Φιλία Vs Ζήλια. Και Τώρα τι Κάνουμε;

Το γεγονός ότι μια φίλη σου νιώθει ζήλια για σένα, είναι από τα πιο στενάχωρα συμπεράσματα που μπορείς να καταλήξεις για την μεταξύ σας σχέση. Δυστυχώς όμως, είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά στις γυναικείες φιλίες.

Μπορείς να το αντιληφθείς από τον τρόπο που σε κοιτάζει, τα γλυκόπικρα σχόλια για μια επαγγελματική σου επιτυχία ή την προσπάθεια που καταβάλλει για να σε αντιγράψει με σκοπό να σε ανταγωνιστεί και να σε μειώσει. Πόσο υποχρεωμένη είσαι όμως να ανέχεσαι αυτή τη συμπεριφορά;

Οι άνθρωποι που ζηλεύουν, συνήθως είναι βαθιά δυστυχισμένοι. Έχουν αδυναμία στο να αναγνωρίζουν τα θετικά στοιχεία του εαυτού τους κάτι που σημαίνει ότι δεν εκτιμούν αυτό που είναι. Άρα μιλάμε για άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Από την άλλη, μπορεί να είναι «τέλειοι» σε όλους τους τομείς και τώρα που είδες κι εσύ άσπρη μέρα, δεν αντέχουν να είσαι εσύ η τυχερή και όχι εκείνοι. Εδώ πρόκειται για άκρατο εγωκεντρισμό.

Είτε ισχύει η μία περίπτωση είτε η άλλη, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ανοίξεις μια συζήτηση «to the point» με μια φίλη που ζηλεύει και ο λόγος είναι ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να το παραδεχτεί. Η πιο συνηθισμένη αντίδραση είναι να σε βγάλει τρελή, εσύ να πειστείς από αυτό κι εκείνη να συνεχίσει να κάνει τη «δουλειά» της. Υπάρχει όμως λόγος να κάνεις κάτι τέτοιο;

Μάλλον όχι. Μπορεί να μην το έχεις συνειδητοποιήσει ακόμη αλλά οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Επιτρέπεται και επιβάλλεται να στηρίξεις τη φίλη σου σε μια δύσκολη φάση της ζωής της όχι όμως να είσαι εσύ ο δέκτης των ψυχολογικών προβλημάτων της, όπως είναι οι βαθύτεροι λόγοι που σου κάνει τη ζωή δύσκολη.

Είναι σαφές ότι σε κάθε περίπτωση εσύ έχεις το καρπούζι εσύ και το μαχαίρι. It’s up to you, που λένε και στα χωριά μας. Αυτό που θα επιλέξεις έχει να κάνει με την προσωπική σου αντίληψη σχετικά με την ποιότητα των ανθρώπων που επιθυμείς να έχεις στη ζωή σου καθώς και με το τι αξίζεις πραγματικά.