Είσαι το Θύμα στη Σχέση; Λάβε τα Μέτρα σου Τώρα!

Οι περιπτώσεις όπου μια γυναίκα βρίσκεται σε κατώτερη μοίρα εξαιτίας της συμπεριφοράς του συντρόφου της, είναι πολλές και διαφορετικές. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα ακραία περιστατικά, όπου συναντάμε σωματική και ψυχολογική κακοποίηση.

Η αλήθεια είναι πικρή όμως οφείλουμε στον εαυτό μας να την παραδεχτούμε: όταν μια γυναίκα ανέχεται να είναι το θύμα συντηρώντας μια τοξική σχέση, κατά βάση το φταίξιμο βαραίνει την ίδια. Ευτυχώς γι’ αυτό το θέμα, δεν ζούμε στην εποχή της γιαγιάς μας όπου επικρατούσε η φιλοσοφία ότι «ο άντρας πάνω στα νεύρα του, θα ρίξει κι ένα χαστούκι». Η σημερινή γυναίκα αγωνίζεται μέσα κι έξω από το σπίτι, έχει δικαιώματα και μπορεί να τα διεκδικήσει. Αρκεί φυσικά να το θέλει.

Όλα ξεκινούν από τους γονείς. Καταλυτικό ρόλο για την ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας παίζει η παρουσία της μητέρας. Αποτελεί το παράδειγμά της και της δείχνει τον δρόμο για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται σ’ έναν άνδρα μέσα από τη σχέση που έχει με τον σύζυγό της. Από την άλλη, ιδιαίτερη σημασία έχει και η συμπεριφορά του πατέρα:

καβγας-womanoclock

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι γυναίκες που υφίστανται σωματική κακοποίηση από τον σύντροφό τους, έχουν υποστεί αντίστοιχη κακοποίηση από τον πατέρα τους κατά την παιδική ηλικία. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η βία για τις κακοποιημένες γυναίκες αποτελεί μια οικεία κατάσταση καθώς στο παρελθόν υπήρξαν κακοποιημένα παιδιά. Γι’ αυτό και επιλέγουν να συγχωρούν τους συντρόφους – δυνάστες.

Το θέμα είναι ότι πλέον μεγάλωσες και είσαι αρκετά ώριμη ώστε να παίρνεις μόνη σου αποφάσεις για τη ζωή σου. Η όχι και τόσο καλή παιδική ηλικία αποτέλεσε εμπόδιο για την υγιή εξέλιξη της δικής σου ψυχοσύνθεσης, αυτό όμως δε σημαίνει ότι το εμπόδιο αυτό είναι και ανυπέρβλητο. Όσο για τους γονείς σου, σε μεγάλωσαν όπως εκείνοι θεωρούσαν σωστό με ό,τι γνώριζαν από παιδική ψυχολογία και μέχρι εκεί. Τώρα η κατάσταση είναι στα δικά σου χέρια!

αρχείο λήψηςΤο λάθος που κάνουν αρκετές γυναίκες, είναι να θεωρούν ότι βία και κακοποίηση ίσον μελανιές. Μέγα λάθος.
Κακοποίηση είναι και η ψυχολογική η οποία μάλιστα μπορεί να αποδειχθεί εξίσου ζημιογόνα με την σωματική. Επομένως, στην περίπτωση που αισθανθείς ότι ο σύντροφός σου σε αδικεί επανειλημμένως στήνοντας για παράδειγμα ακραίες σκηνές ζηλοτυπίας, υποβιβάζοντας εσένα, την εργασία σου ή κατακρίνοντας ακόμη και την… κοινωνική σου τάξη (ναι, το έχουμε ακούσει κι αυτό), σε πρώτη φάση πάρε βαθιές ανάσες και συζήτησε το μαζί του. Επίλεξε αυτό να μη γίνει εκείνη τη στιγμή, αλλά όταν πια θα έχετε ηρεμήσει. Αν ακούσεις λόγια μεταμέλειας, δώσε μια δεύτερη ευκαιρία μέχρι να γίνουν πράξεις. Στην περίπτωση που συνεχιστεί το ίδιο τροπάρι, μάζεψε τα μπογαλάκια σου αμέσως. Αν αυτός ο άντρας σου συμπεριφέρεται υποτιμητικά ειδικά μέσα σε μια απλή σχέση, σκέψου τι θα γίνει μετά τον γάμο ή μετά από ένα παιδί.

Για την σωματική βία δεν έχουμε να πούμε πολλά. Αν ο σύντροφός σου για οποιονδήποτε λόγο σηκώσει χέρι επάνω σου, δε χρειάζεται ούτε να σκεφτείς ούτε να συζητήσεις απολύτως τίποτα. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα το ξανακάνει, όσα γλυκόλογα κι αν σου αραδιάζει, τη στιγμή που εσύ θα βάζεις πάγο πάνω στη μελανιά σου.

Να θυμάσαι ότι η ερωτική ζωή καλύτερα να απουσιάσει από τη ζωή μας για ένα διάστημα αν δεν μας κάνει ευτυχισμένους. Στην περίπτωση, δε, που έχετε αποκτήσει παιδιά μην ξεχνάς ποτέ ότι είσαι το παράδειγμά τους. Φανταζόμαστε ότι θέλεις να αισθάνονται υπερηφάνεια για τη μητέρα τους και όχι λύπηση. Διάλεξε αυτό που θέλεις να είσαι και πάρε τις αποφάσεις σου.

Στην περίπτωση που χρειαστείς βοήθεια, η γραμμή SOS 15900 απευθύνεται σε γυναίκες – θύματα βίας. Είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο, με αστική χρέωση. Ψυχολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες θα σε βοηθήσουν άμεσα σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας.
Η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου.