Οι ερωτήσεις που αποκαλύπτουν τη διάρκεια ενός γάμου

Οι γάμοι, όλο και με συχνότερους ρυθμούς στις μέρες μας, τελειώνουν.

Πολλά αν όχι τα περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν ύστερα από κάποια χρόνια γάμου και κοινής συμβίωσης να τραβήξουν ξεχωριστούς δρόμους στις ζωές τους και έτσι μοιραία οδηγούνται στα γραφεία των δικηγόρων.

Καθώς η… πορεία των γάμων, λοιπόν, καταλήγει συχνά στο δικηγορικό γραφείο, σίγουρα, δεν υπάρχει πιο έμπειρο άτομο από έναν νομικό για να συγκεντρώσει και να συμπυκνώσει όχι μόνο τους λόγους που χωρίζουν τα ζευγάρια σήμερα αλλά, μέσα από όλες αυτές τις εμπειρίες που αποκτά και τις ιστορίες που ακούει, να σταχυολογήσει και όλα όσα μπορούν να εξασφαλίσουν ότι ένας γάμος θα είναι πετυχημένος και δεν θα καταλήξει σε διαζύγιο.

Οταν λοιπόν ο Ρόι Μάρτιν, Βρετανός δικηγόρος που ασχολείται με τα διαζύγια από το 1996 ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να διδάξει για το γάμο και τη ζωή σε όλους εμάς τους υπολοίπους, μέσα από την εμπειρία του, απάντησε: 

  • Μου δίδαξε ότι το «είναι πολύ καυτός/η» είναι ο χειρότερος λόγος για να παντρευτείς κάποιον/α.
  • Μου δίδαξε επίσης ότι η αγάπη από μόνη της δεν είναι αρκετή. Ο γάμος απαιτεί προσήλωση, όχι μόνο στο γάμο αυτό καθεαυτό αλλά και στο άλλο πρόσωπο, στο να είναι καλά το άλλο πρόσωπο. Ο γάμος απαιτεί αφοσίωση. Ο γάμος απαιτεί κάτι περισσότερο από την προθυμία κάποιου να κάνει δύσκολα πράγματα. Πρέπει ο άλλος να θέλει να υπομείνει πράγματα για τον άλλον.
  • Ρωτήστε τον εαυτό σας αν θα θέλατε να είστε με αυτή τη γυναίκα (ή με αυτόν οτον άνδρα) ακόμη και αν ήταν ηλικιωμένη και γκριζαρισμένη.
  • Ρωτήστε τον εαυτό σας αν θα θέλατε να στηρίζατε αυτή τη γυναίκα για μήνες ή και για χρόνια όσο θα έκανε χειρουργεία και χημειοθεραπείες για καρκίνο του μαστού (το ερώτημα μπορεί να τεθεί και στις γυναίκες με κάποια αντίστοιχη νόσο που χτυπά τους άνδρες)..
  • Αναρωτηθείτε αν η αγάπη που αισθάνεστε για εκείνη/ο είναι αρκετή έτσι ώστε να την/τον θέλετε ερωτικά και όταν…. δεν θα είναι τόσο εμφανίσιμη/ος.
  • Αναρωτηθείτε αν θα θέλετε να την/τον φροντίζετε σαν μωρό όταν εκείνη/ος δεν θα μπορεί πλέον να φροντίζει τον εαυτό της/του.
  • Αναρωτηθείτε αν αντιμετωπίζετε ως προνόμιο το να είστε δίπλα της/του ως το τέλος της ζωής της.

Αν με ειλικρίνεια απαντάτε σε όλες αυτές τις ερωτήσεις θετικά, τότε έχετε όλες τις προϋποθέσεις για έναν πετυχημένο γάμο.

Αν πάλι δεν θέλετε να σκέφτεστε τόσο πολύ το μέλλον δεν είναι απαραίτητα κακό. Απλά δεν έχετε τα θεμέλια για μια… περιπέτεια συνύπαρξης που θα κρατήσει 50 ή 60 χρόνια.