Τρόποι για να αντιμετωπίσεις την ξηροδερμία στο πρόσωπο

Η επιδερμίδα του προσώπου είναι πιο ευαίσθητη από αυτή του υπόλοιπου σώματος, με αποτέλεσμα να ξηραίνεται και να αφυδατώνεται πολύ πιο γρήγορα. Αυτό οδηγεί στην ξηροδερμία η οποία γίνεται αισθητή προκαλώντας κοκκινίλες, φαγούρα και φυσικά σκασμένο δέρμα. Συνήθως η ξηροδερμία του προσώπου εμφανίζεται ανάμεσα στα φρύδια, στο μέτωπο και στα πλαϊνά της μύτης.

Επειδή όμως η φυσική ομορφιά ξεκινάει με μια τέλεια επιδερμίδα, θα πρέπει να φροντίζουμε και να περιποιούμαστε το δέρμα μας με υγιεινό τρόπο. Έτσι θα διατηρηθεί λαμπερό και όμορφο, κάνοντας μας να δείχνουμε ελκυστική.

Στη συνέχεια θα δούμε μερικές απλές συμβουλές και τεχνικές για την απαλλαγή από την ξηρή επιδερμίδα, την φαγούρα και το σκασμένο δέρμα στο πρόσωπο. Πέρα όμως από την χρήση ενός απαλού καθαριστικού και ενός προϊόντος ενυδάτωσης προσώπου, εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος της υγιεινής διατροφής.

Πριν προχωρήσουμε όμως στους τρόπους αντιμετώπισης της σκασμένης και ξηρής επιδερμίδας, ας μάθουμε που οφείλεται η εμφάνιση της.

Αιτίες που προκαλούν ξηροδερμία:

Ξηροδερμία στο πρόσωπο (3)

Μια από τις βασικές αιτίες για την εμφάνιση της ξηροδερμίας είναι το κρύο του Χειμώναπου προκαλεί σκάσιμο του δέρματος κυρίως στο πρόσωπο, τα χέρια και τα χείλη. Σημαντικό εξίσου ρόλο παίζει και η θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στους κλιματιζόμενους ζεστούς χώρους και το εξωτερικό κρύο περιβάλλον. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η ξηροδερμία δεν μπορεί να εμφανιστεί και τον υπόλοιπο χρόνο. Για παράδειγμα οι πολύ ζεστές ημέρες του Καλοκαιριού και η διαρκής έκθεση στον ήλιο μπορούν εξίσου να προκαλέσουν σκάσιμο στο δέρμα του προσώπου και ξηρά σημεία.

Επίσης, το κάπνισμα, η κακή διατροφή, το στρες, η τρίτη ηλικία και το ξηρό κλίμα είναι μερικές ακόμη από τις αιτίες που προκαλούν την ξηροδερμία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το ξηρό δέρμα μπορεί να οφείλεται και σε δερματολογικές παθήσεις ή λήψη φαρμάκων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τοπική ή προσωρινή ξηροδερμία.

Συμβουλές για την αντιμετώπιση ξηροδερμίας στο πρόσωπο:

Ευτυχώς όμως, το συγκεκριμένο δερματικό πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ εύκολα. Αρκεί να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες και να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και φροντίδας του δέρματος μας. Να πίνουμε αρκετό νερό και να αποφεύγουμε συνήθειες και καταστάσεις που μπορούν να αφυδατώσουν την επιδερμίδα μας, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Ποιες είναι λοιπόν οι τεχνικές και οι συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθούμε;

1. Ήπιο καθαριστικό προσώπου:

Ξηροδερμία στο πρόσωπο (4)

Καταρχήν, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το σαπούνι του σώματος για να καθαρίσουμε το πρόσωπο. Ο λόγος είναι πως τα σαπούνια για το σώμα είναι πολύ σκληρά για την ευαίσθητη επιδερμίδα του προσώπου. Η επιλογή ενός ήπιου και ενυδατικού καθαριστικού για το πρόσωπο, ιδανικό για ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες, είναι το επιθυμητό.

Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε τα σαπούνια που περιέχουν λαουρυλοθειικό νάτριο, ένα επιφανειοδραστικό που απομακρύνει την υγρασία της επιδερμίδας. Όπως και αυτά που έχουν άρωμα, αφού συνήθως διαθέτουν οινόπνευμα, το οποίο είναι στυπτικό και μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα.

Θα πρέπει να προτιμούμε καθαριστικά χωρίς σαπούνι ή αυτά που δεν κάνουν αφρό. Εναλλακτικά, μπορούμε να επιλέγουμε αυτά που περιέχουν ceramides, ένα είδος λιπιδίου που βρίσκεται συνήθως στο εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας. Πιο συγκεκριμένα, τα συνθετικά ceramides μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα να ανακτήσει την χαμένη του υγρασία.

2. Μάσκα προσώπου για ενυδάτωση και θρέψη:

Πέρα από τον καθημερινό καθαρισμό και την εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας, η χρήση μια μάσκας ενυδάτωσης και θρέψης δυο φορές την εβδομάδα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας. Αν βέβαια το πρόσωπο σας το έχει ανάγκη, μπορείτε να κάνετε περισσότερες από μία μάσκες.

