Τι είναι η διατροφή; κατηγορίες και υγιεινές επιλογές

Τι είναι η διατροφή

Προκύπτουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τι είναι διατροφή, ποιες κατηγορίες έχει, τι είναι σωστή διατροφή ή τι είναι κακή διατροφή. Είστε έτοιμοι να απαντηθούν αμέσως όλα τα ερωτήματά σας;

Μάθετε τι είναι η πυθαγόρεια διατροφή, τι είναι η κέτο διατροφή ανάμεσα σε άλλες, αλλά και τι είναι η ισορροπημένη διατροφή! Ένας πλήρης οδηγός μόλις βρέθηκε στα χέρια σας. Εκμεταλλευτείτε τον…

Πόσες διαφορετικές διατροφές υπάρχουν;

Κατηγορίες Διατροφής

11 κατηγορίες διατροφικών επιλογών: Ξέρετε μεσογειακή διατροφή τι είναι; Αν όχι κανένα πρόβλημα. Ανακαλύψτε τα χαρακτηριστικά αυτής μαζί με 10 άλλες διατροφικές συνήθειες

Πυθαγόρεια διατροφή τι είναι;

Είναι βασισμένη στη διατροφή που ακολουθούσε ο Πυθαγόρας. Με βάση τα λεγόμενά του η κατανάλωση κρέατος επηρεάζει αρνητικά την υγεία των ανθρώπων, οπότε δεν υπήρχε καθόλου στα γεύματά του. Ακόμα και το ψάρι θα το επέλεγε σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Μια ακόμα ιδιαίτερη πληροφορία είναι πως απέφευγε και τα κουκιά καθώς πίστευε ότι προκαλούσαν αιμολυτική αναιμία. Το ερώτημα τι είναι η πυθαγόρειος διατροφή θα μείνει αναπάντητο αν δεν αναφερθεί ότι τα κύρια τρόφιμα της διατροφής αυτής είναι: ντομάτα, καρότο, κρεμμύδια και μανιτάρια ανάμεσα σε πολλά ακόμη.

Διατροφή κέτο τι είναι;

Στην κετογονική διατροφή καταναλώνονται τροφές υψηλές σε λιπαρά. Ακολουθούν οι τροφές με πρωτεΐνη, ενώ εκείνες με υδατάνθρακες είναι ακόμη λιγότερες.

Τι είναι η διατροφή κέτο πραγματικά όμως; Ξεκίνησε ως κλινική παρατήρηση γιατί αυτού του είδους η νηστεία μείωνε τις επιληπτικές κρίσεις. Η διατροφή με τις συνηθισμένες νηστείες ήταν το ίδιο αποτελεσματικές, απλά η διατροφή κέτο μπορεί να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τι είναι η μεσογειακή διατροφή;

Η μεσογειακή διατροφή είναι ένας συνδυασμός διατροφικών συνηθειών πολλών χωρών. Υπάρχει η πολύ γνωστή διατροφική  πυραμίδα η οποία αναπαριστά τη συχνότητα με την οποία θα πρέπει να καταναλώνονται διάφορες ομάδες τροφών. Στη βάση φαίνονται εκείνες που πρέπει να καταναλώνονται συχνότερα, ενώ προς την κορυφή η συχνότητα μειώνεται.

Τι είναι μεσογειακή διατροφή όμως όσον αφορά τη νοοτροπία των καταναλωτών; Η διατροφικές επιλογές που προάγονται συμβάλλουν στην ανάπτυξη της σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας των ανθρώπων.

Τι είναι μεσογειακή διατροφή λοιπόν χωρίς τους στόχους σας και την προσπάθεια σας να τους πετύχετε;

Τι είναι η παρεντερική διατροφή;

Η παρεντερική διατροφή αξιοποιείται σε άτομα με βαριές ασθένειες, όπως καρκίνος στο στομάχι ή το έντερο, που δεν μπορούν να καταναλώσουν τροφή. Τα θρεπτικά συστατικά λοιπόν που χρειάζονται χορηγούνται ενδοφλέβια στον ασθενή.

Υπάρχουν δύο τύποι παρεντερικής διατροφής: η μερική και η συνολική. Στην πρώτη περίπτωση χορηγούνται κάποια θρεπτικά συστατικά ενώ στη δεύτερη χορηγούνται όλα.

Η διατροφή αυτή μπορεί να ληφθεί είτε στο νοσοκομείο με την επίβλεψη των γιατρών είτε στο σπίτι εφόσον έχει ενημερωθεί σωστά ο ασθενής για τη λήψη των θρεπτικών ουσιών.

Τι είναι η άλιπη διατροφή;

Αφορά τον αποκλεισμό τροφών που περιέχουν λιπαρά από τη διατροφή σας. Συστήνεται και σε άτομα τα οποία έχουν δυσκολία απορρόφησης του λίπους στον οργανισμό τους.

Συνήθως η ημερήσια κατανάλωση λιπαρών σε τέτοιες δίαιτες κυμαίνεται από 33 έως 50 γραμμάρια την ημέρα. Ανάλογα φυσικά και τις ανάγκες του κάθε ατόμου, αν το κάνει λόγω κάποια πάθησης ή για να χάσει κιλά.

Πρέπει να υπάρχει βέβαια συνεχόμενη παρακολούθηση από γιατρό ή διατροφολόγο, μιας και μειώνεται και η κατανάλωση «καλών» λιπαρών που είναι απαραίτητα για βασικές λειτουργίες του οργανισμού.

Τι είναι αλκαλική διατροφή;

Οι υποστηρικτές της αλκαλικής διατροφής πιστεύουν ότι ορισμένες τροφές μπορούν να επηρεάσουν την οξύτητα (pH) του σώματος και ότι η αλλαγή στο pH μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει ή να προλάβει ασθένειες.

Η αλκαλική διατροφή υποστηρίζει πως υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές οι οποίες μπορούν να κάνουν το pH του οργανισμού πιο όξινο οδηγώντας σε ασθένειες και αύξηση του σωματικού βάρους. Προτείνονται λοιπόν κάποιες άλλες τροφές οι οποίες μειώνουν την οξύτητα αυτή και προλαμβάνονται έτσι ασθένειες.

Τι είναι η αλκαλική διατροφή όμως στο χώρο της υγείας; Μια ψευδής θεωρία! Με βάση έρευνες η διατροφή αυτή έχει λανθασμένα στοιχεία και για αυτό δεν τη χρησιμοποιούν διατροφολόγοι και γιατροί.  

Τι είναι βίγκαν διατροφή;

Η βίγκαν διατροφή είναι η χορτοφαγία. Οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτόν τον τρόπο διατροφής αποφεύγουν την κατανάλωση ζώων και ζωικών προϊόντων.

Φυσικά υπάρχει ολόκληρη φιλοσοφία η οποία εντάσσεται στη βίγκαν διατροφή, η οποία υποστηρίζει πως δεν πρέπει να καταναλώνουμε ή να αγοράζουμε προϊόντα τα οποία για να δημιουργηθούν έπρεπε με κάποιο τρόπο να πειραματιστούν σε ζώα.

Τι είναι η ολιστική διατροφή;

Η ολιστική διατροφή δεν αποτελεί ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο το οποίο είναι για όλους. Αντιθέτως, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά, δημιουργείται ένα διατροφικό πλάνο με στόχο τη δημιουργία ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες του οργανισμού και στις επιθυμίες του ατόμου ώστε να είναι υγιής αλλά και χαρούμενος με τα γεύματά του.

Εντερική διατροφή τι είναι;

Όπως η παρεντερική διατροφή έτσι και η εντερική είναι τεχνητή διατροφή και χρησιμοποιείται σε άτομα τα οποία δεν μπορούν να λάβουν φυσιολογικά, μέσω των τροφών, τα θρεπτικά συστατικά.

Στην εντερική διατροφή τα συστατικά προσλαμβάνονται ή μέσω καθετήρα κατευθείαν στο γαστρεντερικό σωλήνα ή μέσω ρινικού σωλήνα ή ακόμη και μέσω του στόματος με συμπληρώματα διατροφής.

Τι είναι η μοριακή διατροφή;

Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις οι οποίες μπορούν να αποκαλύψουν το μεταβολικό προφίλ κάθε ατόμου. Τι είναι μοριακή διατροφή λοιπόν; Είναι μια δίαιτα η οποία διαμορφώνεται ειδικά πάνω σε κάθε άτομο με βάση το μεταβολικό του προφίλ με σκοπό να δημιουργηθούν υγιή κύτταρα και να ενδυναμωθεί ο οργανισμός του εκάστοτε ανθρώπου.

Τι είναι ορθομοριακή διατροφή;

Η διατροφή αυτή αποτελείται μόνο από προϊόντα τα οποία είναι βιολογικά και χορτοφαγικά. Οι άνθρωποι που την ακολουθούν καταναλώνουν πολλά λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς και φυσικά καθόλου κρέας.

Αφού λοιπόν απαντήθηκε το ερώτημα τι είναι η ορθομοριακή διατροφή πρέπει να επισημανθεί ότι αποσκοπεί στη σωστή θρέψη του οργανισμού, στην αποτοξίνωση και στην ανανέωση των κυττάρων.

Ποιά διατροφή όμως θεωρείται υγιεινή;

Υγιεινή Διατροφή

Γνωρίζεις τι είναι υγιεινή διατροφή; Αποτελείται από φυσικές, μη επεξεργασμένες τροφές. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, λιπαρά (κατά προτίμηση καλά) αλλά φυσικά και πρωτεΐνη.

Τώρα ξέρεις και τι είναι η ανθυγιεινή διατροφή. Το ακριβώς αντίθετο! Επεξεργασμένα, αφύσικα προϊόντα γεμάτα με ζάχαρη, κακά λιπαρά και πολλά ακόμη.

Τώρα ξέρετε τα πάντα για τη διατροφή!

Πλέον μπορείτε να πείτε πως ξέρετε όλα τα βασικά στοιχεία που αφορούν τη διατροφή. Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλές διατροφικές συνήθειες και να βρείτε αυτή που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς.

Ποια σας έκανε εντύπωση; Για ποιες ξέρατε ήδη και ποιες τις ακούγατε πρώτη φορά;