Δίαιτα με τη μέθοδο του Dr Ducan

Πως θα χάσουμε τα περιττά κιλά για το καλοκαιράκι? Δε χρειάζεται να ανησυχείτε παρά μόνο να προσπαθήσετε. Βρήκαμε για εσάς και ήρθε η ώρα να σας αναφέρουμε μία πολύ πετυχημένη μέθοδο δίαιτας που αν την ακολουθήσετε κατά γράμμα θα έχετε σίγουρα αποτελέσματα.

Η δίαιτα ονομάζεται Ducan από τον Γάλλο γιατρό Ducan.

Ο δρ Ντουκάν λέει ότι του ήρθε η ιδέα μιας δίαιτας με λίγα λιπαρά και πολλές πρωτεΐνες από έναν φίλο του, ο οποίος τον ικέτευε να του δώσει μερικές διατροφικές συμβουλές, λέγοντάς του ότι θα κάνει τα πάντα – εκτός από το να κόψει το κρέας.

«Του είπα να τρώει επί 5 μέρες μόνο κρέας, ψάρι και κάποια γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών», αφηγείται. «Την έκτη μέρα ήρθε προβληματισμένος στο ιατρείο μου και μου ζήτησε να ζυγιστεί, γιατί η ζυγαριά του είχε χαλάσει και έδειχνε πως είχε χάσει 5 κιλά».
Η ζυγαριά του άντρα αυτού δεν είχε κανένα πρόβλημα – όντως είχε χάσει 5 κιλά. Εκείνος συνέχισε τη δίαιτα για άλλες 5 μέρες και έχασε 3 ακόμα κιλά. Ο δρ Ντουκάν λέει πως τον εξέπληξε τόσο πολύ η επίδραση που είχε αυτό που επινόησε στο βάρος του φίλου του, ώστε άλλαξε ειδικότητα – από τη νευρολογία μεταπήδησε στην διατροφολογία – και πέρασε τα επόμενα… 35 χρόνια μελετώντας και τελειοποιώντας τα διάφορα «συστατικά» της δίαιτάς του.
«Με το πέρασμα του χρόνου συνειδητοποίησα ότι το μέτρημα των θερμίδων δεν αποδίδει – ο εγκέφαλος όποιου κάνει δίαιτα δεν έχει μάθει να μετράει θερμίδες», εξηγεί. «Ναι, όποιος πραγματικά θέλει να αδυνατίσει θα τα καταφέρει όποια δίαιτα κι αν κάνει, αλλά όλοι ή σχεδόν όλοι κάποια στιγμή ξαναπαχαίνουν». Ο δρ Ντουκάν λέει πως ως γιατρός αρνείται να πιστέψει πως το ατέλειωτο λίπος στην διατροφή μπορεί να είναι υγιές – πιστεύει ακράδαντα ότι αν δεν περιοριστεί, μακροπρόθεσμα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Γι’ αυτό, σε αντίθεση με την φημισμένη δίαιτα Άτκινς που επίσης είναι πρωτεϊνική αλλά συνιστά καθημερινά κάθε είδους πρωτεΐνη (ακόμα και το μπέικον), η δική του δίαιτα δίνει έμφαση στην πηγή του λίπους που θα καταναλώσει κανείς. «Τα ψάρια περιέχουν λίπος, αλλά αυτό είναι υγιεινό», τονίζει, «ενώ τα κορεσμένα λιπαρά περιορίζονται με την επιλογή άπαχων κρεάτων και άπαχων ή λίγων λιπαρών γαλακτοκομικών».
Γιατί, όμως, επέλεξε τις πρωτεΐνες; Ανά γραμμάριο – εξηγεί – περιέχουν λιγότερες θερμίδες απ’ ό,τι τα λίπη και οι περισσότεροι υδατάνθρακες, ενώ έχουν τόσο πολύπλοκη δομή, ώστε ο οργανισμός καταναλώνει πολλές θερμίδες για να τις επεξεργαστεί και να τις πέψει. Έτσι, η απώλεια βάρους είναι αναπόφευκτη και πολύ γρήγορη.
Για τον δρα Ντουκάν, πάντως, το τελευταίο στάδιο της δίαιτας, αυτό της συντήρησης, είναι ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα στο πρόγραμμά του. «Πολλοί γιατροί πιστεύουν πως η δουλειά τους τελείωσε όταν αδυνατίσει ο ασθενής τους, αλλά όταν τα κιλά του αναπόφευκτα αρχίσουν πάλι να συσσωρεύονται, υπάρχει θέμα», λέει. «Από την άλλη, δεν θα μπορούσα να συστήσω σε κανέναν να κάνει δίαιτα για μια ζωή – είναι πολλές οι απολαύσεις που θα στερηθεί, αν μονίμως προσέχει τι τρώει».
Γι’ αυτό το λόγο, ο δρ Ντουκάν δεν εκλαμβάνει καν ως δίαιτα το στάδιο της συντήρησης του νέου σωματικού βάρους. Όποιος έχει ακολουθήσει κατά γράμμα τα δύο πρώτα στάδια και επέστρεψε σταδιακά στο φυσιολογικό φαγητό στο τρίτο, στο τέταρτο τρώει πια ό,τι θέλει, με μια μικρή θυσία: να τρώει μόνο πρωτεΐνες κάθε Πέμπτη.
«Τρώγοντας μία μέρα την εβδομάδα μόνο πρωτεΐνες, μπορεί να χάσει έως 1 κιλό – και με αυτή την απώλεια διορθώνει τυχόν αύξηση που οφείλεται στο ότι έφαγε πολύ κάποιες άλλες μέρες», εξηγεί.  Η ιδέα της «πρωτεϊνούχας Πέμπτης» είναι πια τόσο εκτενής στη Γαλλία, ώστε «πολλές φορές, όταν τρώω σε κάποιο εστιατόριο την Πέμπτη, ακούω γύρω μου πελάτες να ζητάνε τη μπριζόλα ή το ψάρι τους σκέτο, χωρίς καν λίγα λαχανικά», υποστηρίζει.

