Ο σχεδιασμός της κουζίνας σας από την αρχή αποτελεί μια σημαντική και ιδιαίτερα δημιουργική πρόκληση, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα να φτιάξετε ένα δωμάτιο που ανταποκρίνεται ακριβώς στις ανάγκες και το στιλ ζωής σας. Ωστόσο, η επιτυχία αυτής της διαδικασίας απαιτεί προσεκτική σχεδίαση και αποφυγή κάποιων αστοχιών που παρατηρούνται πολύ συχνά και κυρίως οφείλονται στην έλλειψη γνώσης του αντικειμένου.
Παρακάτω λοιπόν σας έχουμε κάποια από τα κλασικά λάθη που θα πρέπει να αποφύγετε στην περίπτωση που σχεδιάζετε εκ νέου την κουζίνα σας. Το πιο σημαντικό είναι να δημιουργήσετε έναν χώρο που να συνδυάζει αρμονικά την άριστη λειτουργικότητα και την προσωπική σας αισθητική. Πάμε να τα δούμε όλα!
Λάθος επιλογή επίπλων
Πολλές φορές μας αρέσει τόσο πολύ ένα αντικείμενο που δε μας ταιριάζει και έτσι μπαίνουμε στον πειρασμό να το κάνουμε δικό μας, παρά τις δεύτερες σκέψεις που έχουμε. Αυτή η συνθήκη όμως δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί σε καμία περίπτωση κατά την επιλογή της κουζίνας σας. Ακόμα και αν λατρέψατε τα έπιπλα που είδατε, αν είναι πολύ μεγάλα (ή πολύ μικρά!) για το χώρο σας, περάστε αμέσως στην επόμενη επιλογή.
Οι ιδανικές διαστάσεις της κουζίνας είναι ιδιαίτερα σημαντικές κατά τη σχεδίασή της, καθώς τότε μόνο είναι πλήρως λειτουργική. Σκεφτείτε για παράδειγμα έναν πολύ μεγάλο πάγκο σε έναν μικρό χώρο. Ναι μεν προσφέρει αρκετά μεγάλη επιφάνεια, αλλά ταυτόχρονα δε σας αφήνει να κινείστε άνετα στο δωμάτιο. Αντιστοίχως, σκεφτείτε το αντίθετο. Ένας μικρός πάγκος σε μία κουζίνα πολλών τετραγωνικών αφήνει ανεκμετάλλευτο αρκετό χώρο που θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε.
Ανύπαρκτοι αποθηκευτικοί χώροι
Η αποθήκευση στην κουζίνα αποτελεί κρίσιμο στοιχείο που συχνά πολλοί παραμελούν. Πριν από τον σχεδιασμό της όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσδιορίσετε τις ανάγκες σας για αποθηκευτικό χώρο. Επιλέξτε λοιπόν έξυπνες λύσεις, όπως είναι τα πρακτικά συρτάρια και τα μεγάλα ντουλάπια, για να αξιοποιήσετε αποτελεσματικά τα τετραγωνικά του χώρου σας, διατηρώντας έτσι μια πιο λειτουργική και οργανωμένη κουζίνα.
Μία καλή ιδέα επίσης είναι να εκμεταλλευτείτε και τους κενούς τοίχους πάνω από τους πάγκους. Μπορείτε για παράδειγμα να προμηθευτείτε ένα διατρητό πλαίσιο στο οποίο θα οργανώνετε τα μικρά σκεύη σας ή να κρεμάσετε μία ράγα ειδική για την κουζίνα, στην οποία θα μπορείτε να τοποθετείτε τις κουτάλες σας και να μην τις χάνετε λεπτό από τα μάτια σας.
