Η θρεπτική αξία των κρεάτων τα οποία έχουν την τιμητική τους την ημέρα του Πάσχα

θρεπτική αξία κρεάτων

Από την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
Κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο, MSc, MBA, SRD
www.somaygies.gr

Το Πάσχα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ημέρες της Χριστιανοσύνης. Συνηθίζουμε να τιμούμε τη συγκεκριμένη ημέρα με ένα πλούσιο από εδέσματα τραπέζι, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει το κρέας. Παρακάτω θα σας παραθέσουμε την θρεπτική αξία από τα είδη κρεάτων που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε την ημέρα του Πάσχα, έτσι ώστε να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για αυτά!

Κατσίκι

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατανάλωση μεγάλου όγκου κόκκινου κρέατος είναι κακό για την υγεία της καρδιάς. Ένας αυξανόμενος αριθμός εμπειρογνωμόνων, ωστόσο, λέει ότι το κατσικίσιο κρέας, έχει μια σειρά από διατροφικά οφέλη. Είναι πιο χαμηλά σε θερμίδες, ολικό λίπος, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη από τα υπόλοιπα είδη κρεάτων. Το συγκεκριμένο κρέας, έχει υψηλότερα επίπεδα σιδήρου σε σύγκριση με ένα παρόμοιο μέγεθος στο βόειο κρέας, το χοιρινό, το αρνί και το κοτόπουλο. Συγκριτικά, το κρέας κατσίκας περιέχει επίσης υψηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο με χαμηλότερα επίπεδα νατρίου. Προσφέροντας μεγαλύτερη θρεπτική αξία και μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία, το κατσικίσιο κρέας έχει πολλά οφέλη για την υγεία, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Όσον αφορά το λίπος, το κρέας της κατσίκας είναι πιο λιτό από άλλα κρέατα. Έχει επίσης πολύ λιγότερες θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδανικό για όσους προσπαθούν να ακολουθήσουν μια δίαιτα.
  • Ενώ το κόκκινο κρέας είναι γνωστό ότι είναι υψηλό με κορεσμένα λιπαρά που αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης και οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις, το συγκεκριμένο κρέας λέγεται ότι έχει πολύ χαμηλά επίπεδα κορεσμένου λίπους και δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά σας. Τα χαμηλά επίπεδα κορεσμένου λίπους στο κρέας κατσίκας, βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
  • Το κρέας κατσίκας περιλαμβάνει πολύ μικρή χοληστερόλη και επομένως μπορεί να καταναλώνεται τακτικά.
  • Είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες, ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα σε καθημερινή βάση.
  • Περιλαμβάνει βιταμίνη Β, η οποία είναι γνωστό ότι βοηθά στην αποτελεσματικότητα του κάψιμου του λίπους. Έτσι είναι καλό να καταναλώνεται από εκείνους που θέλουν να χάσουν κάποιο βάρος.
  • Είναι γεμάτο με βιταμίνη Β12, η οποία είναι γνωστό ότι σας βοηθά να έχετε ένα υγιές δέρμα.

Τέλος, οι θερμίδες οι οποίες περιέχονται σε μια μερίδα των 100 γρ., στο κατσίκι σούβλας είναι γύρω στις 200.

Αρνί

Είναι το αρνί μια υγιή διατροφική επιλογή; Με μέτρο, το αρνί είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και ζωτικών θρεπτικών ουσιών όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και η βιταμίνη Β12. Το αρνί είναι ένας τύπος κόκκινου κρέατος και τα υψηλής ποιότητας κόκκινα κρέατα, όπως το βοδινό και το αρνί, είναι εξαιρετικές και πραγματικά υγιείς πηγές πρωτεϊνών.

Η ποσότητα μυοσφαιρίνης στους μυς των ζώων καθορίζει το χρώμα του κρέατος του ζώου. Τα κόκκινα κρέατα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μυοσφαιρίνη, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στους μυς που αλλάζει σε κόκκινο όταν αναμιγνύεται με οξυγόνο. Ως κόκκινο κρέας, το αρνί περιέχει εγγενώς περισσότερο ψευδάργυρο και σίδηρο από τα μη κόκκινα κρέατα.

Εξαιρετική πηγή σιδήρου
Το αρνί έχει εγγενώς πολύ περισσότερο σίδηρο από άλλες πηγές πρωτεϊνών, όπως το κοτόπουλο ή το ψάρι. Επιπλέον, δεδομένου ότι το αρνί είναι ζωική πηγή σιδήρου, δεν περιέχειν μη σιδηρούχο σίδηρο που βρίσκεται στα φυτά.
Προώθηση της υγείας του νευρικού συστήματος
Το αρνί αποτελεί εξαιρετική πηγή Β12, παρέχοντας μόλις τις μισές από τις καθημερινές απαιτήσεις B12 των περισσότερων ανθρώπων. Το αρνί είναι επίσης φορτωμένο με άλλες βασικές βιταμίνες Β, όπως βιταμίνη Β6, νιασίνη (βιταμίνη Β3), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) και παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5). Η βιταμίνη Β12 καθώς και αυτές οι άλλες βιταμίνες Β βοηθούν τα νευρικά μας συστήματα να λειτουργούν όπως πρέπει και η βιταμίνη Β12 εξασφαλίζει ότι τα πραγματικά νευρικά κύτταρα βρίσκονται σε υγιή κατάσταση.
Ανοσοενίσχυση
Το αρνί είναι επίσης πλούσιο σε ανοσοποιητικό ψευδάργυρο. Αυτό το θρεπτικό συστατικό μπορεί να βρεθεί στα κύτταρα σε όλο το σώμα μας και είναι απολύτως απαραίτητο για τη βέλτιστη ανοσοποιητική υγεία, μαζί με επούλωση πληγών, σύνθεση DNA και πρωτεϊνών, καθώς και την ανάπτυξη στα παιδιά.
Η κατανάλωση κρέατος αρνιού και άλλων τροφών πλούσιων σε ψευδάργυρο μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα του ψευδαργύρου σας σε φυσιολογικές τιμές και να ενισχύσετε τη συνολική ανοσολογική σας λειτουργία. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος βοηθάει στην επίτευξη βέλτιστων αισθήσεων γεύσης και οσμής.
Πλούσια πηγή υγιεινών λιπών όπως λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και CLA
Το αρνί περιέχει λίπος, αλλά σημαντικό ποσοστό αυτού του λίπους είναι τα αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα κομμάτια του κρέατος περιέχουν ακόμη περισσότερα ωμέγα-3 από το βόειο κρέας. Έτσι λοιπόν το κρέας του αρνιού αποτελεί αξιόλογη πηγή αυτών των υγιεινών λιπαρών οξέων.

Πρωτεΐνη
Ως είδος κρέατος και, ειδικότερα, ένα είδος κόκκινου κρέατος, το αρνί είναι πλούσιο σε ζωτική πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αρνίσιο κρέας είναι κατασκευασμένη από απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία μπορούν να ληφθούν μόνο μέσω της διατροφής μας. Οι πηγές ζωικών πρωτεϊνών όπως το κρέας αρνιού θεωρούνται «πλήρεις πρωτεΐνες» επειδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Άλλες πηγές πρωτεϊνών εκτός του κρέατος, όπως τα λαχανικά, οι κόκκοι και οι ξηροί καρποί, συνήθως δεν περιέχουν τουλάχιστον ένα ή περισσότερα απαραίτητα αμινοξέα.

Τέλος, οι θερμίδες οι οποίες αντιστοιχούν στο αρνίσιο κρέας στη σούβλα στην ποσότητα των 100 γρ. είναι περίπου 300.

Κοκορέτσι

Το κοκορέτσι, λοιπόν, το οποίο αποτελείται από συκωτάκια και γενικά από τα εντόσθια του ζώου, είτε αυτό είναι κατσίκι, είτε αρνί, είτε μοσχάρι. Παρέχει πλούσια θρεπτικά συστατικά βιταμινών, μετάλλων, πρωτεϊνών και λίπους. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βασικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας υγιή. Αυτά περιλαμβάνουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ΕΡΑ (εικοσαπεντανοϊκό οξύ), DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ) και ΑΑ (αραχιδονικό οξύ), καθώς και βιταμίνη Β12.
Τέλος, οι θερμίδες οι οποίες περιέχονται σε μια ποσότητα των 100γρ. κοκορέτσι αγγίζουν τις 250.

Κοντοσούβλι

Άλλη μία αγαπημένη επιλογή για το Πασχαλινό τραπέζι, είναι και το κοντοσούβλι. Το κοντοσούβλι, λοιπόν, αποτελείται από το κρέας, το οποίο είναι στο προσωπικό διατροφολογικό γούστο του καθενός το είδος που θα επιλέξει, αν δηλαδή θα είναι από κρέας κατσικίσιο, ή αρνίσιο, καθώς επίσης και από λαχανικά και μπαχαρικά.
Όσον αφορά τη θρεπτική αξία του κρέατος, είτε είναι από κατσίκι, είτε από αρνί, για να μην επαναλαμβανόμαστε τα έχουμε ήδη αναφέρει πιο πάνω. Ο συνδυασμός, λοιπόν, του κρέατος με τα ψημένα λαχανικά, προσθέτει στο συγκεκριμένο γεύμα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, καθώς τα ψητά λαχανικά είναι υψηλότερα σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά τρόφιμα και μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη χοληστερόλη LDL ή λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας. Επίσης, είναι υψηλά σε διαιτητικές ίνες και δεν έχουν χοληστερόλη και ακόμη, είναι υψηλά σε φυτοθρεπτικά συστατικά και βιταμίνες Α και C.
Οι θερμίδες που περιέχονται σε μια ποσότητα των 100 γρ., είναι περίπου 350.
Απολαύστε, λοιπόν, την ημέρα του Πάσχα, απολαμβάνοντας όλα τα εδέσματα της, πάντα όμως με μέτρο, γιατί κανείς μας δεν θα ήθελε να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του.

Καλό Πάσχα!