Όταν το παιδί βρίζει τους γονείς: Συμπεριφορές & Αντιμετώπιση

Τι να κάνετε όταν το παιδί βρίζει τους γονείς

Ποιος λόγος κρύβεται από πίσω όταν το παιδί βρίζει τους γονείς; Τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι ώστε να αντιμετωπίσουν την υβριστικά στάση των παιδιών τους;

Διαβάστε τον πλήρη οδηγό σχετικά με τους λόγους τους οποίους υπάρχουν όταν το παιδί βρίζει τους γονείς και τους τρόπους αντιμετώπισης της στάσης αυτή. Η υβριστική στάση παιδιών δεν βασίζεται πάντα σε αυτό που πιστεύουμε.

Κάθε παιδί έχει το δικό του τρόπο να εκφραστεί. Ο στόχος είναι να ανακαλύψετε γιατί χρησιμοποιεί τον τρόπο αυτό.

Υβριστική στάση παιδιών

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το παιδί χρησιμοποιεί βρισιές για να εκφραστεί και φυσικά αρκετοί μέθοδοι με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη στάση αυτή. Πρώτα από όλα πρέπει να εξετάσετε τις περιστάσεις τις οποίες το παιδί σας βρίζει και να καταλάβετε γιατί το κάνει αυτό.

Μετά θα μπορείτε με μεγαλύτερη ευκολία να εξαλείψετε τη συμπεριφορά αυτή και να το βοηθήσετε να χρησιμοποιεί άλλες λέξεις για να εκφράσει τα συναισθήματά του ή να επικοινωνεί με τους γύρω του. Παρακάτω θα βρείτε τους 5 κυριότερους λόγους που υπάρχουν όταν το παιδί βρίζει τους γονείς και πώς θα τους αντιμετωπίσετε.

Που οφείλεται η συμπεριφορά αυτή;

Όταν το παιδί βρίζει τους γονείς η συμπεριφορά αυτή μπορεί να αιτιολογηθεί με πολλούς τρόπους. Θα εξετάσουμε λοιπόν τους 5 κυριότερους και πιο συχνούς για τους οποίους γίνεται αυτό.

Ο πιο πιθανός είναι πως απλά το παιδί σας ανακαλύπτει τη μητρική του γλώσσα. Χρησιμοποιεί λοιπόν διάφορες λέξεις που ακούει ή βλέπει στον καθημερινό του λόγο ώστε να δει πως αντιδρά το περιβάλλον του σε αυτές.

Μιας και αναφερθήκαμε στο περιβάλλον του παιδιού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως τα παιδιά είναι μιμητικά όντα. Οπότε σε περίπτωση που κάποιος στενός του συγγενής ή οι ίδιοι του οι γονείς βρίζουν μπροστά του, οι πιθανότητες να βρίσει και το ίδιο το παιδί είναι πολύ μεγάλες.

Βέβαια εάν γνωρίζει πως αυτές είναι λέξεις είναι «κακές» και «απαγορευμένες» μπορεί να τους φαίνεται αστείο και για αυτό να τις λένε. Επίσης ανάλογα με την αντίδρασή σας όταν τις χρησιμοποιεί καθορίζεται αν θα συνεχίσει να βρίζει το παιδί. Αν η συμπεριφορά σας του μοιάζει αστεία για παράδειγμα τότε το πιο πιθανό είναι να συνεχίσει το παιδί να βρίζει.

Όταν το παιδί βρίζει τους γονείς βέβαια μπορεί να συμβαίνει γιατί επιζητούν την προσοχή. Αν ξέρει λοιπόν πως χρησιμοποιώντας αυτή τη λέξη εσείς θα αντιδράσετε (ακόμα και με αρνητική χροιά) και θα το προσέξετε, τότε θα την πει.

