Σπιτικά Καλλυντικά: Μάθε γιατί Πρέπει να τα Προτιμάς

Λίγο η οικονομική κατρακύλα, λίγο η επιστροφή στη φύση, τα σπιτικά καλλυντικά έχουν γίνει πάλι μόδα και μάλλον ήρθαν για να μείνουν!
Τι δεν γνώριζες: Το δέρμα μας απορροφά μέχρι και το 60% των χημικών ουσιών με τις οποίες έρχεται σε επαφή και τις στέλνει κατευθείαν στο αίμα. Έρευνες, υποστηρίζουν ότι χρειάζονται μόλις 26 δευτερόλεπτα για να περάσουν κάποιες από αυτές τις ουσίες στα ζωτικά όργανα. Άτομα που χρησιμοποιούν κατά κόρον και για όλα τα μέρη του σώματος καλλυντικά του εμπορίου, υπολογίζεται ότι απορροφούν περίπου 2 κιλά χημικά συστατικά τον χρόνο.

Η δράση των συνθετικών καλλυντικών στο δέρμα μας, φαίνεται αρχικά αποτελεσματική, στη συνέχεια ωστόσο τα συνθετικά τους στοιχεία συσσωρεύονται στην επιδερμίδα μας και επενεργούν αρνητικά.
Το 10% – 30% των ενηλίκων εμφανίζει δερματικά προβλήματα λόγω της έκθεσής τους σε συντηρητικά και αρωματικές ουσίες που περιέχονται στα συνθετικά καλλυντικά.

σπιτικα-καλλυντικα-1
Σπιτικά καλλυντικά

Τα φυσικά καλλυντικά είναι απόλυτα συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα κύτταρα περιβάλλονται από μια
προστατευτική μεμβράνη η οποία έχει τον ρόλο «ελεγκτή», «επιλέγει» ποια στοιχεία θα διεισδύσουν και ποια όχι. Δεν αναγνωρίζει τα συνθετικά καλλυντικά και δεν παίρνουν την «άδεια εισόδου». Αντίθετα, τα φυσικά στοιχεία, τα οποία είναι απολύτως αναγνωρίσιμα από τον οργανισμό μας, περνούν την κυτταρική μεμβράνη και διεισδύουν μέχρι την καρδιά των κυττάρων μας με συνέπεια να έχουμε γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα!

Άλλα πλεονεκτήματα των φυσικών καλλυντικών:
Δεν διατηρούνται για πολύ, είναι πάντα φρέσκα και τα θρεπτικά τους στοιχεία παραμένουν πλούσια και αναλλοίωτα.
Το κόστος τους είναι ελάχιστο. Τα βρίσκουμε εύκολα στον κήπο, στην κουζίνα, στον μανάβη, στο σούπερ μάρκετ.

Εργαλεία που θα χρειαστείς για την παρασκευή των καλλυντικών:
Μπεν μαρί (για θερμή παρασκευή καλλυντικών).
Τουλουπάνι (για την αποδέσμευση μικρών μορίων από τα φυσικά συστατικά).
Μύλος που ψιλοκόβει μπαχαρικά.
Ζυγαριά ακριβείας.
Αναδευτήρας (σπάτουλες).
2 ειδικά θερμόμετρα κουζίνας μέχρι 100ο C.
Γουδί
Μιξεράκι
Αποχυμωτής
Πινέλο μάσκας προσώπου
Πινέλο μάσκας σώματος
Γυάλινα βαζάκια αποθήκευσης καλλυντικών
Ογκομετρητής (ml)
1ml = 20 σταγόνες
10ml = 1 κουταλάκι του γλυκού
20 ml = 1 κουτάλι της σούπας
70 ml = 1 ποτήρι του τσέρι
150ml = 1 φλυτζάνι ή ένα ποτήρι του κρασιού
Προσοχή:
Δεν χρησιμοποιούμε εργαλεία από πλαστικό ή αλουμίνιο γιατί είναι υλικά που δημιουργούν περίεργες χημικές ενώσεις. Χρησιμοποιούμε πάντοτε ανοξείδωτα, γυάλινα ή εμαγιέ σκεύη και εργαλεία.
Αποθήκευση:
Η σωστή αποθήκευση των καλλυντικών είναι πολύ σημαντική, ειδικά για όσα δεν έχουν συντηρητικά.
Τα εγχύματα θα πρέπει να παρασκευάζονται την ίδια μέρα για να είναι φρέσκα ενώ τα αφεψήματα θα πρέπει να καταναλώνονται εντός 48 ωρών.
Και τα δύο πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος αν δεν καταναλώνονται αμέσως. Τα βάμματα και άλλα καλλυντικά, όπως τα σέρουμ, οι κρέμες, τα αιθέρια έλαια, πρέπει να φυλάσσονται σε μπουκάλια ή βάζα από σκουρόχρωμο γυαλί, σε δροσερό περιβάλλον, μακριά από το φως του ήλιου.

Οι παραπάνω πληροφορίες, περιέχονται στο βιβλίο της αισθητικού Δήμητρας Γουλά, με τίτλο «Τι γεύση έχουν τα καλλυντικά σας;».
www.dimitragoula.gr