Μελομακάρονα Μανταρινιού!

Είναι το πλέον κλασικό γλυκό των Χριστουγέννων μαζί με τους κουραμπιέδες. Ακριβώς όμως επειδή το έχουμε συνηθίσει σαν γεύση, είναι καιρός να πειραματιστείς δοκιμάζοντας μια διαφορετική συνταγή!

Υλικά

1 1/2 κούπα (250 γραμμάρια) ελαιόλαδο ελαφρύ (ή μία κούπα ελαιόλαδο και μισή ηλιέλαιο)

1 κούπα (230 γραμμάρια) ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή

1 κούπα (250 γραμμάρια) φρέσκο χυμό μανταρινιού

1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

30 ml λικέρ μανταρινιού

περίπου 7 κούπες (1 κιλό) αλεύρι

1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

ξύσμα μανταρινιού από 3 – 4 μανταρίνια

Για το σιρόπι

400 γραμμάρια ζάχαρη

500 γραμμάρια μέλι

1 κούπα νερό

1 κούπα χυμό μανταρινιού

1 φλούδα μανταρινιού

1 ξύλο κανέλας

Για τη γέμιση

200 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα

μερικές κουταλιές μαρμελάδα μανταρινιού ή 4 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη με 2 κουταλιές της σούπας ανθόνερο

1/8 κουταλάκι του γλυκού ( στη μύτη) κανέλα

1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζεις πρώτα το σιρόπι. Βάζεις τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, το χυμό, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη φλούδα μανταρινιού σε μια κατσαρόλα.

Ανακατεύεις και αφήνεις το σιρόπι να βράσει. Θα αρχίσει να φουσκώνει και να αφρίζει. Χαμηλώνεις τη φωτιά, το ξαφρίζεις και ανακατεύεις. Το αφήνεις να βράσει για 8 – 10 λεπτά και το βγάζεις από τη φωτιά.

2. Κοσκινίζεις το αλεύρι και ανακατεύεις μέσα το ξύσμα, την κανέλα και το γαρύφαλλο.

3. Χτυπάς το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη καλά στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ για 10 λεπτά. Διαλύεις τη σόδα στο χυμό μανταρινιού (με προσοχή γιατί φουσκώνει) και το ρίχνεις στο μείγμα. Ρίχνεις και το λικέρ.

4. Βάζεις στο μίξερ το εξάρτημα για τις ζύμες και προσθέτεις σταδιακά το αλεύρι μέχρι να μην κολλάει στο χέρι.

5. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

6. Στρώνεις λαδόκολλα στο ταψί.

7. Πλάθεις τα μελομακάρονα στο μέγεθος καρυδιού, πιέζεις να γίνει πλακέ και προσθέτεις 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Κλείνεις τη ζύμη και πιέζεις με έναν τρίφτη ή ένα πιρούνι για να δημιουργήσεις σχέδια. (Αυτό βοηθά για να απορροφηθεί το σιρόπι).

8. Τα τοποθετείς σε ταψί με κενό ανάμεσα.

9. Ψήνεις για 20 – 25 λεπτά ανάλογα το φούρνο ή μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.

10. Μόλις βγουν από το φούρνο τα βουτάς στο σιρόπι όσο είναι ζεστά, με τη βοήθεια μιας δαγκάνας για μακαρόνια.

11. Τα βάζεις σε ένα σουρωτήρι μέχρι να κρυώσουν ή σε μια σχάρα που την έχεις τοποθετήσει πάνω σε ένα ταψί.

12. Όταν κρυώσουν, τα βάζεις στην πιο γιορτινή σου πιατέλα!