Τι να κάνεις όταν ο γιος βρίζει τη μάνα του: επιθετικότητα και λύσεις

Τι να κάνεις όταν ο γιος βρίζει τη μάνα του

Είναι πολύ λογικό οι γονείς να αγχωθούν ή και να πανικοβληθούν όταν ο γιος βρίζει τη μάνα του. Ειδικά αν αυτή η συμπεριφορά υπάρχει σε καθημερινή βάση.

Υπάρχουν όμως λύσεις στην επιθετικότητα αυτή. Ποιες είναι…;

Παρακάτω θα βρείτε 5 χρυσές συμβουλές οι οποίες πραγματικά θα σας λύσουν τα χέρια και θα βοηθήσουν να φτιάξετε τη σχέση σας με τη γιο σας.

Που οφείλεται αυτή η επιθετικότητα γιου στη μητέρα;

Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται όμως, ανεξάρτητα από τη δική σας συμπεριφορά, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εφήβων, ανεξαρτήτου φύλου, αποκτά απότομη και ασεβή συμπεριφορά απέναντι στους γονείς του σε αυτή την ηλικία.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί οι έφηβοι βιώνουν πάρα πολλές αλλαγές τόσο στο σώμα τους όσο κυρίως και στην ψυχολογία τους αυτή την περίοδο και αυτό τους τρομάζει. Τους προκαλείται λοιπόν λόγω αυτού και φοβερός εκνευρισμός.

Για αυτό είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει επιθετική συμπεριφορά. Πού θα είναι ευκολότερο όμως να την εκφράσει;

Αν έχει επιθετικό χαρακτήρα στους καθηγητές του κινδυνεύει η πρόοδος του στο σχολείο, ενώ αν βρίζει τους φίλους του ξέρει πως δεν πρόκειται να το ανεχτούν και θα τον αφήσουν με αποτέλεσμα να μείνει μόνος. Ποια άτομα λοιπόν είναι τα πιο «ασφαλή» για να ξεσπάσει;

Οι γονείς του! Η ανιδιοτελής αγάπη των γονιών προς το παιδί τους τούς κάνει τον εύκολο στόχο ώστε αυτό να μπορεί να ξεσπά πάνω τους όλο το άγχος και τα νεύρα που νιώθουν, ενώ ξέρει πως δεν ευθύνονται εκείνοι για αυτά.

Ένας πατέρας ή μια μητέρα αποκλείεται να εγκαταλείψουν το παιδί τους που το αγαπάνε εξαιτίας της απότομης συμπεριφοράς τους. Ο έφηβος το γνωρίζει αυτό και φυσικά το «εκμεταλλεύεται».

Τι μπορείς να κάνεις;

Η συμπεριφορά του έφηβου αυτή λοιπόν δεν σημαίνει πως δεν αγαπά τους γονείς του ή πως εκείνοι έχουν κάνει κάποιο λάθος στην ανατροφή του. Είναι απλά ένα ξέσπασμα.

Αυτό παράλληλα δε σημαίνει πως πρέπει να επιτρέπετε να έχει μια τέτοια στάση απέναντί σας. Τι μπορείτε όμως να κάνετε;

Μη χάνετε την ψυχραιμία σας!

Όταν εμφανίζεται η επιθετική αυτή συμπεριφορά μην απαντάτε και εσείς φωνάζοντας. Οι φωνές και οι τσακωμοί δε θα οδηγήσουν πουθενά.

Αντιθέτως με ηρεμία ζητήστε του να σταματήσει και αν δεν το κάνει αυτό σταματήστε να του απαντάτε μέχρι να σταματήσει και εκείνος. Η σιωπή σας θα τον προβληματίσει με αποτέλεσμα να σκεφτεί τη στάση του απέναντί σας.

Συζητήστε

Όταν θα έχει περάσει κάποια ώρα από τη στιγμή που θα σας έχει φερθεί άσχημα ο γιος σας πηγαίνετε στο δωμάτιό του. Εξηγήστε του πως δεν ανέχεστε να σας συμπεριφέρεται έτσι και ζητήστε του να βρει μια λύση για να διορθωθεί η κατάσταση μεταξύ σας. Τότε τον τοποθετείτε στη διαδικασία να βρει μόνος του μια διέξοδο στο πρόβλημα που δημιούργησε ο ίδιος.

Θεσπίστε το Οικογενειακό Συμβούλιο

Στο πλαίσιο των συζητήσεων μπορείτε να προσπαθήσετε να διοργανώσετε κάποια οικογενειακά συμβούλια. Μία φορά την εβδομάδα μαζευτείτε όλα τα μέλη της οικογένειας ώστε να συζητήσετε πράγματα που σας προβληματίζουν, καυγάδες που έχουν προκύψει και να διανέμετε τις ευθύνες του νοικοκυριού σε όλους.

Έτσι βοηθάτε τον έφηβο να εκφραστεί ελεύθερα, να αναλάβει ευθύνες και να λύνει τα προβλήματά του πολιτισμένα.

Σταματήστε το κήρυγμα

Αφού θα έχετε εβδομαδιαίες συζητήσεις με τη μορφή συμβουλίων σταματήστε να κάνετε μικρό-συζητήσεις και αντιπαραθέσεις μέσα στη διάρκεια της υπόλοιπης εβδομάδας. Η τακτική αυτή θα επιφέρει μόνο παραπάνω εκνευρισμό.

Όλες οι λύσεις για την επιθετικότητα γιου στη μητέρα

Υπάρχουν λοιπόν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης όταν ο γιος βρίζει τη μάνα του να διακοπεί αυτή η συμπεριφορά. Η επιθετικότητα γιου στη μητέρα, ως ένα πολύ αγαπημένο πρόσωπο με το οποίο νιώθει ασφάλεια να εκφραστεί όπως θέλει, δεν σημαίνει πως δεν την αγαπά.

Όμως αυτό δεν είναι λόγος να επιτρέπετε τη στάση αυτή απέναντί σας. Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και δείτε αλλαγή στον τρόπο που φέρετε το παιδί σας άμεσα.