Βάψε οικολογικά τα πασχαλινά αυγά με υλικά που έχεις στο ψυγείο

Βάψε οικολογικά τα πασχαλινά αυγά με υλικά που έχεις στο ψυγείο

Το βάψιμο των αυγών το Πάσχα γίνεται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο. Σύμβολα γονιμότητας και νέας ζωής στην αρχαιότητα, τα αυγά βάφονται κυρίως κόκκινα, αν και οι απόψεις γιατί καθιερώθηκε αυτό, διίστανται.

Γιατί επικράτησε το κόκκινο χρώμα στα πασχαλινά αυγά;

Μία από τις περισσότερο αποδεκτές θεωρίες είναι, ότι το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού, ενώ άλλες θεωρίες κάνουν λόγο για τα δάκρυα της Παναγίας, που έβαψαν κόκκινα τα αυγά, τα οποία πήγε να προσφέρει στους φρουρούς, παρακαλώντας για το γιο της.

Μία τρίτη αντίληψη θεωρεί, ότι η Μαρία Μαγδαληνή έβαψε κόκκινα μερικά αυγά για να επιβεβαιώσει στον Ρωμαίο αυτοκράτορα την Ανάσταση του Χριστού. Εκείνος, νωρίτερα αδυνατώντας να το πιστέψει, είπε ότι οι πιθανότητες να έχει συμβεί κάτι τέτοιο είναι «όσες και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Μία τελευταία ερμηνεία, για το καθιερωμένο χρώμα των αυγών έχει πρωταγωνίστρια μία άγνωστη γυναίκα, η οποία αντί του Ρωμαίου αυτοκράτορα, πείστηκε για την Ανάσταση, μόνο όταν είδε τα αυγά της να βάφονται κόκκινα.

Όποια και αν είναι η αλήθεια, ένα στοιχείο παραμένει σταθερό: Τα πασχαλινά αυγά θέλουν χρώματα.
Πλέον, η σύγχρονη «μόδα» επιτάσσει τα αυγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα και με διάφορα σχέδια. Γνωρίζετε όμως πως μπορούμε να τα βάψουμε και να διακοσμήσουμε τα πασχαλινά μας αυγά, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τις γνωστές βαφές του εμπορίου;

Παρακάτω θα δείτε μερικούς τρόπους για να βάψετε τα πασχαλινά σας αυγά με φυσικό τρόπο και χωρίς χρωστικές.

Επιλέξτε τι χρώμα θέλετε να δώσετε στα πασχαλινά σας αυγά.

Αρχικά πρέπει να επιλέξουμε τι χρώμα θα βάψουμε τα αυγά μας. Οι επιλογές από τη φύση εντυπωσιακές, ας δούμε μερικές.

Βάψε οικολογικά τα πασχαλινά αυγά με υλικά που έχεις στο ψυγείο

Κόκκινα πασχαλινά αυγά με παντζάρι

Μένοντας πιστοί στην παράδοση του κόκκινου χρώματος, βράζουμε 3-4 φλιτζάνια κομμένο και καθαρισμένο παντζάρι (μόνο τη ρίζα) με 2 κουταλιές ξίδι και νερό. Στη συνέχεια, σουρώνουμε και βάζουμε μέσα στο ζουμί τα αυγά, για να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 ακόμη λεπτά.

Όσο νωρίτερα τα βγάλουμε, τόσο πιο ροζ το χρώμα τους. Αντίθετα, αν δείξουμε υπομονή, το βαθύ κόκκινο χρώμα θα μας εκπλήξει.

Προσοχή, όμως χρησιμοποιούμε πάντα γάντια, γιατί το παντζάρι εκτός από τα αυγά θα βάψει και τα χέρια μας.

Πορτοκαλί πασχαλινά αυγά με φλούδες κρεμμυδιού

Η πιο κλασική συνταγή είναι να χρησιμοποιήσουμε τις φλούδες από τα κρεμμύδια. Βράζουμε τις φλούδες από 4-5 ξερά κρεμμύδια σε μία κατσαρόλα, έπειτα βράζουμε μέσα τα αυγά, για μισή ώρα περίπου, μαζί με 2 κουταλιές ξίδι. Προσοχή: τα αυγά πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου (για να μη σπάσουν). Η τεχνική αυτή δημιουργεί μοναδικούς κυματισμούς στα αυγά. Για πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα, πρώτα βράζουμε το ζουμί, το σουρώνουμε και μετά συνεχίζουμε με τα αυγά.

Κίτρινο πασχαλινά αυγά με κουρκουμά

Το βαθύ κίτρινο χρώμα, μπορούμε να το πετύχουμε χρησιμοποιώντας κουρκουμά. Μάλιστα, 5 γενναίες κουταλιές αρκούν. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τον κουρκουμά, προσθέτουμε νερό (μέχρι το σημείο που να μπορεί να καλύψει τα αυγά που θα βάλουμε μετά) και 2 κουταλιές ξίδι. Βράζουμε για περίπου μισή ώρα και έπειτα σουρώνουμε καλά.

Βάζουμε τα αυγά στο ζουμί, μαζί με μία ακόμη κουταλιά ξίδι και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για μισή ώρα ακόμα.