3. Προστασία της επιδερμίδας με βαζελίνη:

Εφαρμόζοντας περιστασιακά ένα λεπτό στρώμα βαζελίνης στα σημεία του προσώπου που ξεραίνονται πιο εύκολα, μπορούμε να παγιδέψουμε την φυσική υγρασία της επιδερμίδας. Πρόκειται για ένα μυστικό ιδανικό για τις κρύες και σκληρές χειμωνιάτικες συνθήκες. Αν λοιπόν υπάρχει πιθανότητα να μείνουμε πολύ ώρα εκτεθειμένη στις συνθήκες αυτές θα πρέπει να φροντίζουμε να εφαρμόζουμε την βαζελίνη πριν βγούμε από το σπίτι.

Για το υπόλοιπο έτος, απλά εφαρμόζουμε την βαζελίνη στο ξηρό δέρμα, την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και την ξεπλένουμε απαλά. Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί 2 φορές την εβδομάδα.

4. Εφαρμογή ενυδατικής κρέμας προσώπου:

Ξηροδερμία στο πρόσωπο (5)

Η εφαρμογή της ενυδατικής κρέμας προσώπου πρωί και βράδυ, όπως και της αντιηλιακής κρέμας, είναι μια απαραίτητη συνήθεια που δεν πρέπει να αμελούμε. Βοηθά την επιδερμίδα να παραμένει ενυδατωμένη και όμορφη, χωρίς ξηρά σημεία και θαμπή όψη.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως η ιδανική ώρα για την αποδοτικότερη εφαρμογή της κρέμας είναι μετά το μπάνιο. Ο λόγος είναι πως απλώνοντας την εκείνη την ώρα, η υγρασία που έχει η επιφάνεια της επιδερμίδας παγιδεύεται στο εσωτερικό της, μειώνοντας την ξηροδερμία και κάνοντας το δέρμα πιο λαμπερό και απαλό.

Προσοχή όμως, στις ευαίσθητες επιδερμίδες θα πρέπει να αποφεύγονται οι ενυδατικές κρέμες με άρωμα ή λανολίνη.

Τέλος, τις ημέρες με πολύ χαμηλή θερμοκρασία είναι προτιμότερο να εφαρμόζουμε μια κρέμα προσώπου για βαθιά ενυδάτωση.

5. Πλύσιμο προσώπου με γάλα:

Το γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα φυσικό καθαριστικό και ενυδατικό. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την ξηροδερμία είναι να βουτήξουμε ένα μαλακό ύφασμα σε παγωμένο γάλα (2% ή πλήρες) και να το απλώσουμε στο πρόσωπο για 10 λεπτά, για να απομακρύνουμε τα υπολείμματα που έχουν συσσωρευτεί στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Το γαλακτικό οξύ λειτουργεί σας φυσικό καθαριστικό και απομακρύνει την ερυθρότητα, απολεπίζοντας παράλληλα το σκασμένο δέρμα. Τα λιπίδια του γάλακτος προσφέρουν στην επιδερμίδα επιπλέον υγρασία, κάνοντας έτσι το δέρμα να δείχνει απαλό και ενυδατωμένο.

Προσοχή όμως, το γάλα δεν μπορεί να αφαιρέσει το μακιγιάζ, οπότε ξεβαφτείτε πρώτα και στη συνέχεια εφαρμόστε το.

6. Αποφυγή κρύου ή καυτού νερού:

Όταν κάνουμε μπάνιο ή πλένουμε το πρόσωπο μας πρέπει να χρησιμοποιούμε χλιαρό νερό και να αποφεύγουμε το καυτό ή το κρύο, που τείνουν να αφυδατώνουν την επιδερμίδα κάνοντας την ξηρή. Εξάλλου, το ζεστό νερό κάνει το δέρμα να χαλαρώνει, κάτι που καμία μας δεν θέλει να της συμβεί.

7. Κάλυψη προσώπου όταν έχει κρύο:

Είναι πολύ σημαντικό να καλύπτουμε το πρόσωπο μας πολύ καλά όταν είμαστε εκτεθειμένες στο κρύο, όπως και να βάζουμε συχνά lip balm για να αποφύγουμε το σκάσιμο των χειλιών. Η σωστή κάλυψη της επιδερμίδας σε συνθήκες κρύου μπορεί να την προστατεύσει από την ξηρότητα και το σκάσιμο.

8. Κατανάλωση άφθονου νερού:

Ένα πολύ σημαντικό επίσης βήμα που δεν πρέπει να ξεχνούμε είναι η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού εκ των έσω. Πως το πετυχαίνουμε αυτό; Πίνοντας τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό ή πράσινο τσάι καθημερινά.

9. Σωστή διατροφή:

Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο διατροφής προσφέρουμε στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να διατηρεί η υγεία της επιδερμίδας. Επομένως, θα πρέπει να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με φρούτα, λαχανικά και ω3 λιπαρά για αναπληρώσουμε την έλλειψη βιταμινών. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουμε τις τοξίνες. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε τρώγοντας προϊόντα ολικής αλέσεως, αμύγδαλα, ηλιόσπορους, καρύδια και αβοκάντο. Τέλος, είναι σημαντικό να τρώμε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός.

10. Δερματολόγος:

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα της ξηροδερμίας δεν υποχωρούν με τις παραπάνω συμβουλές, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για να σας δώσει την απαραίτητη θεραπεία.