Σχέσεις με διαφορά ηλικίας: Τι πρέπει να ξέρεις

Αισθάνεστε πιο ασφαλής στο πλευρό κατά πολύ μεγαλυτέρων αντρών ή μήπως αναζητάτε διαρκώς το σφρίγος, τη ζωντάνια και τον αυθορμητισμό που μπορούν να προσφέρουν σχέσεις με μικρότερους από εσάς άντρες;

Σε κάθε περίπτωση, νιώθετε ευτυχισμένη με τον τρόπο που λειτουργείτε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να νιώθετε άσχημα!

Μια φορά και έναν καιρό, όταν οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές από αυτές που συναντάμε σήμερα, οι οικογένειες των νέων γυναικών φρόντιζαν ώστε ο μελλοντικός σύζυγος να μπορεί να προσφέρει στη σύντροφο του μια οικονομικά εξασφαλισμένη και άνετη ζωή.

Κι αυτό ήταν κάτι που μπορούσαν να το κάνουν μόνο άντρες μεγαλύτερων ηλικιών. Υπήρχε όμως και ένας επιπλέον λόγος για να είναι η γυναίκα μικρή σε ηλικία: Όσο πιο νέα ήταν τόσο πιο ικανή θεωρούνταν οργανικά να φέρει εις πέρας δύσκολες εγκυμοσύνες ή να μεγαλώσει μια πολυπληθή οικογένεια.

Έκτοτε, τα πράγματα άλλαξαν. Με την είσοδο της στην αγορά εργασίας και με τους αγώνες για την ισότητα να προσθέτουν κοινωνικές κατακτήσει στο φεμινιστικό «οπλοστάσιο», τα στερεότυπα γκρεμίστηκαν.Όχι όμως και οι προκαταλήψεις.

Γιατί μπορεί μεν σήμερα μια γυναίκα να νιώθει καλυμμένη και πλήρης με τις επιλογές της, πάντα όμως ο περίγυρος θα φροντίζει στη χειρότερη περίπτωση να επεμβαίνει και στην καλύτερη να σχολιάζει τις επιλογές της. Όποιες κι αν είναι αυτές είτε αφορούν μεγαλύτερους είτε μικρότερους άντρες.

Σχέση με νεότερο άντρα 

«Ένας νεαρότερος άντρας μπορεί να γοητεύει μια γυναίκα εξαιτίας της ανεμελιάς του ή εξαιτίας του σεβασμού και της εκτίμησης με την οποία την περιβάλλει» μας λέει ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Νίκος Βουλαλάς. «Συχνά, άλλωστε, η ερωτική σχέση με έναν νεαρότερο άντρα μπορεί να τονώνει την αυτοπεποίθηση και να επιβεβαιώνει τη γυναίκα ότι μπορεί να γοητεύσει. Είναι δηλαδή σαν αυτές οι σχέσεις να προσπαθούν να νικήσουν το χρόνο που περνά» σχολιάζει.

Μήπως όμως η συγκεκριμένη επιλογή κρύβει πολύ περισσότερα; «Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στην περιορισμένη νεανική ηλικία που έζησε η γυναίκα και την οποία προσπαθεί να αναπληρώσει ζώντας μια περισσότερο έντονη σχέση με έναν μικρότερο» απαντά ο κ. Βουλαλάς. «Αλλά και αυτή η επιθυμία δεν είναι κατακριτέα όταν δεν παρεμποδίζει τη λειτουργικότητα της γυναίκας στη ζωή της.»