Πηγή: ΤΑΝΕΑonline

Η μέθοδος DUKAN
Η μέθοδος είναι πρωτεϊνική με εναλλαγή πρωτεΐνης και λαχανικών από την 2η φάση. Στην 1η και 2η φάση δεν περιλαμβάνει φρούτα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.
Η δίαιτα χωρίζεται σε 4 φάσεις, τις οποίες πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα για να έχουν αποτέλεσμα. Μην παραλείψετε τις φάσεις 3 κι 4, τα κιλά θα επανέλθουν αμέσως και με το παραπάνω.
1η φάση : Επίθεση – Attack – PP
2η φάση : Κρουαζιέρα- Croisière – PV
3η φάση : Προ συντήρηση
4η φάση : Συντήρηση
Η δίαιτα είναι εύκολη στην εφαρμογή της και τα αποτελέσματα άμεσα, βοηθάει εξαιρετικά την κυτταρίτιδα, την κατακράτηση υγρών, την εμμηνόπαυση και την καλή λειτουργία του εντέρου. Δεν είναι επικίνδυνη. Σε περίπτωση μεγάλης απώλειας κιλών (πάνω από 20 κιλά), καλό θα είναι να παίρνετε και μια πολυβιταμίνη χωρίς ζάχαρη.
Ο γιατρός υπόσχεται ότι το πολύ σε 2 μήνες χωρίς λάθη, θα έχετε απώλεια πολλών πόντων και πάνω από 8 με 10 κιλά, και είναι αλήθεια!

ΦΑΣΗ 1

Η 1η φάση λέγεται επίθεση (καθαρή πρωτεΐνη). Μέρα PP (Protéines Pures):
Η φάση αυτή διαρκεί από 2 έως 10 μέρες ανάλογα με τα κιλά που θέλει κάποιος να χάσει:
  • Για 1-5 κιλά = 2 μέρες
  • Για 6-10 κιλά = 3 μέρες
  • Για 11-15 κιλά = 5 μέρες
  • Για 16-20 κιλά = 7 μέρες
  • Για 21-… κιλά = 10 μέρες

Ο κύριος στόχος της Φάσης της Επίθεσης είναι να εισάγει καλές διατροφικές συνήθειες και να μάθετε να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα που προκύπτουν με την πείνα.
Για τους περισσότερους αυτή η φάση είναι η φάση που χάνετε πολύ βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στις άλλες φάσεις συνεχίζετε να χάνετε βάρος, άλλα με πιο αργό ρυθμό.
Οι πρώτες μέρες είναι οι πιο δύσκολες. Καθώς απαγορεύονται αρκετές τροφές μπορεί να προκληθεί εξάρτηση σε τροφές όπως η ζάχαρη ή η σοκολάτα.
Σε αυτή τη φάση της Δίαιτας Dukan είναι κοινό να αισθάνεστε συχνά κουρασμένος και να εξαντλήστε εύκολα. Για αυτό το λόγο προσπαθήστε να μην κάνετε εντατικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια της 1ης φάσης ή τουλάχιστον για τις πρώτες 3 ημέρες.
Αυτό που πρέπει να προσέχετε στη Φάση της Επίθεσης είναι να τρώτε το λιγότερο τρία γεύματα την ημέρα. Οι μερίδες πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες έτσι ώστε να μην νιώθετε ποτέ πεινασμένοι.