Από την άλλη, ειδικά σε πιο μικρές ηλικίες, όταν το παιδί δεν κατέχει ακόμη το λεξιλόγιο για να εκφράσει αυτά που νιώθει, τότε μπορεί να καταφύγει σε βρισιές για να δείξει ότι είναι θυμωμένο ή στεναχωρημένο. Η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και η υποστήριξή σας θα βοηθήσει το παιδί σας να εκφράζεται διαφορετικά και να μη βρίζει.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε όμως όταν το παιδί βρίζει τους γονείς;

Με ποιόν τρόπο μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι τους οποίους μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να σταματήσει να βρίζει το παιδί σας.  Για αρχή θα πρέπει να σκεφτείτε τι λεξιλόγιο χρησιμοποιείτε εσείς οι ίδιοι. Αν βρίζετε είναι πολύ πιθανό ότι σας έχει ακούσει και μιμείται τη δική σας συμπεριφορά.

Το ίδιο ισχύει όμως και για τις σειρές τις οποίες παρακολουθεί, τις ταινίες, τα παιχνίδια που παίζει και τα τραγούδια που ακούει. Αν δεν βρίζετε εσείς αλλά το παιδί σας χρησιμοποιεί τέτοιες λέξεις, τότε τις έχει ακούσει από κάπου αλλού. Ειδικά σε μικρές ηλικίες να έχετε την τηλεόραση και τον υπολογιστή σε κοινόχρηστους χώρους ώστε να ξέρετε τι βλέπει το παιδί σας.

Αν όμως τα έχετε εξασφαλίσει όλα αυτά και το παιδί σας βρίζει έτσι κι αλλιώς; Για αρχή μη δώσετε κάποια σημασία. Αν δεν γελάσετε ή αν δεν του δώσετε προσοχή το πιο πιθανό είναι να σταματήσει να χρησιμοποιεί «κακές» λέξεις.

Αν συνεχίσει τόσο υπενθυμίστε του τους λόγους για τους οποίους δεν είναι αυτή σωστή συμπεριφορά. Σίγουρα όμως δεν έχει νόημα να του εξηγείτε με τις ώρες κάθε φορά πως δεν πρέπει να βρίζει, γιατί έτσι δίνετε πάρα πολύ προσοχή στο θέμα και θα συνεχίσει να το κάνει.

Σε περίπτωση που δεν σταματήσει μπορείτε να του βάλετε κάποια μικρή τιμωρία ενώ φυσικά το έχετε προειδοποιήσει για αυτό. «Αν συνεχίσεις θα πρέπει να ξέρεις πως δεν θα μπορείς να δεις τηλεόραση το Σαββατοκύριακο. Τι είναι πιο σημαντικό;».

Σε όποια συζήτηση και αν κάνετε μεταξύ σας είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει πως η υβριστική συμπεριφορά πολλές φορές πληγώνει τους άλλους αναπτύσωντας έτσι και την ενσυναίσθησή του. Είναι πάντα καλύτερο να εκφράζεται εξηγώντας πως νιώθει ώστε να βρεθεί και κάποια λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Μπορείτε να του μάθετε άλλους τρόπους να διαχειρίζεται το θυμό του. Για παράδειγμα να μετράει μέχρι το 10 ώστε να ηρεμήσει κάπως πριν μιλήσει.

Όταν παρατηρείται πως το παιδί σας θέτει σε εφαρμογή ό,τι του μάθατε και συζητήσατε, συγχαρείτε το ώστε να δει πως οι προσπάθειές του έχουν αντίκτυπο. Έτσι θα έχει κίνητρο να συνεχίσει να έχει αυτή τη συμπεριφορά.

Εσείς ποια μέθοδο θα υιοθετήσετε;

Ποια μέθοδος σας φάνηκε πιο ενδιαφέρουσα; Ποια σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε πρώτα;

Κάθε μία από αυτές μπορεί να φανεί πάρα πολύ χρήσιμη ώστε να αντιμετωπίσετε την υβριστική συμπεριφορά του παιδιού σας. Πρέπει όμως πρώτα από όλα να αντιληφθείτε το λόγο ή τους λόγους για τους οποίους το παιδί σας φέρεται με αυτόν τον τρόπο.

Έτσι θα είναι πολύ ευκολότερο να διαλέξετε την καλύτερη μέθοδο για το παιδί σας. Πάνω από όλα χρειάζεται υπομονή για να πετύχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

Γεφυρώστε οποιοδήποτε χάσμα επικοινωνίας υπάρχει ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας. Ήρθε η στιγμή λοιπόν να αντιμετωπίσετε τη συμπεριφορά αυτή από την πηγή της!