5 μύθοι σχετικοί με τον ιδρώτα στην άσκηση καταρρίπτονται

Ιδρώτας και άσκηση

Είτε μας αρέσει είτε όχι, όλοι ιδρώνουμε. Είναι ένα απόλυτα φυσικό – και υγιές – φαινόμενο που μας κρατά δροσερούς όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες.

Θα νόμιζες ότι αυτό θα ήταν το τέλος της ιστορίας, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν κάποια πράγματα για τον ιδρώτα, συμπεριλαμβανομένου του γιατί ιδρώνουμε, ποιος ιδρώνει περισσότερο από άλλους και τι μπορεί (και δεν μπορεί) να κάνει ο ιδρώτας για εμάς.

Γράφει ο Βαγγέλης Κωνσταντόπουλος, Γυμναστής, Λαύριο

Συνηθισμένοι μύθοι σχετικά με τον ιδρώτα.

ΜΥΘΟΣ 1: Ο ΙΔΡΩΤΗΣ ΚΑΙΕΙ ΛΙΠΟΣ

Καθώς οι περισσότεροι από εμάς ιδρώνουμε κατά τη διάρκεια της προπόνησής μας, είναι συνηθισμένο να πιστεύουμε ότι η εφίδρωση εμπλέκεται στη διαδικασία καύσης λίπους. Ωστόσο, ο ιδρώτας είναι ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα σας ελέγχει την εσωτερική σας θερμοκρασία.

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει (όπως σε μια ζεστή μέρα ή κατά τη διάρκεια μιας σκληρής προπόνησης), το σώμα σας απελευθερώνει νερό (μαζί με ορισμένα ιχνοστοιχεία) μέσω των ιδρωτοποιών αδένων στο δέρμα σας. Στη συνέχεια, ο ιδρώτας σας βοηθά να δροσιστείτε όταν εξατμιστεί από το δέρμα σας.

Η εφίδρωση κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης μπορεί να σημαίνει ότι εργάζεστε αρκετά σκληρά για να κάψετε πολλές θερμίδες – συμπεριλαμβανομένων των θερμίδων από το λίπος – αλλά η εφίδρωση και η καύση λίπους δεν σχετίζονται άμεσα. «Δεν καίγεται λίπος μέσω της εφίδρωσης», λέει η Δρ. Whitney Hardy, γιατρός οικογενειακής ιατρικής στο Ochsner Health Center – Lapalco.

Αν και μπορεί να παρατηρήσετε ότι είστε μερικά κιλά ελαφρύτερος μετά από ένα μάθημα γιόγκα μέσα στη ζέστη ή ένα μακρύ καλοκαιρινό τρέξιμο, μην ενθουσιαστείτε πολύ, γιατί η απώλεια βάρους σημαίνει ότι έχετε χάσει νερό. Μόλις ενυδατωθείτε – κάτι που σίγουρα πρέπει να γίνει θα ανανεώσετε αυτό το βάρος.

ΜΥΘΟΣ 2: ΙΔΡΩΝΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΚΤΟΣ ΦΟΡΜΑΣ

Μπορεί να υποθέσετε ότι τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης ιδρώνουν πιο εύκολα από τους δρομείς αντοχής ή τους ανταγωνιστικούς αρσιβαριστές, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στο Experimental Physiology βρήκε ότι ισχύει το αντίθετο: Τα άτομα με καλή φυσική κατάσταση όχι μόνο ιδρώνουν περισσότερο, αλλά αρχίζουν επίσης να ιδρώνουν νωρίτερα στην προπόνησή τους από τα άτομα που δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση.

Μια πιθανή εξήγηση: Όσο περισσότερο προπονείστε, τόσο πιο αποτελεσματικό γίνεται το σώμα σας στην ψύξη.

Το φύλο σας μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο ιδρώνετε (οι άνδρες γενικά ιδρώνουν περισσότερο από τις γυναίκες). «Μερικοί άνθρωποι [γεννιούνται] με περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες από άλλους», λέει η Δρ Χάρντι.

Αλήθειες σχετικά με τον ιδρώτα στην άσκηση

ΜΥΘΟΣ 3: Ο ΙΔΡΩΤΑΣ ΜΥΡΙΖΕΙ ΑΣΧΗΜΑ

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι από εμάς μυρίζουμε άσχημα μετά την εφίδρωση έπειτα από μια σκληρή προπόνηση, αλλά δεν φταίει ο ιδρώτας μας. «Το νερό που απελευθερώνεται στον ιδρώτα δεν έχει μυρωδιά», σύμφωνα με τη Δρ Χάρντι. Ο ιδρώτας σας είναι άοσμος μέχρι να αναμιχθεί με τα βακτήρια και τους μύκητες στο δέρμα σας.

Μόλις συνδυαστούν και τα δύο, τα βακτήρια και οι μύκητες αρχίζουν να μεταβολίζονται ή να διασπούν τον ιδρώτα στο δέρμα σας, οδηγώντας στη χαρακτηριστική μυρωδιά που σχετίζεται με τον ιδρώτα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τριχωτά σημεία όπως οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα τείνουν να είναι τα πιο ενοχλητικά, αλλά η χρήση αντιιδρωτικών ή αποσμητικών βοηθά στην κάλυψη αυτών των οσμών.

ΜΥΘΟΣ 4: ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΑΠΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΟΞΙΝΕΣ

«Ο ιδρώτας αποτελείται κυρίως από νερό, με μικρές ποσότητες ιχνοστοιχείων όπως κάλιο, μαγνήσιο και ουρία», λέει η Δρ Χάρντι. Η ουρία είναι ένα απόβλητο προϊόν, αλλά οι ποσότητες που ιδρώνεις είναι τόσο μικρές, που δεν κάνει μεγάλη διαφορά, προσθέτει.

Επιπλέον, το σώμα σας δεν χρειάζεται να ιδρώσει για να αποτοξινωθεί, επειδή το συκώτι και τα νεφρά σας είναι υπεύθυνα για αυτή τη δουλειά. Αυτά είναι τα όργανα που είναι κυρίως υπεύθυνα για το μεταβολισμό και το φιλτράρισμα των περισσότερων τοξινών από το σώμα σας.

Έτσι, αν νιώθετε καλύτερα κάνοντας μια προπόνηση όπου θα ιδρώσετε αρκετά ή μια συνεδρία στη σάουνα μετά από μια νύχτα με ποτό, οπωσδήποτε να το κάνετε – απλά μην περιμένετε να σας καθαρίσει από τις τοξίνες αυτός ο ιδρώτας.

ΜΥΘΟΣ 5: Ο ΙΔΡΩΤΑΣ ΙΣΟΥΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Μέχρι τώρα, γνωρίζετε ότι ο ιδρώτας είναι απλώς ο τρόπος του σώματός σας να σας κρατά δροσερούς και ότι η εφίδρωση κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι καίτε περισσότερο λίπος ή θερμίδες. Εξάλλου, αν ασκείστε σε ζεστό, υγρό περιβάλλον, πιθανότατα θα αρχίσετε να ιδρώνετε πριν καν ξεκινήσετε την προπόνησή σας.

Έτσι λοιπόν, αν είστε ένας από εκείνους τους ασκούμενους που τους αρέσει να ιδρώνουν κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, ο ιδρώτας μπορεί να είναι ένας από τους τρόπους που μπορείτε να πείτε ότι έχετε μια εξαιρετική προπόνηση. Ωστόσο, μπορεί να είναι καλύτερα να μετρήσετε την αποτελεσματικότητα της προπόνησής σας από το πώς νιώθετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη συνεδρία σας (κουρασμένοι, γεμάτοι ενέργεια κ.λπ.).