Ανεύρυσμα εγκεφάλου και υπόφυση εγκεφάλου

Ανεύρυσμα εγκεφάλου και υπόφυση εγκεφάλου

Η νευροχειρουργική ασχολείται με όγκους, αδενώματα και διαταραχές στον εγκέφαλο που μπορούν να εμφανίσουν έντονα και σοβαρά συμπτώματα στον ασθενή.

Το ανεύρυσμα εγκεφάλου και το αδένωμα υπόφυσης -που αφορά την περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υπόφυση- είναι δύο πολύ σοβαρές διαταραχές, οι οποίες χρειάζονται πολύ στοχευμένη θεραπεία που ένας κορυφαίος νευροχειρουργός μπορεί να την προσφέρει, ελαχιστοποιώντας όλες τις παρενέργειες.

Ανεύρυσμα εγκεφάλου

Ανεύρυσμα παρουσιάζεται όταν διευρύνεται μία αρτηρία στον εγκέφαλο, η οποία λόγω της επίδρασης της αρτηριακής πίεσης διογκώνεται κι άλλο με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται εγκεφαλική αιμορραγία.

Είναι μία από τις πιο ύπουλες νόσους, αφού τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα και ο ασθενής δεν έχει κάποιο σημάδι, το οποίο να τον κινητοποιήσει για να επισκεφθεί τον γιατρό.

Δυστυχώς, ο ασθενής φτάνει στον γιατρό όταν πλέον το ανεύρυσμα σπάσει ή προκαλέσει κάποια διαρροή. Πιο πριν η ανακάλυψη ενός ανευρύσματος θεωρείται τυχαία, από άλλες διαγνωστικές εξετάσεις.

Λόγω της παραπάνω πολυπλοκότητας και του γεγονότος ότι το ανεύρυσμα φτάνει στο έσχατο σημείο για να διαγνωστεί, θεωρείται μία από τις πιο σοβαρές παθήσεις, αφού μπορεί να αφήσει κάποιου είδους αναπηρία, μέχρι και θάνατο.

Ανεύρυσμα που δεν έχει σπάσει και είναι μεγάλο, με μικρή διαρροή ή σπασμένο

Σε αυτή την περίπτωση πιέζει τους γειτονικούς ιστούς στον εγκέφαλο, προκαλώντας ενόχληση στο πίσω μέρος του ματιού ακόμα και διπλωπία.

Αν η διαρροή έχει γίνει αλλά είναι μικρή, τότε υπάρχουν πιθανότητες για σοβαρή ρήξη. Εκεί ο ασθενής αισθάνεται έναν πολύ έντονο πονοκέφαλο, ο οποίος είναι ξαφνικός και μπορεί να συνοδεύεται από έντονη ζαλάδα.

Αν το ανεύρυσμα έχει σπάσει τότε είναι εμφανής η διπλωπία, υπάρχουν πολλοί εμετοί και ο ασθενής μπορεί να πέσει μέχρι και σε κώμα.

Θεραπεία

Στο ανεύρυσμα εγκεφάλου η θεραπεία είναι χειρουργική με κρανιοτομία ή ενδαγγειακή με εμβολισμό.

Και οι δύο τεχνικές πρέπει να διενεργούνται από πολύ έμπειρους νευροχειρουργούς, για να μην υπάρχουν παρενέργειες.

Αδένωμα υπόφυσης

Η υπόφυση είναι ένας μικρός αδένας, ο οποίος ελέγχει πολλούς άλλους αδένες και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου. Το αδένωμα υπόφυσης εγκεφάλου είναι ένας καλοήθης όγκος, που διαχωρίζεται σε εκκριτικό αδένωμα και σε μη εκκριτικό αδένωμα.

Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει συνήθως εμφανίζονται με αργό ρυθμό. Προκαλεί οπτικές διαταραχές και αν παράγει ορμόνες μπορεί να εμφανίσει νόσο του Cushing, υποθυρεοειδισμό και πολλά άλλα.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος του αδενώματος και την ορμονική του δραστηριότητα. Για τη θεραπεία θα συνεργαστεί ενδοκρινολόγος μαζί με νευροχειρουργό. Την φαρμακευτική αγωγή θα την δώσει ο ενδοκρινολόγος, ενώ το χειρουργείο θα το κάνει ο νευροχειρουργός.