Ινομυώματα μήτρας στην εμμηνόπαυση: συμπτώματα και θεραπεία

Ινομυώματα μήτρας στην εμμηνόπαυση

Τα ινομυώματα μήτρας εμφανίζονται στο 80% του γυναικείου πληθυσμού μέχρι και την ηλικία των 50 ετών. Οπότε η επιστήμη γύρω από αυτά είναι πολύ εξελιγμένη και μπορούν έγκαιρα να εντοπιστούν τα συμπτώματα και να υπάρξει κάποιου είδους θεραπεία.

Ανακαλύψτε τι είναι τα ινομυώματα, ποια συμπτώματα θα πρέπει να προσέχετε και τι θεραπείες υπάρχουν!

Ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για τα ινομυώματα μήτρας

Ένας σύντομος οδηγός για τις βασικές πληροφορίες που πρέπει κάθε γυναίκα να γνωρίζει σχετικά με τα ινομυώματα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας και όποια απορία έχετε να τη συζητάτε και με εκείνον.

Πάμε όμως να μάθουμε όλα τα δεδομένα σχετικά με τα ινομυώματα μήτρας;

Τι είναι τα ινομυώματα μήτρας;

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι όγκοι από μυϊκό και συνδετικό ιστό των τοιχωμάτων της μήτρας. Θεωρούνται όμως τα ινομυώματα μήτρας καρκίνος; Όχι, γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις οι όγκοι αυτοί είναι καλοήθεις (δεν είναι καρκινικοί).

Υπάρχουν δύο τύποι: ινομυώματα εκτός μήτρας και εντός μήτρας. Τα εξωτερικά ονομάζονται υπορογόνια ινομυώματα μήτρας και πολλές φορές κρέμονται από αυτήν χωρίς να δημιουργούν κάποιο πρόβλημα.  Από την άλλη τα εσωτερικά ινομυώματα μήτρας ονομάζονται υποβλεννογόνια και προκαλούν προβλήματα στον οργανισμό.

Στα ινομυώματα μήτρας μέγεθος, αριθμός και θέση ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα. Η αύξηση του μεγέθους τους προκαλεί πόνο και έτσι ο οργανισμός μας «προειδοποιεί» ότι κάτι δε λειτουργεί σωστά.

Εμφανίζονται κυρίως στις αναπαραγωγικές ηλικίες και οι ορμόνες της προεμμηνοπαυσιακής περιόδου όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη αυξάνουν τις πιθανότητες απόκτησης ινομυωμάτων. Κατά την εμμηνόπαυση που τα επίπεδα των ορμονών αυτών μειώνονται άρα μειώνονται και οι πιθανότητες ανάπτυξης νέων ινομυωμάτων.

Ινομυώματα μήτρας συμπτώματα

Λόγω της ποικιλομορφίας των ινομυωμάτων της μήτρας υπάρχουν και πολλά διαφορετικά συμπτώματα τα οποία μπορεί να εμφανιστούν. Παράλληλα πρέπει να τονιστεί πως δεν εμφανίζουν όλες οι γυναίκες τα ίδια συμπτώματα.

Κάποια από αυτά είναι να βιώνει βαριές περιόδους ή περιόδους που διαρκούν περισσότερο. Μπορεί επίσης να προκύψουν αιμορραγίες ανάμεσα στις περιόδους, υπογονιμότητα και αποβολές ή πρόωρη εγκυμοσύνη.

Πολλά συμπτώματα σχετίζονται με πόνο στη μέση, στα πόδια ή και κατά τη σεξουαλική επαφή. Συχνά επίσης είναι και τα προβλήματα ούρησης και δυσκοιλιότητας ή η συχνουρία.

Στις σπάνιες περιπτώσεις που μια γυναίκα θα εμφανίσει ινομυώματα μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να μην υπάρξουν καν συμπτώματα ή να είναι πολύ πιο ήπια.

Ινομυώματα μήτρας και θεραπεία

Για τα ινομυώματα μήτρας αντιμετώπιση υπάρχει και επικρατούν πολλές μορφές θεραπείας. Το πλάνο που θα ακολουθηθεί σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικό και εξαρτάται από την κατάσταση της ασθενούς.

Η αντιμετώπιση δεν είναι πάντα απαραίτητη καθώς μπορεί η ίδια η εμμηνόπαυση να βοηθήσει στη μείωση των ινομυωμάτων της μήτρας. Σε άλλη περίπτωση μπορεί να πραγματοποιηθεί θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Φυσικά διατίθενται και θεραπείες με χάπια, με εμβολισμό των ινομυωμάτων, με μυόληση και με θεραπευτικό υπέρηχο.

Ινομυώματα μήτρας βότανα και θεραπείες

Στα ινομυώματα μήτρας θεραπεία με βότανα δεν υφίσταται, αλλά η σχέση ινομυώματα μήτρας και διατροφή διαδραματίζει καίριο ρόλο στην πρόληψή τους.

Συγκεκριμένα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης ανακάλυψαν ότι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων μειώνουν τις πιθανότητες απόκτησης ινομυωμάτων.

Ινομυώματα μήτρας αφαίρεση

Υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες χρειάζεται να αφαιρεθούν τα ινομυώματα μήτρας λαπαροσκοπικά ή αν όχι τα ινομυώματα αφαίρεση μήτρας ή τμήματός της και των ωοθηκών.

Για τα ινομυώματα μήτρας λαπαροσκόπηση πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και με ακρίβεια καθώς μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μια γυναίκας να μείνει έγκυος. Τα ινομυώματα μήτρας και εγκυμοσύνη δε συνδέονται κάπως, οπότε η απόκτησή τους δε σημαίνει πως επηρεάζεται και η κύηση.

Τα ινομυώματα μήτρας είναι αντιμετωπίσιμα!

Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική σε όλα τα θέματα υγείας. Προσέχετε τον οργανισμό σας και να τον ακούτε γιατί  θα σας προειδοποιήσει όταν κάτι δεν πάει καλά.

Οι τακτικές επισκέψεις στο γιατρό σας κρίνονται απαραίτητες και φυσικά η ενημέρωσή σας σχετικά με θέματα που σας αφορούν. Όπως μάθατε τώρα τα βασικά ζητήματα για τα ινομυώματα μήτρας!

Μπορεί να δημιουργούν κάποια προβλήματα, όμως είναι αντιμετωπίσιμα. Αν έχετε οποιοδήποτε σύμπτωμα επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να δείτε τι συμβαίνει και αν εν τέλη έχετε, ποια θεραπεία ταιριάζει σε εσάς.