Γιατί πρέπει να ξυπνάμε νωρίς

Στην Ελλάδα ευτυχώς το φως και ο ήλιος δεν λείπουν ούτε καν τον χειμώνα. Τώρα που ο καιρός ανοίγει και οι ημέρες μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο, το φως έχει την τιμητική του.
Όσοι ξυπνάνε και ξεκινάνε την ημέρα τους νωρίς φαίνεται ότι τείνουν να είναι πιο παραγωγικοί, να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και καλύτερες συνήθειες, όπως το να ασκούνται πιο συστηματικά, να είναι πιο ήρεμοι, να κοιμούνται νωρίτερα, να τρώνε ένα καλό και πλήρες πρωινό και να έχουν λιγότερη ανάγκη την καφεΐνη για να λειτουργήσουν. Ετσι τονίζουν οι ειδικοί. Παρ’ όλα αυτά, πολύ συχνά όλοι μας, οι γυναίκες μάλιστα δύο φορές περισσότερο από ό,τι οι άνδρες σύμφωνα με έρευνες, κλείνουμε το ξυπνητήρι μας και ξανακοιμόμαστε. Καιρός να το σταματήσουμε, δίνοντας στον εαυτό μας όλο και περισσότερους λόγους για να ξυπνήσουμε το πρωί.

Πιο αδύνατοι οι πρωϊνοί τύποι

Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Northwestern, όσοι εκτιθέμεθα στο πρωινό φως μεταξύ 6 και 9 το πρωί έχουμε μικρότερο δείκτη μάζας σώματος από όσους δεν βλέπει το πρωινό φως. Το γιατί συμβαίνει αυτό οι επιστήμονες το ψάχνουν ακόμα, αλλά οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας θεωρούν ότι μπορεί να σχετίζεται με τα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερό μας, τα οποία λαμβάνουν τα σημάδια από το φως ή το σκοτάδι γύρω μας και τα οποία επηρεάζουν τον μεταβολισμό μας, υποδεικνύοντάς του ουσιαστικά πόσο λίπος να χρησιμοποιήσει ως ενέργεια και πόσο να αποθηκεύσει. Εικάζουν μάλιστα ότι έτσι εξηγείται το γιατί οι άνθρωποι που δουλεύουν βάρδιες ή μόνο νύχτα δυσκολεύονται περισσότερο να κρατήσουν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ο ρόλος της κορτιζόλης

Η κορτιζόλη, γνωστή και ως ορμόνη του στρες, παίζει μεγάλο ρόλο όσον αφορά τη διάθεσή μας, το πόσο παραγωγικοί είμαστε και πόση διάθεση έχουμε να κάνουμε πράγματα. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η κορτιζόλη είναι φυσιολογικά σε υψηλά επίπεδα το πρωί που ξυπνάμε και πέφτει χαμηλά το βράδυ, πριν κοιμηθούμε. Παρ’ όλα αυτά, δεν συμβαίνει έτσι με όλους τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα εκείνοι στους οποίους τα επίπεδα της κορτιζόλης δεν ακολουθούν τη φυσιολογική διακύμανση να νιώθουν εκνευρισμό και να μην μπορούν να κοιμηθούν αν και αισθάνονται κουρασμένοι, να μην έχουν αρκετή ενέργεια, να είναι νευρικοί, αγχωμένοι χωρίς σοβαρό λόγο κ.λπ. Το να ξυπνάμε νωρίς το πρωί, να εκτιθέμεθα στο φυσικό φως και να ακολουθούμε μια ρουτίνα που έχουμε επιλέξει και δεν μας στρεσάρει φαίνεται ότι μπορεί να αποδειχθούν πολύ βοηθητική διαδικασία ώστε να διατηρούμε την κορτιζόλη μας στα φυσιολογικά – επιθυμητά επίπεδα.

7 πρωϊνές… συμβουλές

#1
Πριν από οτιδήποτε άλλο, πριν δηλαδή ανοίξουμε την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το κινητό, θα πρέπει να ανοίξουμε τις κουρτίνες και να εκτεθούμε στο πρωινό φως. Δέκα λεπτά είναι ιδανικά για να στείλουν ένα σήμα στο εσωτερικό μας ρολόι.
#2
Διαλογιζόμαστε για 5 λεπτά. Εστιάζουμε στην αναπνοή μας και διώχνουμε μακριά όλες τις σκέψεις.
#3
Τεντωνόμαστε. Βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, στη μείωση της δυσκαμψίας και στο να προθερμάνουμε τους μυς μας. Μπορούμε να αφιερώσουμε 5 με 10 λεπτά στο να τεντώσουμε τα μέρη του κορμιού μας που μας φαίνονται πιο δύσκαμπτα, μέχρι να νιώσουμε τελικά ότι έχουμε χαλαρώσει.
#4
Τρώμε πρωϊνό. Ενα πλούσιο και ισορροπημένο πρωινό θα μας δώσει ενέργεια και θα εξισορροπήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας.
#5
Αφήνουμε τον καφέ για λίγο αργότερα. Μόλις ξυπνάμε ο οργανισμός μας παράγει κορτιζόλη. Αν πιούμε καφέ αμέσως μόλις ξυπνήσουμε, είναι πιο πιθανό να νιώθουμε νευρικοί και στρεσαρισμένοι.
#6
Κάνουμε μια λίστα με τα όσα θέλουμε να πετύχουμε. Οι ειδικοί λένε ότι αν σημειώσουμε τα όσα θέλουμε και πρέπει να κάνουμε καταφέρνουμε να νιώθουμε πιο ήρεμοι. Επίσης, το ιδανικό είναι να ξεκινάμε νωρίς με το να προσπαθούμε να λύσουμε τις εκκρεμότητες, αφού όσο πιο νωρίς το πρωί είναι τόσο πιο πολλή ενέργεια έχουμε συνήθως.
#7
Αφήνουμε την άσκηση για αργότερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλύτερα να ασκούμαστε μετά το μεσημέρι – μεταξύ 13.00 και 18.00 – που οι μύες μας είναι 6% πιο δυνατοί. Αλλωστε το πρωί είμαστε ακόμα «κρύοι» και οι πιθανότητες να πάθουμε κάποιον τραυματισμό είναι μεγαλύτερες. Αν όμως το πρωί είναι η μόνη ώρα της ημέρας που μπορούμε να εντάξουμε την άσκηση στη ζωή μας, θα χαρούμε πιθανώς να ακούσουμε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πιθανό έτσι να αυξήσουμε τον μεταβολικό μας ρυθμό, με αποτέλεσμα να κάψουμε περισσότερες θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας.

vita.gr