Νυχτερινή εφίδρωση: πού οφείλεται ο ιδρώτας στον ύπνο

Νυχτερινή Εφίδρωση

Έχετε υπερβολική εφίδρωση στον ύπνο και ταχυπαλμία; «Γιατί ιδρώνω στο λαιμό όταν κοιμάμαι;». Η νυχτερινή εφίδρωση στο λαιμό ή ακόμα και να ιδρώνει το κεφάλι στον ύπνο μπορεί να προέρχονται από διάφορους παράγοντες.

Όποια και αν είναι τα συμπτώματά σας πρέπει να επικοινωνήσετε με κάποιο γιατρό. Μέχρι τότε διαβάστε ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για την εφίδρωση στον ύπνο αίτια και τρόποι αντιμετώπισης.

Γιατί ιδρώνω στον ύπνο μου; αίτια που οδηγούν σε νυχτερινή εφίδρωση

«Γιατί ιδρώνω πολύ στον ύπνο μου;», «Η εφίδρωση στον ύπνο στο κεφάλι είναι κάτι ανησυχητικό;», «Τι σημαίνει ο ιδρώτας στον ύπνο στο στήθος;».

Βρείτε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και σε πολλά ακόμη στις παραγράφους που ακολουθούν…

Φάρμακα

Νυχτερινή εφίδρωση και φάρμακα

Είναι γνωστό πως κάποια φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση τη νύχτα. Τα αντικαταθλιπτικά είναι από τα πιο «κλασσικά» φάρμακα που οδηγούν σε ίδρωμα στον ύπνο.

Άλλα φάρμακα είναι τα αντιπυρετικά, τα αντιδιαβητικά, τα παυσίπονα και η γενική κατάχρηση φαρμάκων ή ουσιών (αλλά και η έλλειψη ουσιών όπως στην περίπτωση της υπογλυκαιμίας). Η κατανάλωση αλκοόλ για παράδειγμα πριν τον ύπνο φαίνεται σε πολλούς ανθρώπους να έχει ως αποτέλεσμα νυχτερινή εφίδρωση.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας ώστε, αν είναι πιθανό, να σας αλλάξει την γωγή και να σταματήσετε τα φάρμακα που σας προκαλούν εφίδρωση στον ύπνο.

Νοσήματα

Νυχτερινή εφίδρωση και νοσήματα

Βακτηριακές λοιμώξεις όπως η φυματίωση αλλά και ιογενείς όπως η γρίπη ή κάποιο κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσουν εφιδρώσεις στον ύπνο. Άρα η νυχτερινή εφίδρωση μετά από ίωση είναι πολύ κοινή.

Ιδρώτας στον ύπνο όμως παράγεται και όταν κάποιος πάσχει από καρκίνο. Πιο συχνός τύπος καρκίνου είναι το λεύκωμα, αλλά και η λευχαιμία μπορεί να έχει εξίσου ίδια συμπτώματα.

Η νυχτερινή εφίδρωση είναι επίσης ένα σύμπτωμα μόλυνσης του ιού HIV, αλλά και αυτοάνοσων νοσημάτων και μυελοσκλήρυνσης ανάμεσα σε κάποια ακόμη. Επίσης υπάρχει ο συνδυασμός νυχτερινή εφίδρωση και θυρεοειδής.

Επιπλέον η εφίδρωση στον ύπνο στα παιδιά είναι πολύ συχνό φαινόμενο, μιας και στις μικρές ηλικίες αρρωσταίνουν πιο εύκολα.

Εμμηνόπαυση

Νυχτερινή εφίδρωση και εμμηνόπαυση

«Γιατί ιδρώνω στον ύπνο;», Ιδρώτας στον ύπνο γυναίκα και εμμηνόπαυση: 3 έννοιες που συνδέονται πολύ στενά μεταξύ τους. Οι διαταραχές στα επίπεδα των ορμονών λόγω την εμμηνόπαυσης μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινή εφίδρωση στο στήθος και στο πρόσωπο.

Οι εξάψεις που βιώνετε όλη την ημέρα μπορεί να συνεχιστούν και στον ύπνο σας. Η υπερβολική εφίδρωση στον ύπνο σας λοιπόν σε τέτοια περίοδο είναι φυσιολογική.

Άγχος

Νυχτερινή εφίδρωση και άγχος

Η ψυχολογία διαδραματίζει καίριο ρόλο στις σωματικές μεταβολές και στις αλλαγές του οργανισμού. Αν αναρωτιέστε η φράση «ιδρώνω στον ύπνο» και μόνο σας προκαλεί άγχος ενώ έχετε μια πολύ έντονη και στρεσαριστική καθημερινότητα, τότε η απάντηση που ψάχνετε είναι μπροστά στα μάτια σας.

Νυχτερινή εφίδρωση άγχος: δύο έννοιες άμεσα συνδεόμενες η μία με την άλλη.

Εάν το βράδυ βλέπετε έντονα όνειρα ή εφιάλτες (τα οποία προκαλούνται φυσικά από το άγχος), οι ορμόνες που παράγει το σώμα σας εκείνη τη στιγμή έχουν ως αποτέλεσμα την έντονη εφίδρωση στον ύπνο.

Αν η νυχτερινή εφίδρωση στον αυχένα αλλά και η νυχτερινή εφίδρωση στο κεφάλι σας ταλαιπωρούν πρέπει να αλλάξετε τους ρυθμούς της ζωής σας! Μόνο έτσι θα δοθεί λύση στο πρόβλημά σας.

Νυχτερινές εφιδρώσεις και αντιμετώπιση

Εφίδρωση στον ύπνο περίοδος δύσκολη και αρκετά αγχωτική. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι όμως για να αντιμετωπίσετε τη νυχτερινή εφίδρωση στον ύπνο. Οι πιο απλές μέθοδοι είναι η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής, η λήψη βιταμινών αλλά και η συστηματική σωματική άσκηση.

Φυσικά σημαντική είναι η αποφυγή ουσιών που προκαλούν εφίδρωση όπως ο καφές, το αλκοόλ, το κάπνισμα αλλά και τροφές με καρυκεύματα.

Σε δεύτερο στάδιο για να αποχαιρετήσετε την εφίδρωση στο κεφάλι στον ύπνο, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος, μπορείτε να κάνετε κάποια θεραπεία με λέιζερ, θερμόλυση ή βελονισμό. Η λήψη αντιιδρωτικών είναι επίσης μια λύση.

Σε ακραίες περιπτώσεις από εφίδρωση στον ύπνο εφαρμόζονται και χειρουργικές επεμβάσεις, όμως θα πρέπει να απευθυνθείτε οπωσδήποτε στο γιατρό σας για κάτι τέτοιο. Έτσι και αλλιώς αν τα συμπτώματα των νυχτερινών εφιδρώσεων διαρκούν πάνω από 2 με 3 μήνες η επίσκεψη σε κάποιον γιατρό κρίνεται απαραίτητη.