Οι πρώτες ημέρες της Δίαιτας Dukan είναι αυτές που μπορεί να εμφανιστούν και οι παρενέργειές της.
Μια από αυτές της παρενέργειες είναι η δυσκοιλιότητα, εξαιτίας της μικρής ποσότητας σε ίνες των τροφών που επιτρέπονται σε αυτή την φάση. Για να βοηθηθείτε σε αυτό το πρόβλημα μπορεί να προσθέσετε στην διατροφή πίτουρα βρώμης, πίτουρα σιταριού και να πίνετε αρκετά νερό.
Μια άλλη παρενέργεια είναι η κακή αναπνοή. Η κακή αναπνοή είναι καλό σημάδι καθώς είναι ένδειξη ότι το σώμα σας καίει λίπος. Για να το αντιμετωπίσετε μπορείτε να πίνετε νερό ή να μασήσετε τσίκλες χωρίς ζάχαρη.

Κανόνες της Φάσης Επίθεσης
  • Μπορείτε να τρώτε όσο θέλετε από τις επιτρεπόμενες τροφές.
  • Πρέπει να πίνετε το λιγότερο 1,5 λίτρο νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
  • Πρέπει να καταναλώνετε 1,5 κουτάλι της σούπας πίτουρο βρώμης σε όποια μορφή σας αρέσει.
  • Πρέπει να προσπαθήσετε να ενσωματώστε 20 λεπτά περπάτημα στο καθημερινό σας πρόγραμμα.
  • Εάν μετά από 5 ημέρες δεν συνεχίζετε να χάνετε βάρος, πρέπει να περάσετε στην επόμενη φάση, αυτής της Κρουαζιέρας.

Τι επιτρέπεται στην 1η φάση : μόνο πρωτεΐνες σε απεριόριστη ποσότητα (ότι δεν αναφέρεται δεν επιτρέπεται)

Απεριόριστη ποσότητα σε ΚΡΕΑΣ:
Κοτόπουλο/γαλοπούλα χωρίς πέτσα

Βοδινό και μοσχαρίσιο κρέας πάντα άπαχο
Ρολό μοσχαρίσιο (όχι γεμιστό)
Μοσχαρίσιος άπαχος κιμάς, μπιφτέκια χωρίς ψωμί (δείτε συνταγή) ή Tartare (ωμός κιμάς χωρίς λάδι)
Γαλοπούλα καπνιστή ή κοτόπουλο καπνιστό 0-3% πχ. Υφαντής ή Βίκυ
Ζαμπόν. Το Ζαμπόν πρέπει να είναι άπαχο η με λίγα λιπαρά.

Λαγός

Κόκορας
Πουλερικά/κυνήγι/στρουθοκάμηλος
Συκώτι
Μοσχαρίσια και αρνίσια γλώσσα
Απαγορεύονται: Αρνί, χοιρινό, παριζάκι, πάπια, χήνα, λουκάνικα από κοτόπουλο.


Απεριόριστη ποσότητα σε ΨΑΡΙΑ-ΘΑΛΛΑΣΙΝΑ
Όλα τα ψάρια και θαλασσινά, οστρακοειδή κλπ.

Σολομός καπνιστός
Κονσέρβες θαλασσινών σε νερό, π.χ. τόνος σε νερό
Καλαμάρι, χταπόδι, μύδια, στρείδια, γαρίδες, αστακός, καραβίδες, καβούρι, σουρίμι, χτένια, κλπ
Απαγορεύονται: Τηγανητά, σαρδέλες σε λάδι, τόνος σε λάδι


ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Γάλα κάτω από 5% λιπαρά, όχι γάλα σόγιας

 

Γιαούρτι κάτω από 5% λιπαρά
Κρέμα γάλακτος Light (περιορισμένα)
Τυρί 0% – Στην Ελλάδα, δυστυχώς δεν υπάρχουν τυριά με 0% εκτός από το Fromage Frais 0% μάρκα Carrefour μόνο στα ψυγεία του Carrefour και ένα τυρί τύπου Φιλαδέλφεια με 0,02% Linessa στο Lidl. Αυγά. Απεριόριστα ασπράδια, 2 κρόκους μόνο την ημέρα, μέχρι 3 το πολύ 4 κρόκους συνολικά την εβδομάδα. Επειδή ο κρόκος χρησιμοποιείται είτε σε αβγολέμονο, είτε σε συνταγές, καλό είναι να μην ξεχνάτε ότι το προσθέσατε ήδη.  Όσοι έχουν υψηλή χοληστερόλη πρέπει να προσέχουν.


Επίσης: 
Επιτρέπονται γλυκαντικές ουσίες, ξύδι, μουστάρδα (χωρίς ζάχαρη), μπαχαρικά, βότανα, σκόρδο, κρεμμύδι, χυμό λεμονιού, φυσική κέτσαπ χωρίς ζάχαρη, τσίχλες χωρίς ζάχαρη.

Δεν επιτρέπονται γλυκαντικές ουσίες που έχουν σαν βάση την φρουκτόζη. Το κρεμμύδι επιτρέπεται μόνο ως καρύκευμα. Ο χυμός λεμονιού επιτρέπετε μόνο ως μπαχαρικό κι όχι ως ποτό. (μέχρι ένα την ημέρα)


ΦΑΣΗ 2


Η 2η φάση λέγεται Κρουαζιέρα. Μέρα PL ή PV (Protéines +Légumes).

Στη φάση αυτή, μια μέρα καταναλώνουμε καθαρή πρωτεΐνη (ότι δηλαδή και στην πρώτη φάση) και μια μέρα πρωτεΐνη με λαχανικά (1/1), δηλαδή όλα της 1ης φάσης συν τα λαχανικά που επιτρέπονται. Μπορούμε επίσης να κάνουμε το 2/1, δηλαδή 2 μέρες πρωτεΐνη και λαχανικά και 1 μέρα καθαρή πρωτεΐνη, αλλά θα χάσουμε τα κιλά λίγο πιο αργά.
Η φάση αυτή διαρκεί έως ότου χάσουμε όλα τα κιλά που θέλουμε. Ένας υγιές ρυθμός είναι να χάνετε 1 κιλό την εβδομάδα. Αυτός ο ρυθμός μπορεί να φανεί πολύ αργός εάν το συγκρίνετε με την γρήγορη απώλεια βάρους της Φάσης Επίθεσης, άλλα είναι καλύτερος για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Αν μια μέρα την χαλάσουμε, τότε την επόμενη κάνουμε μέρα πρωτεΐνης. Αν βγούμε έξω για φαγητό προσέχουμε οι σαλάτες να μην έχουν καθόλου λάδι, ακόμα και στα κρέατα ή τα ψάρια και τα θαλασσινά αντί για λάδι βάζουμε βαλσάμικο ή λεμόνι (λεμόνι – όχι πάνω από ένα την ημέρα). Στα κρέατα όχι λίπη και πέτσα και να μην έχουν ψηθεί με λάδι.
Στις μέρες με πρωτεΐνη και λαχανικά καταναλώνουμε ότι και στην πρώτη φάση και επιπλέον όσα από τα παρακάτω λαχανικά θέλουμε (δεν περιορίζει την ποσότητα, αρκεί να καταναλώνονται μαζί με πρωτεΐνη και η πρωτεΐνη να είναι περισσότερη). Όχι π.χ. αγγουράκι μόνο του.
Κατά την διάρκεια την ημέρας των λαχανικών μπορούμε όμως να καταναλώνουμε μόνο πρωτεΐνη και αργότερα, λαχανικά συνοδευόμενα πάντα με πρωτεΐνη.

Λαχανικά που επιτρέπονται στην Φάση της Κρουαζιέρας της Δίαιτας Dukan
  • Αγγούρι
  • Αγκινάρα
  • Άνηθο
  • Κολοκύθι
  • Κουνουπίδι
  • Κρεμμύδι
  • Λάχανο
  • Λάχανο Βρυξελλών
  • Μανιτάρια
  • Μαρούλι
  • Μελιτζάνα
  • Μπρόκολο
  • Ξινόχορτο
  • Πιπεριά
  • Πράσα
  • Ραδίκια
  • Ραπανάκια
  • Σέλινο
  • Σέσκουλα
  • Σπανάκι
  • Σπαράγγι
  • Χόρτα Βραστά
  • Χωνί

 ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΑΠΛΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ !!!
 

Οι κανόνες της Φάσης Κρουαζιέρα

  • Μπορείτε να προσθέσετε στα λαχανικά καρότο, άλλα με μέτρο*.
  • Μπορεί να αυξήσετε την κατανάλωση του πίτουρο βρώμης σε 2 κουτάλια σούπας την ημέρα.
  •  Μπορείτε να αυξήσετε το γρήγορο περπάτημα στο 30 λεπτά την ημέρα.
 
Προσοχή: Μην εξαλείψετε της πρωτεΐνες από την διατροφή τις ημέρες με πρωτεΐνη και λαχανικά.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 1Η ΚΑΙ 2Η ΦΑΣΗ
  • Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα τρόφιμα πριν ξεκινήσετε την δίαιτα.
  • Οι ποσότητες είναι απεριόριστες στις τροφές που επιτρέπονται.
  • Η δίαιτα δεν γίνεται στο περίπου. Για να έχει άμεσα αποτελέσματα πρέπει να γίνει κατά γράμμα!
  • Τα γαλακτοκομικά επιτρέπονται στο σύνολο τους 1 λίτρο την ημέρα. Όχι τυριά, εκτός αν βρείτε τα: Fromage frais 0% στα Carrefour ή το Linessa 0,02% στο LIDL.
  • Ασπράδια απεριόριστα, κρόκοι 2 την ημερα/3-4 τη εβδομάδα, όποιος έχει χοληστερίνη αποφεύγει κρόκους.
  • Πίνετε πολύ νερό, όχι όμως πάνω από 2 λίτρα την ημέρα.
  • Περιορίστε το αλάτι.
  • Το πίτουρο βρώμης είναι υποχρεωτικό!!! Αλλά πάντα στην ποσότητα που αναφέρεται! Αν το πίτουρο βρώμης δε βοηθάει στην τουαλέτα, δοκιμάστε φύλλα Αιγύπτου ή Nujol. Για το Nujol συμβουλευτείτε πρώτα τον φαρμακοποιό σας.
  • Οι μπάρες πρωτεΐνης απαγορεύονται.
  • Το λάδι απαγορεύεται!
  • Βιταμίνες χωρίς ζάχαρη επιτρέπονται.
  • Προσπαθήστε να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα.
  • Προτιμήστε να τρώτε τα φαγητά κρύα και να πίνετε κρύα υγρά, ο οργανισμός αναγκάζεται να ζεστάνει την τροφή ή τα υγρά, ώστε να τα χωνέψει και έτσι καίει θερμίδες !
  • Περπατάτε κάθε μέρα ή ανεβαίνετε σκάλες, γενικά άσκηση.
  • Εμπιστευτείτε την μέθοδο ακόμα και αν κάποιες μέρες η ζυγαριά κολλήσει. Αν συνεχίσετε θα δείτε ξαφνικά απώλεια και μάλιστα αισθητή!
  • Μετά τις PV ημέρες (πρωτεΐνη + λαχανικά) ίσως να ζυγίζουμε περισσότερο. Είναι υγρά από τα λαχανικά.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ στα tolerated τρόφιμα, αν δείτε ότι κολλάτε, διακόψτε τα τελείως. Καταγράψτε τι τρώτε ώστε να βρείτε τι σας κολλάει.
  • Στην 2η φάση θα πάτε πιο αργά μην απογοητευτείτε, η απώλεια όμως θα είναι σταθερή κυρίως αν αποφεύγετε τις τροφές σε περιορισμό και φυσικά τα λάθη.
  • Στην 2η φάση δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι τα λαχανικά πρέπει πάντα να συνοδεύονται από πρωτεΐνη και μάλιστα αν είναι δυνατόν η πρωτεΐνη να είναι περισσότερη ποσότητα.
  • Ακόμα και ένα μικρό λάθος στη δίαιτα, αυτό σημαίνει ότι την επόμενη μέρα κάνετε ξανά μέρα πρωτεΐνης και καλύτερα λευκή μέρα δηλαδή καταναλώνετε λευκές τροφές, ασπράδια, κοτόπουλο, ψάρια, λιγότερο αλάτι, νερό κλπ. και μισή ώρα περπάτημα ή άσκηση.
  • Η ποικιλία στη διατροφή θα σας βοηθήσει. Μην κολλήσετε σε 5 βασικές τροφές, φτιάξτε τις συνταγές που προτείνονται στον σύνδεσμο : http://www.greekmasa.gr


 
ΦΑΣΗ 3
3η φάση εδραίωσης (απαραίτητη!!!)
Ο στόχος της Φάσης Εδραίωσης είναι να διατηρήσετε τα κιλά που έχετε χάσει και να μην τα πάρετε ξανά.
Η φάση αυτή διαρκεί ανάλογα με τα κιλά που χάσαμε. Για κάθε κιλό χαμένο κάνουμε 11 μέρες συντήρηση, δηλαδή αν χάσαμε 5 κιλά = 55 μέρες. Αν δεν την κάνετε…, απλά … θα ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε !!!
Τι επιτρέπετε να τρώτε στην Φάση της Εδραίωσης
Στην 3η φάση της Δίαιτας Dukan επιτρέπετε να τρώτε όλες της τροφές από τις δύο προηγούμενες φάσεις και επιπλέον μπορείτε να προσθέσετε: ψωμί, φρούτα, τυρί και μερικά αμυλούχα προϊόντα.

Κανόνες στη φάση Εδραίωσης

1 φρούτο την ημέρα και ΜΟΝΟ !
Επιτρέπονται σχεδόν όλα τα φρούτα εκτός από μπανάνες, κεράσια και αποξηραμένα φρούτα. Προτιμήστε φρούτα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Προσέχετε τις ποσότητες, μόνο ένα την ημέρα. Δηλαδή : 1 μήλο ή 1 αχλάδι ή 1 πορτοκαλί ή 1 grapefruit ή 1 ροδάκινο ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. Για τα μικρά φρούτα: 1 κούπα cafe, φράουλες η μούρα. Για τα μεγαλύτερα, πεπόνι, καρπούζι μια μεγάλη κούπα. Για τα μέτρια σε μέγεθος : 2 δαμάσκηνα, 2 βερίκοκα.
 
• 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως. Μπορείτε να τα τρώτε όποια στιγμή της ημέρας θέλετε, πχ στο πρωινό, και σε όποια μορφή θέλετε πχ σε σάντουιτς. Απαγορεύεται η μπαγκέτα, το άσπρο ψωμί, και το ψωμί από καλαμπόκι.
 
• 40 γραμμάρια τυρί της αρεσκείας σας τη ημέρα (μέγεθος ένα κουτί από τσίχλες αν βοηθάει). Αποφύγετε το κατσικίσιο τυρί, το ροκφόρ και προτιμήστε gouda η τσένταρ. Το καλύτερο είναι να το καταναλώνετε όλο με τη μία. Απαγορεύονται τα μαλακά τυριά : κατσικίσιο, camembert, Roquefort, Bleu, brie, Gorgonzola κατίκι, γαλοτύρι, φέτα, ανθότυρο, mozzarella. Δηλαδή όσα είναι σε μορφή κρέμας
 Για να μην μπερδευτείτε καλύτερα τα γνωστά κίτρινα και με ένδειξη παστεριωμένα.
 
2 μερίδες αμυλούχα τροφή. Επιτρέπεται να καταναλώνετε 2 φορές την εβδομάδα μία μερίδα αμυλούχα τροφή όπως ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτα. Αποφύγετε το λευκό ρύζι και τις πατάτες αν είναι εφικτό. Προσπαθήστε τα μακαρόνια να είναι ολικής αλέσεως και να τα μαγειρεύετε al dente και το ρύζι καστανό. Μην χρησιμοποιήσετε κρέμα η βούτυρο στο μαγείρεμα και η ποσότητα να μην περάσει τα 220 γραμμάρια. Μπορείτε να προσθέσετε στο τέλος λίγη κρέμα γάλακτος 1,5% λιπαρά.
Χοιρινό και αρνί. Μια φορά την εβδομάδα μπορείτε να τρώτε χοιρινό ή αρνί, άλλα προσπαθήστε να είναι άπαχο (χωρίς λίπη).
 
2 ελεύθερα γεύματα (εορταστικά) την εβδομάδα. 2 γεύματα της αρεσκείας μας σε διαφορετικές όμως μέρες ( π.χ. Τρίτη και Σάββατο). Όχι 2 μέρες αλλά 2 γεύματα και να έχουν απόσταση μεταξύ τους έστω 1 μέρα. Μπορείτε να φάτε ότι θέλετε.
Τι σημαίνει 2 ελεύθερα γεύματα : Η ποσότητα πρέπει να είναι μόνο μία μερίδα από όσπρια ή γλυκό ή σοκολάτα ή λίγη πίτσα (όχι όλο το κουτί) κτλ.

Ημέρα καθαρής πρωτεΐνης. Μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας τρώτε μόνο πρωτεΐνη της 1ης φάσης. Αυτή η ημέρα δεν αλλάζει, πρέπει να είναι η ίδια κάθε εβδομάδα. Καλό είναι να οριστεί μια μέρα συγκεκριμένη, ο Ντουκάν προτείνει κάθε Πέμπτη. Αυτή η μέρα είναι καθοριστική για να μην πάρετε ποτέ ξανά τα χαμένα κιλά.
 
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ 2 κουτ. σούπας ΠΙΤΟΥΡΟ ΒΡΩΜΗΣ και 1 κουτ. σούπας ΠΙΤΟΥΡΟ ΣΙΤΑΡΙΟΥ καθημερινά.
 
ΦΑΣΗ 4
4η φάση (συντήρηση – σταθεροποίηση)
Η φάση αυτή δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Πρέπει να μας γίνει τρόπος ζωής και να μην επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες γιατί τότε θα επιστρέψουν και τα κιλά…! Όταν έχετε φτάσει σε αυτή την φάση τα δύσκολα έχουν περάσει, έχετε χάσει τα κιλά που θέλατε και έχετε καταφέρει να τα κρατήσετε μακριά. Παρόλο που το σώμα σας έχει περάσει τον κίνδυνο να πάρει βάρος ξανά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να σας προδώσει το μυαλό σας. Μπορεί να πιστεύετε ότι δεδομένου ότι χάσατε τόσο πολλά κιλά μπορείτε να αρχίσετε να τρώτε οτιδήποτε.
Οι κανόνες της Φάσης Σταθεροποίησης
Ημέρα καθαρής πρωτεΐνης
Μπορείτε να τρώτε ότι θέλετε για έξι ημέρες την εβδομάδα (με μέτρο) άλλα μια ημέρα θα πρέπει να τρώτε μόνο πρωτεΐνη. Με αυτό τον τρόπο θα θυμηθείτε τις προσπάθειες που κάνατε για να κερδίσετε το καινούριο σας σώμα.

Η Δίαιτα Dukan προτείνει την Παρασκευή ή την Πέμπτη σαν την ημέρα καθαρής πρωτεΐνης, άλλα ένα σας είναι πιο εύκολο μια άλλη ημέρα μπορείτε να την επιλέξετε. Πρέπει όμως να έχετε υπόψη σας ότι η ημέρα καθαρής πρωτεΐνης πρέπει να είναι η ίδια κάθε εβδομάδα και να μην την αλλάξετε.

 
Να είστε πάντα δραστήρια

Δεν χρειάζεται να μείνετε όλη τη ν ημέρα στο γυμναστήριο, άλλα προσπαθήστε να θυμόσαστε τα απλά μαθήματα που μάθατε σε όλη την διάρκεια της Δίαιτας Dukan.
Ένα δεν γυμνάζεστε, όπως θ’ έπρεπε να κάναμε όλοι, προσπαθήστε να είστε ενεργή σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί του ασανσέρ, μην χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο για μικρές αποστάσεις άλλα πηγαίνετε με τα πόδια.

Καταναλώσετε πίτουρο βρώμης καθημερινά

Το πίτουρο βρώμης βοηθάει την χώνεψη και όταν ανακατεύετε με άλλες τροφές μειώνει την ποσότητα των θερμίδων που απορροφάται από τον οργανισμό.
Επίσης διογκώνετε στο στομάχι και αισθάνεστε χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ένα το καταναλώσετε καθημερινά θα σας βοηθήσει να μειώσετε την λαιμαργία και να τρώτε λιγότερα.

Έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας

Για να φτάσετε στην Φάση της Σταθεροποίησης της Δίαιτας Dukan, έχετε διασχίσει ένα μακρύ δρόμο. Έχετε μάθει αρκετά για της τροφές, τι είναι καλό για το σώμα σας και τι το βλάπτει. Επίσης το σώμα σας έχει συνηθίσει τις καινούριες τροφές, και μπορεί να σας οδηγήσει στο τι να τρώτε και πόσο να τρώτε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να έχετε την θέληση να τον ακούσετε.

Καταναλώστε προϊόντα με λίγα λιπαρά

Το πολύ λίπος δεν κάνει καλό στο σώμα σας και ειδικά στην καρδιά σας. Προσπαθήστε να κολλήσετε με light προϊόντα. Να τρώτε σκληρά τυριά μόνο περιστασιακά.

Αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη

Μην καταναλώνετε προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, ακόμα και αυτά με λίγη περιεκτικότητα. Παρόλο αυτά μπορείτε να καταναλώνετε τσίχλες χωρίς ζάχαρη.

Μην βιαστείτε όταν τρώτε

Το κάθε γεύμα πρέπει να διαρκέσει το λιγότερο 10 λεπτά. Αυτό θα δώσει το χρόνο στο εγκέφαλο να καταλάβει ότι έχετε φάει, και να αισθάνεστε χορτάτος όταν πραγματικά θα είστε χορτάτος.
Όταν τρώτε να πίνετε νερό. Αυτό θα σας κάνει να τρώτε πιο σιγά και θα γεμίσει το στομάχι.

Εάν πάρετε κιλά

Εάν δείτε ότι παίρνετε κάποια κιλά μην περιμένετε να πάρετε και άλλα. Βάλετε δυο ημέρες καθαρής πρωτεΐνης στο πρόγραμμα σας που θα σας βοηθήσει να μπείτε ξανά στο σωστό δρόμο.

Διαβάστε προσεκτικά τα βήματα της δίαιτας, φτιάξτε λίστα για το σούπερ μάρκετ, μην ξεχάσετε τα αρώματα (είναι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας αυτής της δίαιτας), αγοράστε από βιολογικό κατάστημα ΠΙΤΟΥΡΟ ΒΡΩΜΗΣ και ΠΙΤΟΥΡΟ ΣΙΤΑΡΙΟΥ, πίνετε πολύ νερό και μην ξεχνάτε ότι οι ποσότητες είναι απεριόριστες.
 