Ελλιπής φωτισμός
Ο σωστός φωτισμός στην κουζίνα συμβάλλει καταλυτικά στη λειτουργικότητα και την καλή αισθητική του χώρου. Κατά το σχεδιασμό λοιπόν είναι ουσιώδες να εστιάσετε στις περιοχές εργασίας, όπως είναι η εστία και οι πάγκοι και να εξασφαλίσετε ότι τα συγκεκριμένα σημεία θα φωτίζονται επαρκώς και ομοιόμορφα. Επιλέξτε κυρίως φωτιστικά με φυσικό λευκό φως, καθώς αυτά δημιουργούν ένα πιο φιλικό και φωτεινό περιβάλλον, ενισχύοντας έτσι την ορατότητα κατά την προετοιμασία των γευμάτων.
Επιπλέον, μπορείτε να επενδύσετε σε ρυθμιζόμενα συστήματα, τα οποία επιτρέπουν τον πλήρη έλεγχο της έντασης και προσαρμόζουν τον φωτισμό ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε στιγμής. Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ένας καλά σχεδιασμένος και μελετημένος φωτισμός δε βελτιώνει απλώς την εργονομία του χώρου, αλλά δημιουργεί επίσης και μια ευχάριστη ατμόσφαιρα που ενισχύει τη γενική αίσθηση της κουζίνας. Δώστε του λοιπόν τη σημασία που χρειάζεται!
Δε γνωρίζετε το “τρίγωνο εργασίας”
Το “τρίγωνο εργασίας” αναφέρεται σε έναν σχεδιαστικό και λειτουργικό κανόνα που εφαρμόζεται στη διάταξη των τριών κύριων περιοχών εργασίας σε μια κουζίνα: το νεροχύτη, την εστία και το ψυγείο. Κατά το σχεδιασμό, οι τρεις αυτές περιοχές πρέπει να τοποθετούνται έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα εικονικό τρίγωνο. Αυτό σας επιτρέπει να μετακινήστε εύκολα και χωρίς εμπόδια από τη μια περιοχή εργασίας στην άλλη, εξοικονομώντας έτσι χρόνο και κόπο.
Ο σχεδιαστής της κουζίνας, λαμβάνοντας υπόψη τον χώρο σας, θα σας ενημερώσει σχετικά με όλες τις αποστάσεις που πρέπει να εφαρμόσετε, ώστε να κατασκευάσετε ένα λειτουργικό δωμάτιο. Ένας γενικός κανόνας που μπορείτε να κατανοήσετε εύκολα και δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις σχεδίασης είναι ότι το άθροισμα των τριών πλευρών του τριγώνου θα πρέπει να είναι από 4 έως και 8 μέτρα. Μετρήστε λοιπόν την κουζίνα σας και κάντε τις απαραίτητες αναπροσαρμογές.
Φτάνοντας στο τέλος, είναι πλέον κατανοητό ότι ο σχεδιασμός της κουζίνας απαιτεί μεγάλη προσοχή σε συγκεκριμένα λειτουργικά και αισθητικά στοιχεία. Αποφεύγοντας λοιπόν κοινά λάθη, δημιουργείτε έναν ευέλικτο και ευχάριστο χώρο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας!
Η Χαρίκλεια Ανυφαντή είναι ταλαντούχα συντάκτρια στο Woman O’Clock, με εξειδίκευση σε θέματα Χριστουγέννων, διακόσμησης σπιτιού και τάσεων της μόδας. Με μια ζεστή και πρωτότυπη προσέγγιση, η Χαρίκλεια φέρνει το πνεύμα των Χριστουγέννων σε κάθε άρθρο, με συμβουλές για διακοσμητικά, παραδοσιακές συνταγές και δημιουργικές ιδέες γιορτινής διακόσμησης. Στον τομέα του σπιτιού, αναδεικνύει σύγχρονες και κομψές λύσεις διακόσμησης, προσφέροντας ιδέες που συνδυάζουν την άνεση με την αισθητική. Με την καλλιτεχνική της ματιά και την ευαισθησία της, η Χαρίκλεια Ανυφαντή αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα στην ομάδα του Woman O’Clock.