Διαλειμματική προπόνηση: Μειώνεις λίπος και φτιάχνεις φυσική κατάσταση λένε οι έρευνες

Νέα επιστημονικά δεδομένα για την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (ΗΙΙΤ) δείχνουν πως παραμένει μια εκπληκτικά αποτελεσματική άσκηση. Διάβασε τους πολλούς τρόπους για να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητές της και να βελτιώσεις εντυπωσιακά τη φυσική σου κατάσταση στο Shape εγχειρίδιο για τη ΗΙΙΤ. Αποκωδικοποίησε τα επιστημονικά δεδομένα, υιοθέτησε τα tips των επαγγελματιών και κέρδισε στα σημεία!

ΗΙΙΤ: Έτσι θα κερδίσεις περισσότερα
Αν θα έπρεπε να προσδιορίσουμε μία προπόνηση που θα σου χαρίσει εντυπωσιακά αποτελέσματα γρήγορα, αυτή είναι η διαλειμματική υψηλής έντασης, όπως η Tabata (τα δίνεις όλα για 20 δευτερόλεπτα, ξεκουράζεσαι για 10, επαναλαμβάνεις οκτώ φορές) και άλλες προπονήσεις στο πλαίσιο των όσο το δυνατόν πιο πολλών επαναλήψεων μπορείς να εκτελέσεις. Δύο βασικά στοιχεία για να κρατήσεις στο μυαλό σου:

  • Καλύτερη φυσική κατάσταση: Η προπόνηση ΗΙΙΤ συνδέεται με αυξημένη αεροβική ικανότητα, πιο δυνατούς μυς, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερο σωματικό λίπος. Πώς τα καταφέρνει όλα αυτά; «Τα fitness οφέλη πιθανότατα οφείλονται στην αυξημένη ικανότητα άντλησης αίματος της καρδιάς που συμβαίνει όταν κάνεις προπόνηση ΗΙΙΤ» εξηγεί ο Θέμης Δούσκας, personal trainer/Studio One official trainer. Η καρδιά σου δε θα χτυπά μόνο πιο γρήγορα, αλλά θα αντλεί περισσότερο αίμα ανά παλμό – ένας συνδυασμός που τη δυναμώνει, ώστε σταδιακά να μπορείς να ασκείσαι σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση.
  • Μείωση σωματικού λίπους: Το θέμα δεν είναι μόνο οι (περισσότερες) θερμίδες που θα κάψεις. Η υψηλή ένταση της προπόνησης ενεργοποιεί τις ορμόνες που κινητοποιούν το λίπος ελευθερώνοντάς το στην κυκλοφορία του αίματος, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται ως καύσιμο στην προπόνησή σου. Πόση ΗΙΙΤ χρειάζεται για να κάψεις λίπος και να αλλάξεις τη σύνθεση του σώματός σου: Σύμφωνα με νέα επανεξέταση 65 μελετών στο British Journal of Sports Medicine, τρεις φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες (τουλάχιστον) είναι ένας ικανοποιητικός ρυθμός προπονήσεων. Ξεκίνα σήμερα την προπόνηση ΗΙΙΤ.