Ολοκληρωμένο Μενου Χριστουγεννων για το Τραπέζι σας! Κυρίως Πιάτο, Ορεκτικό, Σαλάτα, Επιδόρπιο

Αποφάσισες φέτος να αναλάβεις τον ρόλο της οικοδέσποινας για το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν. Αναρωτιέσαι τι να φτιάξεις, ψάχνεις πρωτότυπα πιάτα και τελικά είσαι πιο μπερδεμένη από πριν! Δες εδώ τις προτάσεις για ένα ολοκληρωμένο μενου χριστουγεννων που ετοιμάσαμε και πάρε ιδέες για το γιορτινό σου τραπέζι!

ΜΕΝΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Κυρίως Πιάτο

Όταν είναι να μαγειρέψεις για πολλά άτομα και ειδικά για τα Χριστούγεννα, φρόντισε να μην κάνεις πολλά πειράματα εννοώντας ότι καλύτερα να ακολουθήσεις τις κλασικές γεύσεις για το κυρίως πιάτο. Το μενου χριστουγεννων ξεκιναει με το κυρίως πιάτο, εμείςπροτείνουμε ένα πεντανόστιμο γεμιστό χοιρινό ρολό:

μενου-χριστουγεννων-2015-1-womanoclock.gr

Για το χοιρινό ρολό θα χρειαστείς:

-2 κιλά χοιρινό λαιμό χωρίς κόκκαλο

-2 Καρότα

-3 σκελίδες σκόρδο

-Μισό ματσάκι μαϊντανό

-200 – 250 γραμμάρια τυρί καπνιστό

-4 φέτες μπέικον

-1 κόκκινη πιπεριά

-1 πράσινη πιπεριά

-Αλάτι

-Πιπέρι

Εκτέλεση
Ζήτησε από τον κρεοπώλη σου να ανοίξει το κρέας για ρολό. Κόβεις σε μπαστουνάκια τις πιπεριές, τα καρότα και το τυρί. Σε ένα μπολ, ψιλοκόβεις τον μαϊντανό και το σκόρδο, αλατοπιπερώνεις και ανακατεύεις καλά. Βάζεις στο κρέας το μπέικον, τα μπαστουνάκια καρότο-πιπεριές-τυρί, πασπαλίζεις με το μείγμα μαϊντανού -σκόρδου-αλάτι-πιπέρι και το κάνεις ρολό και το δένεις καλά με έναν σπάγκο. Στη συνέχεια κόβεις ένα κομμάτι λαδόκολλα μεγαλύτερο από το μέγεθος του ρολού και το βρέχεις. Ρίχνεις στη βρεγμένη μεριά αλάτι και πιπέρι και τυλίγεις με αυτό σφιχτά το ρολό σου. Τυλίγεις ξανά από πάνω με 2 φύλλα αλουμινόχαρτο και το αφήνεις στο ψυγείο για 2 ώρες.Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνεις το ρολό μαζί με το αλουμινόχαρτο για περίπου 15 λεπτά φροντίζοντας να το γυρίζεις απ’ όλες τις μεριές. Κατεβάζεις την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνεις για περίπου 90 λεπτά. Το βγάζεις από τον φούρνο, το ξετυλίγεις από το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και το βάζεις πάλι στον φούρνο να ροδίσει από όλες τις μεριές (προσοχή να μην ψηθεί πολύ γιατί θα σκληρύνει το κρέας). Όταν ετοιμαστεί, το βγάζεις από τον φούρνο και περίμενε πριν το σερβίρεις για περίπου 10 λεπτά.

Το συνοδεύεις με πατάτες που έχεις ψήσει μέσα στο ταψί ή τηγανιτές ή με ρύζι πιλάφι.

Ορεκτικά

Ένα πολύ ωραίο και απλό ορεκτικό που ταιριάζει με το απεριτίφ, είναι μπουκιές απάκι συνδυασμένο με σύκο. Είναι ποιοτικό αλλαντικό και με το αποξηραμένο σύκο δίνει μια υπέροχη γεύση.

Εκτός από αυτό, μπορείς να φτιάξεις απλά καναπεδάκια με ψωμί του τοστ σε γευστικούς συνδυασμούς της επιλογής σου: τυρί με αλλαντικά και μαγιονέζα, πάστα ελιάς με τοματίνια ακόμη και καπνιστό σολομό τυρί κρέμα και άνηθο!

Μετά τα καναπεδάκια, μπορείς άνετα να σερβίρεις ως ορεκτικό μια ζεστή και κρεμώδη μανιταρόσουπα (δες εδώ τη συνταγή που προτείνουμε)!

Σαλάτες

σαλατες-womanoclock-front

Εδώ μπορείς πραγματικά να μεγαλουργήσεις: Βραστά λαχανικά όπως κουνουπίδι, μπρόκολο, καρότο και πατάτες, βραστά παντζάρια με σκόρδο και μαϊντανό γαρνιρισμένα με γιαούρτι και υπέροχες σαλάτες δικής σου έμπνευσης! Εμείς, ειδικά για τα Χριστούγεννα προτείνουμε σαλάτα μαρούλι με ρόκα, γαρνιρισμένο με ρόδι, καρύδια, κομμάτια από ξινόμηλο και ξύδι μπαλσάμικο. Εύκολη, γρήγορη, γιορτινή και πεντανόστιμη!

Δες εδώ: Ιδιαίτερες Σαλάτες για το Γιορτινό Τραπέζι!

Επιδόρπιο

μενου-χριστουγεννων-2015-2-womanoclock.gr

Τα Χριστούγεννα δεν είναι δύσκολο να βρεις γλυκά. Από τα πιο κλασικά που μπορείς να σερβίρεις είναι μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Τι θα έλεγες όμως για μια υπέροχη σπιτική πανακότα, γαρνιρισμένη με το αγαπημένο σου γλυκό του κουταλιού;

Για την πανακότα θα χρειαστείς:

-600 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

-100 γραμμάρια φρέσκο γάλα

-60 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

-10 γραμμάρια φύλλα ζελατίνης

Εκτέλεση
Μουλιάζεις τη ζελατίνη μέσα σε κρύο νερό. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία (προς το δυνατό αλλά όχι στο τέρμα) βάζεις την κρέμα, το γάλα και τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει το κατεβάζεις από τη φωτιά και ρίχνεις τη ζελατίνη. Ανακατεύεις σε τακτικά διαστήματα για να μην πιάσει πέτσα η κρέμα και μόλις κρυώσει τη μοιράζεις σε ατομικά μπολ ή σε μακρόστενη φόρμα και τη βάζεις στο ψυγείο για 3 με 4 ώρες τουλάχιστον. Στη συνέχεια σερβίρεις με το γλυκό του κουταλιού που προτιμάς ακόμη και με μαρμελάδα!