση να γίνεται παρελθόν.