Πρησμένη κοιλιά: Γιατί υποφέρουμε οι γυναίκες;

Μπορεί να τρως σαν σπουργιτάκι αλλά μερικά τρόφιμα σου προκαλούν πρήξιμο και τυμπανισμό σε σημείο που σε περνούν για έγκυο; Νιώθεις έντονη δυσφορία και πόνο στα έντερα αλλά ο καλός σου πιστεύει πως για μια ακόμη φορά απλά γκρινιάζεις ή βρίσκεις φτηνές δικαιολογίες για να τον αποφύγεις; Γιατί άραγε δεν μπορεί να σε καταλάβει;

Η επιστήμη δίνει την απάντηση. Σύμφωνα με Αμερικάνο γαστρεντερολόγο, τον Δρ Ρόμπιν Τσατκαν, το γυναικείο και το ανδρικό πεπτικό σύστημα έχει διαφορές.

Το έντερο των γυναικών είναι μεγαλύτερο
Καταρχήν οι γυναίκες έχουμε μεγαλύτερο παχύ έντερο συγκριτικά με τους άνδρες – κατά μέσο όρο περίπου 10 εκατοστά πιο μακρύ – κάτι που συμβαίνει για να μπορεί να απορροφά περισσότερα υγρά κατά την περίοδο της αναπαραγωγικής ηλικίας και συγκεκριμένα σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια της κύησης το αμνιακό υγρό πρέπει να παραμένει γεμάτο ενώ παράλληλα κατά την περίοδο αυτή αυξάνεται ο όγκος του αίματος, εξου και η διαφορετική μορφολογία του εντέρου μιας γυναίκας. Κι ως εκ τούτου οι γυναίκες είναι πολύ περισσότερο δυσκοίλιες από τους άνδρες και υποφέρουν από φούσκωμα και κολικούς σε μεγαλύτερο βαθμό.

Ένοχες και οι ορμόνες
Εκτός από το μέγεθος τους, τα έντερα των γυναικών τυλίγονται περισσότερο σε σχέση με αυτά των ανδρών ενώ υπεύθυνες σε μεγάλο βαθμό είναι και οι ορμόνες. Τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ισχυρού σκληρού κοιλιακού τοιχώματος, οπότε το έντερο είναι πιο σταθερό και καλά τοποθετημένο σε σχέση με αυτό των γυναικών. Οι γυναίκες άλλωστε έχουμε συνεχή εναλλαγή ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερόνης λόγω κύκλου, που επηρεάζουν κι αυτές με τη σειρά τους το πεπτικό μας σύστημα, προκαλώντας φούσκωμα και δυσφορία ενώ η εγκυμοσύνη κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα, προκαλώντας συχνά έντονη δυσκοιλιότητα.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα
Μάλιστα, όπως λένε οι ειδικοί, αν συνυπάρχει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, από το οποίο ταλαιπωρούνται κυρίως οι γυναίκες και σε μικρότερο βαθμό οι άνδρες, η κατανάλωση φυτικών ινών που προτείνεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, επιδεινώνει το ζήτημα, “φουσκώνοντας” ακόμη περισσότερο το έντερο κι επιδεινώνοντας το πρήξιμο.

Πώς θα γλιτώσεις από του φούσκωμα;
Ακόμη κι αν είσαι συλφίδα, ένα ανεπιθύμητο φούσκωμα σου χαλά τη διάθεση! Μάθε σε τι οφείλεται συνήθως το παροδικό φούσκωμα και πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις πατώντας εδώ.

womenonly.gr