Βάψε οικολογικά τα πασχαλινά αυγά με υλικά που έχεις στο ψυγείο

Μοβ πασχαλινά αυγά με κόκκινο λάχανο

Για να βάψουμε τα αυγά μας μοβ/μπλε, ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα του κόκκινου λάχανου. Με αναλογία ¼ λάχανο ανά 4 αβγά, βράζουμε σε μία κατσαρόλα τα φύλλα με λίγο ξίδι και νερό. Βράζουμε τα αυγά μαζί με το λάχανο για 15 λεπτά, βγάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και περιμένουμε 6 ώρες.

Μπορεί να είναι χρονοβόρα διαδικασία, αλλά το υπέροχο χρώμα θα μας ανταμείψει. Επίσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς τα αυγά έχουν μείνει αρκετές ώρες εκτός ψυγείου και ενδεχομένως να μην ενδείκνυνται για κατανάλωση. Καλύτερα να τα κρατήσουμε ως διακοσμητικά.

Πως να κάνετε ανοιξιάτικα σχέδια στα πασχαλινά σας αυγά

Για έξτρα διακόσμηση υπάρχει και η τεχνική του φύλλου…
Για αρχή, μαζεύουμε και πλένουμε καλά μικρά φύλλα από λουλούδια και έπειτα τα στεγνώνουμε. Παίρνουμε παλιά καλσόν και τοποθετούμε μέσα το αυγό, όπου στη μία πλευρά έχουμε τοποθετήσει (απλωμένο) το φύλλο του λουλουδιού.
Δένουμε το καλσόν κόμπο, ώστε να σταθεροποιηθεί το φύλλο πάνω στο αυγό και συνεχίζουμε με τη βαφή μας. Όταν τα αυγά βαφτούν, αφαιρούμε το καλσόν και το φύλλο. Το αυγό μας πλέον έχει ένα δικό του ανοιξιάτικο σχέδιο.
Εναλλακτικά, μπορούμε να κολλήσουμε πάνω στα αυγά μας κορδέλες, χάντρες και ό,τι άλλο ικανοποιεί την καλλιτεχνική μας φύση.

Βάψε οικολογικά τα πασχαλινά αυγά με υλικά που έχεις στο ψυγείο

Ζεστή ή κρύα βαφή για τα πασχαλινά αυγά;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να βάψουμε τα πασχαλινά μας αυγά: με κρύο και ζεστό χρώμα.
Και οι δύο διαδικασίες έχουν την ίδια λογική αλλά στην περίπτωση της ζεστής βαφής έχουμε πιο έντονα χρώματα.

1. Ζεστή βαφή

Βάζουμε τα αυγά να βράσουν μέσα στο διάλυμα. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου 20 με 30 λεπτά. Αποφεύγουμε να βράσουμε τα αυγά και το υλικό (π.χ κρεμμύδια) μαζί, γιατί τα αυγά μας θα έχουν στίγματα πάνω τους. Για να αποκτήσουν ένα λαμπερό ομοιογενές χρώμα, βράζουμε το διάλυμα ξεχωριστά.

2. Κρύα βαφή

Αφού έχουμε βράσει το διάλυμα, το αφήνουμε μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Το ίδιο κάνουμε και με τα αυγά. Έπειτα τοποθετούμε τα αυγά στο διάλυμα και περιμένουμε ανάλογα με την απόχρωση που θέλουμε να έχουν τα αυγά μας.

6 tips για πετυχημένα πασχαλινά αυγά

Υπάρχουν ορισμένες οδηγίες (από τις γιαγιάδες μας), οι οποίες παραμένουν ακόμα και σήμερα, οι ιδανικές συμβουλές για να πετύχουμε την καλύτερη βαφή αυγών.

1. Για ομοιόμορφο χρώμα στα αυγά μας, επιλέγουμε εκείνα που έχουν άσπρο τσόφλι.
2. Τα αυγά θέλουν πολύ καλό πλύσιμο για να απομακρυνθούν σκόνες και ειδικά λιπαρές ουσίες από το τσόφλι. Εάν παραμείνουν, δε θα βαφτούν καλά και το χρώμα δε θα σταθεροποιηθεί.
3. Για να μη σπάσουν τα αυγά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, μόλις πάρουν βράση. Με τον τρόπο αυτό, τα αυγά σταματούν να «χοροπηδούν» κατά τον βρασμό, προστατεύοντας το τσόφλι.
4. Χρησιμοποιούμε πάντα γάντια και καλύπτουμε την κουζίνα και τον πάγκο μας, γιατί ακόμη και τα φυσικά προϊόντα βάφουν, ειδικά μάλιστα το παντζάρι.
5. Πάντα χρησιμοποιούμε ξίδι στο διάλυμα με το νερό. Το ξίδι, όχι μόνο αποστειρώνει το αυγό, αλλά σκληραίνει και το τσόφλι.
6. Μετά τη βαφή και εφόσον έχουν στεγνώσει τα αυγά, χρησιμοποιούμε μία μαλακή χαρτοπετσέτα και τα αλείφουμε απαλά με λίγο λάδι. Έτσι, θα διατηρήσουν τη γυαλάδα και το χρώμα τους.