Ένα θέμα που απασχολεί πολλές γυναίκες όλων των ηλικιών, είτε προσπαθούν για μωράκι ή όχι, είναι οι κύστες στις ωοθήκες. Υπάρχουν πολλά είδη κυστών, άλλες αθώες και άλλες ύποπτες, που προκαλούν άγχος και σύγχυση στις γυναίκες σχετικά με το κατά πόσο πρέπει να ανησυχήσουν και τι πρέπει να κάνουν.
Οι κύστες χωρίζονται γενικά σε 2 κατηγορίες: λειτουργικές και μη λειτουργικές. Οι λειτουργικές αναπτύσσονται συνήθως κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, είναι δε οι πιο συνηθισμένες και τις περισσότερες φορές δε μας απασχολούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι μη λειτουργικές οφείλονται σε υπερανάπτυξη κυττάρων της ωοθήκης. Η πλειοψηφία των μη λειτουργικών κυστών είναι καλοήθεις, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να αποδειχθούν κακοήθεις. Με βάση τα υπερηχογραφικά χαρακτηριστικά διακρίνονται σε απλές και σύνθετες. Οι απλές είναι εντελώς αθώες, οι σύνθετες ενδεχομένως να είναι ύποπτες.
Ο χαρακτηρισμός των ωοθηκικών κυστών είναι πολύ σημαντικός αφού θα οδηγήσει την περαιτέρω διερεύνηση και θεραπεία. Η πρώτη σημαντική παράμετρος είναι η ηλικία της γυναίκας και αν βρίσκεται στην εμμηνόπαυση ή όχι. Στην εμμηνόπαυση οι κύστες αντιμετωπίζονται πιο προσεκτικά. Το μέγεθος της κύστης επίσης είναι πολύ σημαντικό.
#1. Απλές κύστες
Οι απλές κύστες είναι ομαλές και περιέχουν καθαρό υγρό. Ως προς το μέγεθος, να σημειώσουμε ότι είναι μια φυσιολογική διαδικασία της ωοθήκης να περιέχει κυστούλες μικρότερες των 2 εκατοστών. Οι απλές κύστες 2-5 εκατοστών θα απορροφηθούν χωρίς καμία θεραπεία μετά από 2 κύκλους.
Μεγαλύτερες απλές κύστες (5-10 εκατοστά) θέλουν προσεκτικό έλεγχο με υπέρηχο, επειδή μπορεί να προκαλέσουν συστροφή ή ρήξη της ωοθήκης. Κάποιες απλές κύστες, αν μεγαλώσουν αρκετά, δηλαδή αν ξεπεράσουν σε μέγεθος τα 10 εκατοστά, ίσως πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά για να αποφύγουμε τις πιο πάνω δυσάρεστες επιπλοκές.
#2. Σύνθετες κύστες
Οι σύνθετες αντιθέτως περιέχουν διαφράγματα και τμήματα συμπαγούς ιστού (π.χ. αίμα) που επιπλέει σε υγρό. Τέτοιες κύστες είναι οι κύστες ενδομητρίωσης, οι δερμοειδείς ή οι σοκολατοειδείς.
Οι σύνθετες κύστες συνήθως απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση, ειδικά αν εμμένουν, με εξαίρεση τις αιμορραγικές κύστες που είναι πολύ πιθανό να υποστρέψουν (υποχωρήσουν). Η αιμορραγική κύστη προκύπτει από τη ρήξη ενός μικρού αιμοφόρου αγγείου κατά την ωορρηξία εντός του ωοθυλακίου.
Για τις υπόλοιπες σύνθετες κύστες απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση με αιματολογικό έλεγχο και μαγνητική τομογραφία. Μια γνωστή εξέταση είναι ο δείκτης Ca125, αλλά πλέον ένας νέος δείκτης που ελέγχεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο HE4.
Οι σύνθετες κύστες χρειάζεται να παρακολουθούνται και να ελέγχονται τακτικά. Ανάλογα και με τα κλινικά συμπτώματα, π.χ. πόνος ή υπογονιμότητα, ή αν μεγαλώνουν πολύ, ο γυναικολόγος πολύ πιθανό να συστήσει χειρουργική αντιμετώπιση με λαπαροσκόπηση ή ανοιχτό χειρουργείο.
#3. Κύστες ενδομητρίωσης
9 στις 10 σύνθετες κύστες είναι ενδομητρίωσης. Όταν μια γυναίκα προσπαθεί να μείνει έγκυος, είναι απόλυτα κρίσιμο να αξιολογηθεί σωστά και να προταθεί η πιο κατάλληλη αντιμετώπιση. Πλέον, θεωρείται προτιμητέο να αποφεύγεται το χειρουργείο και να μην αφαιρούνται οι κύστες ενδομητρίωσης. Η εξωσωματική γονιμοποίηση ενδεχομένως να θεωρηθεί ως η πιο κατάλληλη λύση.
Συνολικά θα λέγαμε ότι οι κύστες των ωοθηκών δε θα πρέπει να υποτιμούνται αλλά ούτε και να προκαλούν πανικό. Ο εξειδικευμένος και έμπειρος γυναικολόγος θα σας βοηθήσει και θα σας κατευθύνει ανάλογα με το τι ισχύει πραγματικά για εσάς συγκεκριμένα.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κέντρου γυναικολογίας και αναπαραγωγής Γέννημα IVF και κλείστε σήμερα ραντεβού για την αντιμετώπιση των κυστών των ωοθηκών από την πιο εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα γυναικολόγων και μαιών.
To WomanOclock μοιράζεται καθημερινά με χιλιάδες αναγνώστριες, μυστικά & συνταγές ομορφιάς, τεχνικές & tips για το styling των μαλλιών σας, το μακιγιάζ και τα νύχια σας. Εδώ ενημερώνεστε πρώτες για τις νέες τάσεις της μόδας, τα must have αξεσουάρ και για τα trends της σεζόν.. Time is priceless..