Σχέση με μεγαλύτερο άντρα 

Τι μπορεί να έλκει μια γυναίκα σε έναν ηλικιακά μεγαλύτερο της; Σίγουρα η γνώση, η εμπειρία που αυτός εκπέμπει και status που ενδέχεται να διαθέτει σε κοινωνικό ή οικονομικό επίπεδο. «Η σχέση με έναν μεγαλύτερο σε ηλικία άντρα μπορεί να κάνει τη γυναίκα να αισθάνεται σημαντική, να αντλεί από τον ερωτικό της σύντροφο το κύρος ή την καταξίωση που εκείνος είχε κερδίσει στην ηλικία του. Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι η ερωτική έλξη μπορεί να προκαλείται από τις προσδοκίες της γυναίκας και από τις ξεχωριστές της ανάγκες.
Θα μπορούσαμε να επεκταθούμε και να ερευνήσουμε το πατρικό πρότυπο, αν δηλαδή αυτό ήταν ισχυρό ή ανίσχυρο, και αν η γυναίκα το αναζητά σε έναν μεγαλύτερο σε ηλικία από εκείνη άντρα. Αλλά αυτό μπορεί να το διερευνήσει η ίδια η γυναίκα, εφόσον είναι κάτι που την απασχολεί.»

Το φαινόμενο στο μικροσκόπιο 

Πράγματι, η επιλογή ενός ερωτικού συντρόφου με μεγάλη διαφορά ηλικίας από τη γυναίκα έχει ψυχολογική βάση, κάτι που ισχύει σε οποιαδήποτε ερωτική σχέση: οι άνθρωποι αναζητούν στους ερωτικούς συντρόφους τους χαρακτηριστικά που δημιουργούν αισθήματα ασφάλειας και ικανοποίησης. Πολλές φορές όμως, οι ίδιες οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας των επιλογών τους, αλλά είναι το ίδιο το κοινωνικό τους περιβάλλον που ασκεί πιέσεις και δημιουργεί, τελικά, προβλήματα και αμφιβολίες για την ορθότητα της επιλογής.
«Όσο για το γιατί μια γυναίκα γοητεύεται από άντρες μεγαλύτερης ή μικρότερης ηλικίας, αυτό μπορεί να αναζητηθεί όταν οι σχέσεις που εκείνη δημιουργεί δεν έχουν την αναμενόμενη έκβαση και όταν οι προσμονές και οι επιθυμίες της ματαιώνονται. Αν δηλαδή μια γυναίκα επιμένει ότι μόνο ένας μεγαλύτερος άντρας μπορεί να της προσφέρει σιγουριά και ηρεμία και εξακολουθεί να αναζητά τέτοιους ερωτικούς συντρόφους, τότε μάλλον χρειάζεται να αμφισβητήσει τα στερεότυπα της. Στην περίπτωση πάλι που επιμένει να συνάπτει σχέσεις με νεαρότερους άντρες αποφεύγοντας να αναλάβει τις ευθύνες της και να ωριμάσει, τότε ίσως χρειάζεται να σταματήσει να παρατείνει τη νεανική ηλικία που έχει παρέλθει.»
Είναι λοιπόν η στερεοτυπική ερωτική συμπεριφορά κάτι που χρήζει αντιμετώπισης και μάλιστα άμεσης; «Ίσως δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η ερωτική έλξη είναι μια ιδιόρρυθμη λειτουργία. Μπορεί να εξηγηθεί με ψυχολογικούς όρους, αλλά μπορεί να ρυθμίζεται από βιοχημικούς παράγοντες, όπως πολλοί ερευνητές έχουν αποπειραθεί να δείξουν. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι τόσο οι λόγοι για την επιλογή του ερωτικού συντρόφου όσο η ίδια η σχέση και τα συναισθήματα που αναπτύσσονται ανάμεσα στα μέλη του ζευγαριού.

Οι εποχές έχουν αλλάξει και η κοινωνία μπορεί να αντιμετωπίσει με ωριμότητα τις ερωτικές επιλογές των μελών της. Δεν χρειάζεται λοιπόν να ενοχοποιούνται οι άνθρωποι για τις επιλογές τους, ιδιαίτερα όταν αυτές τους γεμίζουν με ικανοποίηση χωρίς να προκαλούν ενοχλήσεις στο περιβάλλον τους»

Με αυτήν την τελευταία διαπίστωση κλείνουμε και το θέμα, ελπίζοντας πως την επόμενη φορά που η διαφορά ηλικίας θα σταθεί ανάμεσα σε εσάς και έναν άντρα, θα δείτε τον άνθρωπο και όχι τα χρόνια που σας «χωρίζουν». Αυτό εξάλλου δεν σας υπαγορεύει και το ένστικτο σας; Ακούστε το λοιπόν!