Σχέση με χωρισμένο με παιδί: Πώς να το διαχειριστείς

Κλείστηκες στο σπίτι και δεν σηκώνεις τα τηλέφωνα γιατί δεν ξέρεις πώς να διαχειριστείς τα νέα δεδομένα της σχέσης σας. Μόλις έμαθες πως ο άντρας που σε έχει τελευταία ξετρελάνει έχει παιδί από έναν γάμο που δεν υπάρχει πια. Και τώρα τι κάνεις; Κοιτάζεις το ταβάνι και βλέπεις να περνάνε από μπροστά σου όλες οι ταινίες που έχεις δει σχετικά (και κυρίως εκείνες με το unhappy end. Σύνελθε κορίτσι!

Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου και σίγουρα δεν ήρθε το τέλος της σχέσης. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένας σωστός χειρισμός της κατάστασης για να μην έχεις μπλεξίματα και κλάματα. Κάθε περίπτωση είναι σίγουρα διαφορετική αλλά ο βασικός κανόνας επιβίωσης σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ο εξής ένας: Μην βιάζεις τις καταστάσεις! Άσε τα πράγματα να εξελιχτούν και δράσε αναλόγως.

Αν δηλαδή σκέφτεσαι να ζητήσεις εσύ να βγείτε όλοι μαζί έξω για να γνωριστείτε με το παιδί ή να κάνετε μια πιο “οικογενειακή” συνάντηση για να γνωρίσεις και την πρώην σύζυγο…. ξέχασέ το! Οποιαδήποτε πρωτοβουλία σου είναι πιθανόν να παρεξηγηθεί και να έχει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που θέλεις (όσο συμπαθητική κι αν πιστεύεις ότι είσαι!).

Δώσε του χρόνο να το προτείνει ο ίδιος κι όταν έρθει η στιγμή της πρώτης συνάντησης προσπάθησε να φέρεσαι κανονικά. Σαν να  γνωρίζεις το παιδί μιας πολύ καλής σου φίλης που θέλεις να σε συμπαθήσει (αλλά ως εκεί). Τα παιδιά έχουν φοβερό ένστικτο. Αν κάνεις υπερπροσπάθεια και κυρίως αν υποκρίνεσαι, θα το καταλάβει. Κι εκεί θα χάσεις το παιχνίδι οριστικά.

Το ίδιο ισχύει και για την μητέρα. Οι παράπλευροι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι δεκάδες (αν ήταν κακός χωρισμός ή συναινετικό διαζύγιο, αν έχει εκείνη φτιάξει ήδη τη ζωή της, εάν έχουν προηγηθεί άλλες σοβαρές σχέσεις πριν από σένα, τι χαρακτήρας είναι κλπ κλπ κλπ). Παρόλα αυτά σε κάθε περίπτωση εσύ πρέπει να είσαι τυπική, ψύχραιμη και επιφυλακτική (μην σου κάνει την καλή κι εσύ της πεις χαρτί και καλαμάρι όλο σου το βιογραφικό).

Δώσε χρόνο στη σχέση σας και μην κάνεις βιαστικές κινήσεις. Εάν είσαι ψύχραιμη θα αποφασίζεις πιο σωστά. Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι να μην τον βάζεις εκείνον στη μέση αν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θέλεις. Να του μιλάς για ό τι σε προβληματίζει (είναι προτιμότερο να τα ακούει από σένα παρά από τον κολλητό του που του τα είπε μια φίλη του που της τα είπε η κολλητή σου) αλλά να μην γκρινιάζεις και κυρίως μην τον πνίγεις με καθημερινή μουρμούρα.

Καλό είναι επίσης να αποδεχτείς ότι όσο σούπερ κι αν είναι η σχέση σας δεν επισκιάζει (και δεν πρέπει) τη σχέση του με το παιδί του. Μην προσπαθήσεις ποτέ να χωρίσεις το παιδί από τον πατέρα του για να περνάς εσύ καλά. Γιατί κάποια στιγμής εσύ θα βγεις από το πλάνο και δεν θα επιστρέψεις ποτέ.

Και ναι έχω να σου πω ότι οι σχέσεις με κάποιον που έχει παιδάκι μπορεί να είναι πολύ πιο ευτυχισμένες από ό τι φαντάζεσαι. Λίγη προσοχή κι υπομονή θέλει μόνο. Μην μουτρώνεις. Χαμογέλα. Έτσι είσαι και πιο συμπαθητική!