Πόσο Έτοιμη είσαι για Ένα Κατοικίδιο;

Παρατηρείς το σπίτι σου… είναι όλα στη θέση τους, όπως πρέπει κι εκεί που πρέπει… κι όμως σκέφτεσαι ότι κάτι λείπει. Σαν έναν λόγο για να μοιραστείς συναισθήματα και να ασχοληθείς με κάτι διαφορετικό. Μήπως ήρθε η στιγμή να αποκτήσεις κατοικίδιο;

Ουδείς αμφισβητεί ότι ένα ζωάκι στο σπίτι δίνει χαρά. Άλλωστε είναι γνωστές οι μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι η επαφή με τα κατοικίδια βελτιώνει την ψυχολογία αποτρέποντας ή καταπολεμώντας ακόμη και την κατάθλιψη. Η ενασχόληση με ένα ζωάκι βοηθά σημαντικά στη μείωση του στρες ενώ αυξάνει το αίσθημα της υπευθυνότητας και μειώνει εκείνο του εγωισμού: βλέπεις, στο εξής θα φροντίζεις και κάποιον άλλον εκτός από τον εαυτό σου. Πόσο σίγουρη είσαι όμως γι’ αυτό το βήμα;

Από τη στιγμή που αποφάσισες να βάλεις στη ζωή σου ένα κατοικίδιο, πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι πρόκειται για ένα έμψυχο πλάσμα το οποίο θα είναι για πάντα εξαρτημένο αποκλειστικά από εσένα. Προτού αναρωτηθείς, τι ζωακι να παρω; οφείλεις να γνωρίζεις τις ανάγκες, τις απαιτήσεις του και ό,τι χρειάζεται να κάνεις προκειμένου να έχει μια ευχάριστη ζωή.

Πριν πάρεις στο σπίτι το νέο σου ζωάκι:

Αν πρόκειται για σκύλο ή γάτα συγκεκριμένης ράτσας, τι-ζωακι-να-παρωφρόντισε να βεβαιωθείς ότι προέρχονται από προσεγμένο περιβάλλον. Γι’ αυτό προτείνουμε να απευθυνθείς σε κάποιο νόμιμο εκτροφείο όπου επιτρέπεται μάλιστα να το
επισκεφθείς. Δυστυχώς δεν είναι λίγα τα παράνομα εκτροφεία σε όλη τη χώρα, όπου τα ζωάκια ζουν κάτω από απερίγραπτες συνθήκες με κίνδυνο να δοθούν άρρωστα ακόμη και να πεθάνουν λίγες ημέρες μετά την υιοθεσία τους.

Φρόντισε το περιβάλλον που θα προσφέρεις στο ζωάκι σου, να είναι ανάλογο των αναγκών του. Μπορεί να έχεις αδυναμία στα μεγαλόσωμα σκυλιά κι εκείνα όμως με τη σειρά τους έχουν αδυναμία στους μεγάλους χώρους, για να μην πούμε στους μεγάλους κήπους.

τι-ζωακι-να-παρω-1Αν αποφάσισες να υιοθετήσεις σκυλάκι, είναι μια πολύ ωραία αφορμή για να ξεκινήσεις το περπάτημα… όλες τις ώρες και όλες τις εποχές! Ο σκύλος πρέπει να βγει έξω για την καθημερινή του ανάγκη και μάλιστα όχι απαραίτητα μία φορά την ημέρα. Επίσης, όσο καθαρά και να του μιλήσεις δεν θα καταλάβει ποτέ – και δεν τον νοιάζει – αν βαριέσαι ή αν κρυώνεις.

Extra tip για την βόλτα του σκύλου: Είσαι πολιτισμένο κορίτσι. Γι’ αυτό μην ξεχάσεις ποτέ μα ποτέ, να εξοπλίζεσαι με ειδική σακουλίτσα για τα… απόβλητα του τετράποδου φίλου σου. Αν κάνεις αυτή την παράλειψη σε άλλα κράτη, να ξέρεις ότι σε περιμένει πρόστιμο. Αλλά δεν έχεις ανάγκη από τον φόβο του προστίμου για να σεβαστείς τα καινούρια παπούτσια ή το χαλί στο σπίτι του γείτονά σου… σωστά;

Λείπεις από το σπίτι για ώρες; Φρόντισε να πληροφορηθείς από κάποιον ειδικό (πχ εκτροφέα, κτηνίατρο, εκπαιδευτή) πώς πρέπει να συμπεριφερθείς στο ζωάκι σου ώστε να μπορεί να μένει μόνο του μέχρι να επιστρέψεις από τη δουλειά. Προσοχή όμως: Αν επισκέπτεσαι το σπίτι σου ίσα ίσα για τον ύπνο, τότε καλύτερα να αφήσεις την υιοθεσία για κάποιον που θα έχει στη διάθεσή του περισσότερο χρόνο.

Καλοκαιρινή άδεια και μικρές αποδράσεις μέσα στον χρόνο: Τα ζωάκια, ανάλογα με το είδος τους, έχουν συγκεκριμένο όριο στο διάστημα που μπορούν να μείνουν μόνα στο σπίτι. Φρόντισε λοιπόν να βρεις καλά και έμπιστα χέρια αν χρειαστεί να λείψεις για πολλές ημέρες από το σπίτι.

Τρίχες. Στο πάτωμα, στην κουζίνα, στον καναπέ, στα ρούχα και στο κρεβάτι σου. Είσαι έτοιμη να υποστείς τις συνέπειες;

Αν το πορτοφόλι σου έχει δει και καλύτερες ημέρες, καλύτερα να κάνεις υπομονή. Ακόμη και στην περίπτωση που το κατοικίδιό σου είναι καλά στην υγεία του, εσύ θα βάζεις για χρόνια το χέρι στην τσέπη για την τροφή του, τις λιχουδιές, τα παιχνίδια του και πράγματα που δεν μπορείς να υπολογίζεις πάντα. Τώρα, στην περίπτωση που το ζωάκι αρρωστήσει, υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να καταβάλλεις μέχρι και εκατοντάδες ευρώ. Ακόμη κι

αυτό να μη γίνει όμως, ίσως να χρειαστεί να του χορηγείς φάρμακα για όλη του τη ζωή. Αντέχεις;

τι-ζωακι-να-παρω-2

Όπως είπαμε, το κατοικίδιο είναι έμψυχο πλάσμα. Πρέπει να του αφιερώσεις χρόνο, αγάπη, να παίζεις μαζί του, να το καθαρίζεις και να το προσέχεις. Πρόκειται για μια σχέση μεγάλης διάρκειας καθώς είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει ακόμη και τα 10 χρόνια. Αν όλα τα παραπάνω σε κάνουν να πετάς από τη χαρά σου, τότε όντως είσαι έτοιμη να υιοθετήσεις ένα κατοικίδιο. Αν όμως υπολογίζεις από τώρα ότι κάποια από αυτά μπορεί να τα αναλάβει η μητέρα σου ή ο σύντροφός σου… τότε μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείς!

Πολλοί άνθρωποι πριν από εσένα θεωρούσαν ότι ήταν 100% σίγουροι ότι μπορούν να υιοθετήσουν με άνεση ένα ζωάκι κι όμως οι δρόμοι μας είναι γεμάτοι από αδέσποτα. Το να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου ακόμη κι αν αποφασίσεις ότι δεν μπορείς να υποστηρίξεις τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής, είναι δείγμα μεγάλης ωριμότητας και σεβασμού απέναντι σ’ αυτά τα υπέροχα πλάσματα, που μας κάνουν να νιώθουμε τόσο όμορφα συναισθήματα χωρίς να περιμένουν κανένα απολύτως αντάλλαγμα! Αν οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν αυτές τις ευαισθησίες, σίγουρα ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος!