Ονυχομυκητιάσεις: Μετάδοση και Θεραπεία

Εάν κάποιο νύχι σας παρουσιάζει δυσχρωμία (αλλάζει χρώμα, γίνεται κίτρινο, καφέ, μαύρο), ονυχόλυση (αποκόλληση του νυχιού από το υγιές δέρμα) και δημιουργεί πάχυνση (λόγω συσσώρευσης σαθρού υλικού κάτω από τα νύχια), είναι προφανές ότι έχει προσβληθεί από μύκητα.

Οι συχνότερες κατηγορίες μυκήτων που ευθύνονται για τις ονυχομυκητιάσεις είναι τα δερματόφυτα, οι βλαστομύκητες και οι υφομύκητες.

 Γιατί παθαίνουμε ονυχομυκητίαση; 

Οι μύκητες μεταδίδονται είτε με άμεση επαφή, από άνθρωπο σε άνθρωπο ή από ζώα σε άνθρωπο είτε με έμμεση επαφή. Είναι δυνατόν, δηλαδή, να μεταδοθούν από το έδαφος, την άμμο και τις πετσέτες στον άνθρωπο. Γι αυτό είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η άμεση κατάκλιση στην άμμο ή στο έδαφος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς τη χρήση κάποιας ψάθας ή πετσέτας, η οποία είτε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα ίδια άτομα κάθε φορά είτε από άτομα που γνωρίζουμε ασφαλώς ότι δεν εμφανίζουν κάποια μορφή μυκητιάσεως.

μυκητες-στα-νυχια-womanoclock-2
Μύκητες στα νύχια

Οι μύκητες αγαπούν πολύ τον συνδυασμό υγρασίας και ζέστης. Εάν π.χ.  φοράτε συχνά αθλητικά παπούτσι τα οποία κάνουν τα πόδια σας ζεστά και υγρά, τότε οι μύκητες μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται γύρω από τα νύχια των ποδιών. Επιπλέον εάν συνηθίζετε να περπατάτε με γυμνά πόδια σε αποδυτήρια-γυμναστήρια, μπορεί να “κολλήσετε” ένα μύκητα από το ζεστό και υγρό πάτωμα.

Επίσης μπορεί να μεταδοθούν στον άνθρωπο από τα ζώα και ιδιαίτερα από τους σκύλους και τις γάτες, γι αυτό και θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με άγνωστα ή αδέσποτα ζώα.

Οι άνθρωποι που βρέχουν συχνά τα χέρια τους (π.χ., οι νοικοκυρές, αυτοί που πλένουν πιάτα στα εστιατόρια, οι καθαρίστριες) έχουν αυξημένη πιθανότητα να προσβληθούν από μυκητίαση.

Πώς θεραπεύεται η ονυχομυκητίαση;

Δεν θεραπεύεται ποτέ μόνη της! Σήμερα υπάρχουν θεραπείες που επιτυγχάνουν την αποτελεσματική αντιμετώπισή της, με την προϋπόθεση να ακολουθούνται μέχρι τέλους! ). Η θεραπεία εξαρτάται από την βαρύτητα της λοίμωξης και μπορεί να είναι μόνο τοπική, εάν η μήτρα του νυχιού δεν είναι προσβεβλημένη, ή συνδυασμός τοπικής και από του στόματος θεραπεία εάν η μήτρα του νυχιού είναι προσβεβλημένη. Έτσι
Αν η βλάβη καλύπτει το 50% της κατώτερης επιφάνειας του νυχιού: Ένα τοπικό αντιμυκητιασικό αρκεί. Να χρησιμοποιείτε συνήθως ένα αντιμυκητιασικό βερνίκι (λάκα), το οποίο απλώνεται μία φορά την ημέρα ή δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα με την περίπτωση. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και προϊόντα θεραπείας σε μορφή κρέμας.
Αν η βλάβη καλύπτει το 50% της ανώτερης επιφάνειας του νυχιού: Ο δερματολόγος θα συνδυάσει ένα αντιμυκητιασικό από το στόμα με ένα τοπικό βερνίκι.

Το μυστικόnail-fungus-6

Η θεραπεία ολοκληρώνεται όταν βγει το καινούργιο νύχι. Αυτό μπορεί να πάρει από 4 έως 6 μήνες για ένα νύχι χεριού, και από 9 έως 12 μήνες για ένα νύχι ποδιού.

Οι συμβουλές μας:

  • Στεγνώστε καλά τα χέρια σας και τα πόδια μετά από κάθε πλύσιμο, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα, με μια καθαρή, ατομική πετσέτα.
  • Κόψτε τα νύχια σας κοντά και αποφύγετε να τα τρώτε ή να τραβάτε τα πετσάκια, καθώς αυτό μπορεί να τα αποδυναμώσει ή να δημιουργήσει μικρό-τραύματα, που καθιστούν την περιοχή πιο ευάλωτη.
  • Επιλέξτε βαμβακερές κάλτσες για να κρατήσετε τα πόδια δροσερά και στεγνά. Αν ιδρώνετε πολύ αλλάζετε συχνά κάλτσες.
  • Αποφεύγετε τα πλαστικά παπούτσια και επιλέξτε παπούτσια που δεν είναι ούτε πολύ σφιχτά ούτε πολύ κλειστά για να επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει και να μην ιδρώνει.
  • Σε πισίνες και αποδυτήρια, να φοράτε  σανδάλια ή σαγιονάρες.
  • Αντιμετωπίστε συστηματικές μυκητιάσεις των ποδιών (“πόδι του αθλητή”), επειδή μπορεί να εξαπλωθούν στα νύχια. Σε αυτό το είδος του μύκητα, είναι επίσης σκόπιμο να χρησιμοποιείτε αντιμυκητιασική σκόνη στις κάλτσες και στα παπούτσια σας.
  • Σε περίπτωση σημαντικής βλάβης, μπορεί να είναι  αναγκαία η θεραπεία από το στόμα: συμβουλευτείτε άμεσα έναν ειδικό.

Θεοχάρη Συμεωνίς
Εκπαιδευτικός – Νοσηλεύτρια ΠΕ