Πώς θα βάλεις τέλος σε μια τοξική φιλία

Οι φίλοι είναι τα αδέρφια που επιλέγουμε και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Τι γίνεται όμως όταν νιώθεις πως αυτή η σχέση σε πάει πίσω και δεν ξέρεις πως να τελειώσεις μια φιλία ετών, ειδικά όταν δεν υπάρχει ένα εμφανές πρόβλημα;

Δεν χρειάζεται να σου έχει κάνει κάτι πάρα πολύ κακό ή να σε έχει πληγώσει βαθιά κάποιος για να θεωρείται μια αρνητική επιρροή στη ζωή σου. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στη ζωή μας για αρκετό καιρό και νιώθουμε μια αρνητικότητα, χωρίς όμως να μπορούμε να εξηγήσουμε ακριβώς τι συμβαίνει.

Η φιλία που σε πάει πίσω

Οι περισσότεροι από εμάς δυσκολεύονται να τελειώσουν μια φιλία. Σε μια ερωτική σχέση μπορεί κάποιος να επιμένει και να προσπαθεί με νύχια και με δόντια αλλά όταν αυτή φτάσει σε τέλμα, συνήθως οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι οριστικές και αμετάκλητες.

Σε μια φιλική σχέση το πρώτο μέλημα και των δύο μελών είναι η υποστήριξη και έπειτα η διασκέδαση. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί άνθρωποι έχουν για “κολλητούς”, φίλους που μπορούν να εμπιστευτούν με τα πιο δύσκολα μυστικά τους. Οι φίλοι για διασκέδαση, γνωστοί και ως “party friends”, είναι απλά οι πιο συστηματικά παρόντες γνωστοί στη ζωή μας.

Αυτό το μοτίβο, που απέχει πολύ από το όλα η τίποτα που βλέπουμε συνήθως στις ερωτικές σχέσεις, μπορεί να κάνει ένα άτομο να παραβλέψει απλά τα αρνητικά ενός φίλου. Το να είναι απλά κάποιος μέτριος φίλος δεν είναι πολλές φορές αρκετό. Ιδιαίτερα αν κάποιος μας επηρεάζει αρνητικά είναι ώρα να λάβουμε δράση.

Πως να την τελειώσεις εύκολα και χωρίς δράματα

Είναι απολύτως φυσιολογικά να εξελιχτείτε ως άτομο ξεχωριστά. Μπορείς απλά να συνεχίσεις τη ζωή σου με ανθρώπους που σε κάνουν καλύτερο μέρα με τη μέρα και να απομακρυνθείς από τη φίλη που σε κρατάει πίσω. Δεν χρειάζεται να τελειώσεις κάτι με δράματα και έντονες συζητήσεις, μπορείς απλά να απομακρυνθείς.

Μπορεί μια φιλική σχέση να έχει τελειώσει εδώ και αρκετό καιρό και απλά να συνεχίζετε να έχετε επαφές από υποχρέωση αλλά και από συνήθεια. Πριν μπεις στη διαδικασία να σκεφτείς πως να τελειώσεις μια φιλία, σκέψου μήπως αυτή έχει ήδη τελειώσει και δεν το έχεις καταλάβει.

Αν αγχώνεσαι κάθε φορά που κανονίζετε μια έξοδο ή σε παίρνει τηλέφωνο μια ώρα που είναι λογικό να σου ζητήσει να βγείτε ίσως η φιλία σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Οι φίλοι είναι για να μας κάνουν να περνάμε όμορφα και να διασκεδάζουμε. Αν εσύ το βλέπεις ως αγγαρεία…μάλλον κάτι έχει στραβώσει.

Κανονίζετε να βγείτε αλλά εσύ πάντα σκέφτεσαι ότι θα προτιμούσες να ήσουν κάπου αλλού, με κάποιο άλλο άτομο; Τις περισσότερες φορές που είμαστε με κάποιο φίλο μας αλλά η παρέα του δεν μας φαίνεται αρκετή, συνήθως σημαίνει ότι κάτι δεν μας κάθεται καλά. Ακολούθησε το ένστικτο σου!

Αν κάθε φορά που σου τηλεφωνούν ή σου μιλάνε από κοντά τους αγνοείς και δεν δίνεις σημασία σε όσα λένε, μάλλον δεν τους έχεις και σε μεγάλη εκτίμηση. Μπορεί να βρίσκεσαι εκεί, αλλά υποσυνείδητα δεν θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί τους. Είναι ο τρόπος να αποφεύγουμε τους ανθρώπους που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε εντελώς!

Ανάλογα με τις εμπειρίες σου σίγουρα θα έχεις βρει πολλές διαφορές στα πιστεύω και τις αξίες τις δικές σου και των γύρω σου, ακόμα και των πιο κοντινών σου ανθρώπων. Μερικές φορές μπορούμε να συνυπάρχουμε με άτομα με διαφορετικές αντιλήψεις και άλλες όχι. Βρες τι ισχύει στη δική σου περίπτωση.

Τελευταίο και σημαντικότερο είναι το θέμα της υποστήριξης. Εάν φανερά αλλά και υποσυνείδητα δεν σε στηρίζουν ή σε αποθαρρύνουν από το να κυνηγήσεις τους στόχους σου, τότε έχεις ένα ακόμα λόγο να τους απομακρύνεις και να αναζητήσεις την ευτυχία με τα σωστά άτομα!

Δεν χρειάζεται να σε μισούν, αρκεί μερικοί από αυτούς να μην βρίσκονται στην καλύτερη περίοδο της ζωής τους ή να μην έχουν τα ίδια αισθήματα αγάπης και φροντίδας όπως εσύ! Το ότι κάποιος μας σαμποτάρει μπορεί να γίνεται και ασυνείδητα, χωρίς ο ίδιος να το καταλαβαίνει.

Αν αποφάσισες ότι ο φίλος ή η φίλη σου δεν είναι αυτός που θες τότε προσπάθησε να κάνετε μια συζήτησε και εξήγησε του απλά και με συγκεκριμένο τρόπο γιατί η σχέση σας κατά την άποψη σου δεν είναι αυτή που θα έπρεπε.

Μην απαντήσεις σε τυχόν αρνητικά σχόλια και μην έχεις τύψεις. Είναι μια απόφαση σου που πρέπει να στηρίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, ένα καλό ξεκαθάρισμα στη ζωή σου θα σε ανανεώσει και θα σε βοηθήσει στο να πετύχεις τους στόχους της νέας χρονιάς!