Τι επιτρέπεται από καρυκεύματα (σε όλες τις φάσεις):
Σκόρδο
Agar-agar
φύκια
άνηθος
βασιλικός
κύβοι άπαχοι (δεν νομίζω να υπάρχουν στην Ελλάδα)
κακάο άπαχο Van Houten ή ΙΟΝ (χωρίς ζάχαρη)
κανέλα
κάρδαμο
μαϊντανός
φραγκομαϊντανός
λεμόνι (όχι όμως χυμός)
γαρίφαλο
κολίανδρο
πίκλα/τουρσί χωρίς λάδι
κύμινο
κουρκουμάς
ζαχαρίνη
εστραγκόν
Ginger (τζίντζερ)
Ketchup (κέτσαπ) χωρίς ζάχαρη (σε περιορισμένες ποσότητες), (δεν νομίζω να υπάρχουν στην Ελλάδα), (δείτε συνταγές Ντουκάν)
μέντα
μοσχοκάρυδο
φρέσκο και ξερό κρεμμύδι
Πάπρικα
πιπέρι
Κόκκινη καυτερή πιπεριά
Ραπανάκια
Δενδρολίβανο
Σαφράν
Sauce soya (σως σόγια)
Σάλτσα ντομάτα (φρέσκια)
Ντομάτα σε κουτί (χωρίς ζάχαρη), δηλ. Ζωμός η κονκασέ (η φρέσκια ντομάτα δεν επιτρέπεται στην 1η φάση)
Soya σως όμως όχι γάλα σόγιας
Τόφου
Ξύδι
Πίτουρο βρώμης
Πίτουρο σιταριού
Βανίλια (άρωμα σταγόνες η σκόνη χωρίς ζάχαρη)
Αλάτι (με μέτρο)

Ότι δεν αναφέρεται… απλά… ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ !!!

Επίσης επιτρέπονται
Ξύδι και βαλσάμικο (αντικαθιστάτε έτσι το λάδι πχ. σε σαλάτες στην 2η φάση ή γενικά)
Τσίχλες χωρίς ζάχαρη.
Μουστάρδα ΜΟΝΟ Dijon (δεν έχει ζάχαρη), με περιορισμό στην 1η φάση, στην 2η απεριόριστα, προμηθευτείτε την συσκευασία του ΑΒ ή του Carrefour που είναι πιο οικονομική (δείτε ετικέτα να μην έχει ζάχαρη). Όχι μάρκα Savora (έχει ζάχαρη). Έχει έντονη γεύση, πολύ καυτερή γι’ αυτό με προσοχή, όταν ψηθεί γίνεται πιο απαλή.
Ζαχαρίνη/Ασπαρτάμη σε σκόνη (όχι άλλη ζάχαρη).
Στέβια – φυσικό υποκατάστατο ζάχαρης.
Αρώματα μάρκα VAHINE στον ΑΒ Βασιλόπουλο και Carrefour, ράφι με είδη ζαχαροπλαστικής (άρωμα βανίλια, πορτοκάλι, αμύγδαλο), βοηθούν πολύ στην ζαχαροπλαστική, δίνουν εξαιρετικό άρωμα στα γλυκά σας, καλύπτουν την μυρωδιά του αυγού.
1 κουτ. του γλυκού την ημέρα κακάο άπαχο ΜΟΝΟ μάρκα Van Houten ή ΙΟΝ (χωρίς ζάχαρη)
Λεμόνι (έως 1 την ημέρα, παραπάνω θεωρείται φρούτο)
Αναψυκτικά light επιτρέπονται με μέτρο (όχι πάνω από 1 την ημέρα), Perrier όχι San Pellegrino, τσάι, χαμομήλι, καφές (με γάλα 1,5 %, όχι άλλο!). Τσάι Línea χωρίς ζάχαρη με γεύση φρούτων (με προσοχή, μπορεί να σας κολλήσει).

Αλάτι περιορισμένο

*Όσα επιτρέπονται με μέτρο, το πολύ 2 φορές την εβδομάδα από την παρακάτω λίστα
Κύβοι τύπου Knorr άπαχοι (μάλλον δεν υπάρχουν στην Ελλάδα) Άρα όχι κύβοι!!!

Κρέμα γάλακτος light (υπάρχει 1,5 % και 3% Νουνού ή Φάγε, στα ψυγεία)
Baking powder
Corn Flour
Χάρισα (αραβική σάλτσα καυτερή)
Λάδι παραφίνης (στα φαρμακεία), 1 κ. γλ. /ημέρα σύνολο 3 κ. γλυκού την εβδομάδα και πάντα σε κρύα μορφή/απαγορεύεται να ζεσταθεί!!!
Μαγιονέζα Ντουκάν (δείτε συνταγή)
Σουσάμι
Βινεγκρέτ Ντουκάν (δείτε συνταγή)

Ότι δεν αναφέρεται… απλά… ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ !!!

Οι 3 πρώτες μέρες είναι οι πιο δύσκολες, μετά δεν θα πεινάτε πια! Η δίαιτα είναι πολύ εύκολη, μην τρομάζετε με τα υλικά, θα τα συνηθίσετε αμέσως.
Να την κάνετε κατά γράμμα, έχει στοιχεία χημικής δίαιτας, όχι στο περίπου και θα δείτε πολύ γρήγορα αποτελέσματα!
 
Καλή αρχή….. και όχι από Δευτέρα!

Διαβάσατε: Δίαιτα με τη μέθοδο του Dr Ducan
Πηγή: greekmasa.gr 
1 Comment

Comments are closed