Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι Συνταγές για το Γιορτινό Μενού

Μενού Χριστουγέννων για το σπίτι

Άλλη μία πρόταση μου για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι ο συνδυασμός αυτών των τεσσάρων πιάτων που συμπληρώνουν ένα ολοκληρωμένο Χριστουγγενιάτικο μενού. Το σημερινό μενού αποτελείται από δύο κυριώς πιάτα, ένα ορεκτικό, σαλάτα και φυσικά δεν λείπει και το επιδόρπιο.

Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι Συνταγές 

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Υλικά για 8-10 άτομα:

  • 1 γαλοπούλα γύρω στα 4 ½ – 5 κιλά
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο ή μαργαρίνη
  • 500 γρ. κιμά
  • τα συκωτάκια της γαλοπούλας
  • 100 ml κονιάκ ή μπράντι
  • 300 γρ. κάστανα βρασμένα
  • 200 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό κότας
  • 2-3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • φέτες πορτοκάλι και χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση:
1. Ζεματίζετε τα συκωτάκια, τα στραγγίζετε και τα ψιλοκόβετε.
2. Ζεσταίνετε ½ φλιτζάνι λάδι ή μαργαρίνη και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τον κιμά και τα ψιλοκομμένα συκωτάκια. Αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας. Τέλος προσθέτετε και τα μανιτάρια και σοτάρετε 6’-7 ακόμη.
3. Σβήνετε με το κονιάκ και το ζωμό κότας και βράζετε 25’-40
μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά. Προσθέτετε στη γέμιση τα κάστανα και το μαϊντανό και τη βάζετε με ένα κουτάλι στην κοιλιά του πουλερικού.
4. Γεμίζετε με το μείγμα αυτό την κοιλιά της γαλοπούλας. Τη ράβετε καλά και την τοποθετείτε σε γάστρα. Αν θέλετε βάζετε γύρω από το πουλερικό πατατούλες μικρές στρογγυλές.
5. Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι ή μαργαρίνη τη γαλοπούλα και την ψήνετε στους 170 βαθμούς για 3 ώρες (στο τέλος ξεσκεπάζετε τη γάστρα για να πάρει χρώμα η γαλοπούλα). Σερβίρετε τη γαλοπούλα με τη γέμιση της χωριστά. Kαρφώνετε σε όλο το πουλερικό φέτες πορτοκαλιού για να μην σας αρπάξει και την περιλούζεται με χυμό σε τακτά διαστήματα. Έτσι παίρνει και χρώμα και άρωμα

2o Κρεατικό

Αρνίσιο στεφάνι με πατάτες φούρνου

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι συνταγές

Υλικά:

  • αρνί ανάλογα τα άτομα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • χυμός από 6 πορτοκάλια
  • 1 κουτ.σουπας μουστάρδα
  • 1 κουτ.σουπας μπάρμπεκιου σως
  • πατάτες
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Το αρνίσιο στεφάνι το παίρνουμε έτοιμο αλατοπιπερωμένο από τον κρεωπόλη. Χτυπάμε με ένα μιξεράκι όλα τα υλικά για τη σάλτσα και αλείφουμε το κρέας μας, την υπόλοιπη σάλτσα την κρατάμε για μετά που θα βάλουμε τις πατάτες. Το βάζουμε στη γάστρα, σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σιγοψηθεί στους 180 βαθμούς για 2 – 2μιση ώρες περίπου. Περίπου στη 1μιση ώρα ρίχνουμε μέσα και τις πατάτες, αφού έχουμε αλατίσει και τον υπόλοιπο χυμό. Ψήνουμε ακόμα καμιά ωρίτσα.

 

Γιορτινή πατατοσαλάτα

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι συνταγές -7

Υλικά (για μια μεγάλη φόρμα):

  • 5-6 μέτριες πατάτες
  • αλάτι – πιπέρι
  • 10 φέτες καπνιστό ζαμπόν σε κομματάκια
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος)
  • 1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά σε κομματάκια
  • 1/3 της κούπας αγγουράκι πίκλες ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές κάπαρη πλυμμένη και ψιλοκομμένη.

Για την σάλτσα:

  • 150 γρ τυρί κρέμα
  • 6 κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
  • μια πρέζα ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • αλάτι – πιπέρι.

Ορεκτικό- Πουγκάκια γεμιστά

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι συνταγές -1

δείτε εδώ τη συνταγή

Γλυκό- Χιονισμένο λάβα κέικ

%ce%bb%ce%b1%ce%b2%ce%b1-%ce%ba%ce%b5%ce%b9%ce%ba-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b1

εδώ ή συνταγή

Ακόμα δύο ολοκληρωμένα μενού με διαφορετικά πιάτα: