Όγκος μαστού – Από την ψηλάφηση μέχρι την διάγνωση και την θεραπεία

όγκος μαστού τι είναι

Η λειτουργία του μαστού είναι αρκετά σύνθετη αν αναλογιστούμε τις γυναικείες ορμόνες και τη διαδικασία του θηλασμού με το γάλα. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος συχνότερος στις Η.Π.Α. και είναι μία νόσος που πλέον με καλή πρόγνωση και έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως. Στις ομάδες κινδύνου με αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης μαστικού καρκίνου δεν ανήκουν όλες οι γυναίκες αλλά μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό έχουν αυτές με προηγούμενο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ή δυσπλασίας μαστών, γυναίκες με πρώιμη έμμηνο ρύση, ακόμα και αργοπορημένη πρώτη κύηση στα 35.

Πόσα είδη καρκίνου υπάρχουν

Ο καρκίνος του μαστού ανάλογα με τα κύτταρα από τα οποία προέρχεται μπορεί να διαχωριστεί σε πορογενή και λοβιακό, ανάλογα με το πόσο κακοήθη είναι τα κύτταρα χωρίζεται σε πολλούς βαθμούς κακοήθειας και τέλος ανάλογα με το πόσο διαφοροποιημένα είναι τα κύτταρα χωρίζεται σε τρία ανάλογα επίπεδα.

Τι είναι τα in situ καρκινώματα;

Τα in situ καρκινώματα είναι κάποιες πρόδρομες μορφές καρκίνου που μεγαλώνουν τοπικά, δεν δίνουν μεταστάσεις και μπορεί στο μέλλον να μεταμορφωθούν σε διηθητικό καρκίνο. Στην μαστογραφία μπορεί να φανούν με ευκολία. Σε ένα μεγάλο ποσοστό τα καρκινώματα υπάρχουν σε πολλά σημεία στον ίδιο μαστό.

Τι είναι ο όγκος μαστού;

Ο όγκος μαστού δεν είναι καρκίνος απαραίτητα. Πρωταρχικό ρόλο παίζει η πρόληψη και ο εντοπισμός των συμπτωμάτων. Αν έχετε ψηλαφήσει ένα γρουμπουλάκι πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου και μετά την περίοδο βρίσκεται ακόμα εκεί πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για υπέρηχο και μαστογραφία. Αυτές οι εξετάσεις θα καθορίσουν τη φύση του ογκιδίου, αν περιέχει υγρό, αν είναι καλόηθες ή κακόηθες κ.τ.λ.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις παθήσεις του μαστού μέσα από την ιατρική ιστοσελίδα του ειδικού μαστολόγου Γιάννη Π. Φύσσα. Εκεί θα βρείτε ανατομία και λειτουργία του μαστού, παθήσεις του μαστού και χειρουργική του μαστού.