Κάηκες” από τον ήλιο; Να τι πρέπει να κάνεις

Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει όταν είσαι για πολλή ώρα εκτεθειμένη στον ήλιο: το δέρμα κοκκινίζει και σιγά σιγά αρχίζει να πονάει. Ευτυχώς, οι κατάλληλες θεραπείες μπορούν να σε ανακουφίσουν ακόμα και από συμπτώματα όπως η αφυδάτωση και τα δέκατα.

Παρ’όλο που δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ενός εγκαύματος, τα στατιστικά δείχνουν ότι πέντε ή περισσότερα ηλιακά εγκαύματα από ηλικίες 15 έως 20 μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μελανώματος – τον πιο θανατηφόρο τύπο δερματικού καρκίνου – κατά 80%. Και μπορεί η καθημερινή χρήση αντιηλιακού να μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στο μισό, αλλά δεν θα μπορεί να σε βοηθήσει αφού η ζημιά έχει ήδη γίνει.

Αυτά είναι τα tips της δερματολόγου Dr. Lipner για το τι να κάνεις μετά το έγκαυμα:

Πρώτα από όλα, φύγε από τον ήλιο
Αν μετά το έγκαυμα εξακολουθήσεις να κάθεσαι εκτεθιμένη στον ήλιο, το κακό θα μπορούσε να γίνει πολύ μεγαλύτερο. Η άμμος, το αλμυρό νερό και το χλώριο μπορούν να επιδεινώσουν τη ζημιά και να αυξήσουν τον πόνο και την πιθανότητα μόλυνσης σύμφωνα με τη Lipner. Αν δε μπορείς να φύγεις από την παραλία, εφάρμοσε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 SPF τουλάχιστον στο σημείο του σώματος σου που έχει καεί και κάθισε κάτω από τη σκιά.

Ξέπλυνε το και βάλε πάγο

Επειδή πολλά εγκαύματα δεν εκδηλώνονται μόνο με ερυθρότητα αλλά και με πρήξιμο, ένα δροσερό ντους ή έστω λίγο κρύο νερό μπορεί να καταπραΰνει το δέρμα. Στη συνέχεια βάλε λίγο πάγο στην περιοχή του εγκαύματος, άφησε τον για πέντε λεπτά και επανάλαβε για όσες φορές χρειαστεί.

Ενυδατώσου
Η ενυδατική κρέμα μπορεί να βοηθήσει το πάνω στρώμα του σπασμένου δέρματος, προσφέροντας προστασία από μολύνσεις και ερεθισμούς έως ότου η επιδερμίδα επιδιορθωθεί. Για τα καλύτερα αποτελέσματα, η Dr. Lipner προτείνει αλόη βέρα, ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που θα σε ανακουφίσει άμεσα.

Κάνε ένα διάλειμμα από τη συνηθισμένη σου ρουτίνα
Η ζημιά από τον ήλιο μπορεί να κάνει το δέρμα σου πιο ευαίσθητο στα συστατικά που συνήθως χρησιμοποιείς, κάνοντας πιο πιθανή την εμφάνιση αλελργιών, εξανθημάτων ή φουσκαλών. Μείνε στην ενυδατική σου κρέμα, απόφυγε μάσκες προσώπου, φάρμακα ακμής, αντιγηραντικά προϊόντα, σκληρά τόνερ, απολεπιστικά και μακιγιάζ, αν έχεις καεί στο πρόσωπο.

Πιες νερό
Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για έγκαυμα. Η Dr Lipner προτείνει σε αυτήν την περίπτωση να πιεις παραπάνω νερό από το συνηθισμένο και να αποφύγεις το αλκοόλ.

Φόρεσε τα πιο άνετα ρούχα σου
Τα στενά ρούχα μπορούν να προκαλέσουν επώδυνες φουσκάλες στο δέρμα που έχει ήδη υποστεί ζημιά. Φόρεσε χαλαρά ρούχα που δεν κολλάνε στο δέρμα και απόφυγε τα συνθετικά υφάσματα.

womenonly.gr